Napisano 08 październik 2020 - 13:22
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 08 październik 2020 - 13:47
Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk
Napisano 08 październik 2020 - 15:20
Jeśli podgryzają szupaczki to czasami 0,70mm.
Ostatnio na Odrze przy cięższym zestawie z większymi gumami miałem 1,2mm i nie przeszkadzało to sandaczom.
- Predatorhunter lubi to
Napisano 08 październik 2020 - 18:27
- Predatorhunter lubi to
Napisano 08 październik 2020 - 20:20
Czysta zaporówka 0,4 ale jak szczupaki są aktywne, to wolę łowić na 0,7
- Predatorhunter lubi to
Napisano 08 październik 2020 - 20:52
Jeżeli nie ma zaczepów, a szczupak występuje sporadycznie, nie ma sensu stosować fluorocarbonu (stalki) w ogóle. Ja na Turawie ze względu na szczupaka, korzenie i brak podbieraka na łódce stosuję 0,8. Po pierwsze 0,8 całkowicie zabezpiecza przed szczupakiem, po drugie do zaczepów stosuję odczepiacz "grom" i tutaj zastosowanie cieńszego fluorocarbonu przy trudnych zaczepach grozi ocięciem przyponu przez odczepiacz, po trzecie w celu lądowania ryby chwytam za przypon co zabezpiecza palce przed przecięciem. Jeżeli ktoś sądzi, ze zastosowanie cienkiego fluorocarbonu zwiększy ilość brań, to błądzi.
Napisano 08 październik 2020 - 21:14
Sailfish, on 08 Oct 2020 - 19:52, said:
Szanuje zdanie kazdego w tym takze twoje ale piszac ze ktos bladzi uzywajac FC liczac na wiecej bran troche przesadzilesJeżeli nie ma zaczepów, a szczupak występuje sporadycznie, nie ma sensu stosować fluorocarbonu (stalki) w ogóle. Ja na Turawie ze względu na szczupaka, korzenie i brak podbieraka na łódce stosuję 0,8. Po pierwsze 0,8 całkowicie zabezpiecza przed szczupakiem, po drugie do zaczepów stosuję odczepiacz "grom" i tutaj zastosowanie cieńszego fluorocarbonu przy trudnych zaczepach grozi ocięciem przyponu przez odczepiacz, po trzecie w celu lądowania ryby chwytam za przypon co zabezpiecza palce przed przecięciem. Jeżeli ktoś sądzi, ze zastosowanie cienkiego fluorocarbonu zwiększy ilość brań, to błądzi.

Napisano 08 październik 2020 - 21:19
Oczywiście, a moje zdanie jest takie że przy łowieniu sandaczy na przypon można zastosować szprychę rowerową lub elektrodę spawalniczą i nie będzie to miało wpływu na ilość brań.
- Predatorhunter i Jankaraś lubią to
Napisano 08 październik 2020 - 21:25
Sailfish, on 08 Oct 2020 - 20:19, said:
Jestes tego pewien? Ze tak bedzie na kazdym lowisku? Na jakich zbiornikach lowisz te sandacze oprocz turawy i zapytam sie niesmialo ile ich w roku lowisz? Jaki z tego odsetek sa to ryby powiedzmy 75+? Bo mimo ze na sandacze przeznaczam 3 miesiace w roku to mam naprawde inne doswiadczenia ale roznorodnosc zbiornikow jest dosc spora.Oczywiście, a moje zdanie jest takie że przy łowieniu sandaczy na przypon można zastosować szprychę rowerową lub elektrodę spawalniczą i nie będzie to miało wpływu na ilość brań.
- luk_gda lubi to
Napisano 08 październik 2020 - 21:36
Jestem w 100% pewien. Swoją wiedzę odziedziczyłem po moich sandaczowych mentorach. Być może nie mam aż tak wielkiego doświadczenia bo oprócz odry, opolskich zaporówek, Soliny i kilku niemieckich zaporówek oraz Szwecj nie udało mi się więcej zwiedzić jednak stwierdzam z całą pewnością, że we wszystkich tych wodach sandacz zachowywał się tak samo
- Predatorhunter lubi to
Napisano 08 październik 2020 - 21:40
Sailfish, on 08 Oct 2020 - 20:36, said:
No i super ze w to wierzysz i masz takie zdanie. Wypadalo by tylko napisac moim zdaniem, z mojego doswiadczenia wynika, a nie pisac stwierdzenia ktore ludzi o odmiennym zdaniu czy doswiadczeniach kwituja jako conajmniej glupkow i naiwniakowJestem w 100% pewien. Swoją wiedzę odziedziczyłem po moich sandaczowych mentorach. Być może nie mam aż tak wielkiego doświadczenia bo oprócz odry, opolskich zaporówek, Soliny i kilku niemieckich zaporówek oraz Szwecj nie udało mi się więcej zwiedzić jednak stwierdzam z całą pewnością, że we wszystkich tych wodach sandacz zachowywał się tak samo

Zdr
Napisano 08 październik 2020 - 21:47
Zapewne należało tak napisać. No cóż zbłądziłem. Siadam, padam pasuję. Nie miałem zamiaru nikogo obrazić. Pozostaję przy swoim zdaniu aczkolwiek jeżeli chodzi o okonia to zupełnie inna para kaloszy.
- Predatorhunter lubi to
Napisano 08 październik 2020 - 23:30
Sailfish, on 08 Oct 2020 - 19:52, said:
'..Po pierwsze 0,8 całkowicie zabezpiecza przed szczupakiem..'
Jeśli świadomie mamy łowić sandacze to te 0,4 uważam za max, 0.8 tylko nam niepotrzebnie usztywnia zestaw a w 100% i tak nie chroni przed szczupakiem. Ze stwierdzeniem 'całkowicie zabezpiecza' byłbym bardziej ostrożny.
Sailfish, on 08 Oct 2020 - 20:19, said:
'.. szprychę rowerową lub elektrodę spawalniczą i nie będzie to miało wpływu na ilość brań.'
Na prezentację przynęty na pewno ma, może za dużo łowiłeś w Szwecji. Też bardzo często łowię w Skandynawii i za każdym razem kiedy wracam do Polski to muszę zestaw 3x odchudzić żeby łowić te same ryby docelowe, czy to okonie czy sandacze, szczupaki to trochę inna bajka
To oczywiście tylko moim zdaniem i każdy niech łowi jak mu wygodnie
- Predatorhunter, K.Kalisz i delux64 lubią to
Napisano 09 październik 2020 - 09:09
Ja stosuję 0,35 - 0,45 , ale łowię głównie na zaporówkach - jeśli ma to jakieś znaczenie.
Napisano 11 październik 2020 - 21:16
Napisano 12 październik 2020 - 08:33
A możecie podać sprawdzonych producentów ?
Napisano 12 październik 2020 - 09:22
Ja używam FLUOROCARBON SUFIX SUPER 21, a średnicę dobieram do aktywności szczupaków
Napisano 12 październik 2020 - 10:05
Powiem tak: przez 2 sezony byłem dużym zwolennikiem używania fluorocarbonu. Stosowałem go zawsze bez względu na to na jaką rybę się nastawiałem (oczywiście dobierałem odpowiednio średnicę).
Żadna ryba mi nie spadła poprzez odcięcie. 1 raz miałem tak, że fluo 0.6 wyglądał jak choinka po walce z 65cm pajkiem - fluo urwał się w momencie kiedy ryba była już w podbieraku. To doświadczenie + to, że w 70% po każdym ataku pajka byłem zmuszony wymieniać przypon, spowodowało, że zacząłem się rozglądać za innym materiałem.
I tak trafiłem na Savage Gear Raw49 - linka tak giętka jak fluorocarbon ale do tej pory nie wykazuje żadnych oznak zużycia - a rybek już trochę wyjechało,.
Stosuję średnicę bodaj 0,3 i nie przeszkadza to okonion, szczupakom i sandaczom.
Szczerze polecam - jedyny minus ? Cena za 10m ~50pln
Użytkownik scOOtt edytował ten post 12 październik 2020 - 10:06
Napisano 12 październik 2020 - 14:45
scOOtt, on 12 Oct 2020 - 09:05, said:
Powiem tak: przez 2 sezony byłem dużym zwolennikiem używania fluorocarbonu. Stosowałem go zawsze bez względu na to na jaką rybę się nastawiałem (oczywiście dobierałem odpowiednio średnicę).
Żadna ryba mi nie spadła poprzez odcięcie. 1 raz miałem tak, że fluo 0.6 wyglądał jak choinka po walce z 65cm pajkiem - fluo urwał się w momencie kiedy ryba była już w podbieraku. To doświadczenie + to, że w 70% po każdym ataku pajka byłem zmuszony wymieniać przypon, spowodowało, że zacząłem się rozglądać za innym materiałem.
I tak trafiłem na Savage Gear Raw49 - linka tak giętka jak fluorocarbon ale do tej pory nie wykazuje żadnych oznak zużycia - a rybek już trochę wyjechało,.
Stosuję średnicę bodaj 0,3 i nie przeszkadza to okonion, szczupakom i sandaczom.
Szczerze polecam - jedyny minus ? Cena za 10m ~50pln
A wiążesz to czy na tulejki?
Napisano 12 październik 2020 - 17:00
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenie
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Kupię/zamienię/oddam →
Kupię Matagi TR56 Super Area Sensor XULNapisany przez Geciowy , 23 kwi 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
(K) Stradic FL 4000 / (Z) zamienię za 3000Napisany przez Kacper Kniaź , 22 kwi 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
Kupię wędkę xul pod BiałorybNapisany przez Geciowy , 21 kwi 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
[K] Plecionka DUEL ARMORED F+ PRONapisany przez scOOtt , 10 kwi 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
OGŁOSZENIE
Wędkarz nad wodą →
Ogólne →
Zlot jerkbait.pl - Słubice 23-25 maja 2025 - informacja, ZAPISYNapisany przez Friko , 07 kwi 2025 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych