Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

W臋dkarski detailing.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 post贸w
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 06 listopad 2020 - 16:19

Troch臋 czasu wolnego wi臋c postanowi艂em "odkurzy膰" cze艣膰 arsena艂y w臋dkarskiego. Mia艂o by膰 przemycie alkoholem(w ko艅cu wszyscy mamy go w domu w nadmiarze), a sko艅czy艂o si臋 na u偶yciu kosmetyk贸w, kt贸re s艂u偶膮 mi do mycia auta. Najpierw rozcie艅czy艂em aktywn膮 pian臋 i przy pomocy p臋dzelka przemy艂em blank oraz przelotki, tu trzeba by艂o si臋 zatrzyma膰 na d艂u偶ej. Dok艂adnie z ka偶dej strony popracowa艂em p臋dzelkiem by dok艂adnie wymy膰 brud z najdalszych zakamark贸w. Kolejnym krokiem by艂o czyszczenie r臋koje艣ci i uchwytu ko艂owrotka. Tutaj zastosowa艂em preparat do czyszczenia wn臋trz( plastik贸w, gum, tapicerki materia艂owej). Jest delikatniejszy ni偶 aktywna piana a nie wiedzia艂em jak si臋 zachowa pianka czy korek potraktowany ostrzejsz膮 chemi膮. Tu z pomoc膮 r贸wnie偶 przyszed艂 p臋dzelek. Po wszystkim w臋dki zosta艂y  op艂ukane czyst膮 wod膮 i osuszone r臋cznikiem z microfibry. Po dok艂adnym wysuszeniu na blank zosta艂 na艂o偶ony cleaner wax a ca艂e r臋koje艣ci(pianka, korek, korkoguma, uchwyty ko艂owrotka) pokryte zosta艂y dressingiem do wn臋trz.

Po wszystkim blanki fajnie si臋 zaprezentowa艂y, tam gdzie by艂 lakier nabra艂y wi臋kszego po艂ysku, kolor zosta艂 pog艂臋biony i zyska艂  g艂臋bi. Plastikowe elementy nabra艂y g艂臋bszej satyny, czer艅 zosta艂a podbita, wida膰 to by艂o bardzo dobrze na starym Silstarze, kt贸ry jest u mnie od dobrych 25 lat. W tym samym Silstarze brudne przelotki i nie tylko( w pier艣cieniu dociskaj膮cym ko艂owrotek by艂 brud- jaka艣 ziemia, mo偶e resztki zan臋ty)  w ko艅cu zosta艂y domyte. Zwyk艂e mycie tego nie dokona艂o. Co prawda by艂y one myte ale polega艂o to g艂贸wnie na przetarciu nawet dok艂adnym, 艣ciereczk膮 namoczon膮 p艂ynem do naczy艅 oraz dok艂adnym przep艂ukaniu wod膮.Przelotki tak samo z tym,偶e do mycia u偶ywa艂em patyczk贸w do czyszczenie uszu.  Wygl膮daj膮 lepiej ni偶 w dniu zakupu. Poza tym,偶e ciesz膮 oczy, zyska艂y barier臋, kt贸ra b臋dzie chroni艂a je przed czynnikami zewn臋trznymi(艣nieg, deszcz, brudna woda,itp.) Na pewno b臋dzie im trudniej osiada膰 na zabezpieczonych elementach. 

ps. sorki za s艂abe fotki ale nie mia艂y trafi膰 "pod strzechy"

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  4.jpg   18,74 KB   19 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  3.jpg   25,08 KB   19 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  6.6.jpg   80,43 KB   19 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  7.7.jpg   54,06 KB   18 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  2.jpg   26,83 KB   18 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  1.jpg   30,12 KB   18 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  8.jpg   16,51 KB   17 Ilo艣膰 pobra艅

U偶ytkownik Andru77 edytowa艂 ten post 06 listopad 2020 - 16:25

• thug, Del Toro i pitiki lubi膮 to

#2 OFFLINE   accbapa

accbapa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 post贸w
  • LokalizacjaWawa - P艂ock
  • Imi臋:Bartek
  • Nazwisko:G

Napisano 06 listopad 2020 - 16:37

Pomys艂 niez艂y, wykonanie r贸wnie偶 niczego sobie. Przyjemny efekt osi膮gn膮艂e艣, teraz kolejny krok - pow艂oka ceramiczna albo twardy wosk na blank i zdj臋cia z kropelkowania
Ja na moje szcz臋艣cie zostan臋 przy detailingu auta, posiadam za du偶o sprz臋tu w臋dkarskiego i obawiam si臋 偶e zabrak艂o by mi czasu na w臋dkowanie.
Tak na marginesie, po takim myciu i dok艂adnym osuszeniu polecam zabezpieczy膰 korek np cork sealem albo pokostem lnianym.

Wys艂ane z mojego STF-L09 przy u偶yciu Tapatalka
  • Andru77 lubi to

#3 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 post贸w
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 06 listopad 2020 - 16:53

Cz艂owiek chory, w domu siedzi to r贸偶ne g艂upoty robi. Gdybym mia艂 twardy wosk lub ceramik臋 to pewnie bym po艂o偶y艂. Po niedzieli zrobi臋 reszt臋 w臋dek. :)

Pola艂em blank wod膮 i kilka kropel, mini kropel zosta艂o. Po telepni臋ciu odpad艂y i blank suchy jak pieprz. Mo偶e do pianki lepszy b臋dzie dressing do opon? Zobacz臋, mam jeszcze Qualie z piank膮. Zastanawia mnie jak by tak po艂o偶y膰 cleaner wax na przelotki(zabezpieczenie na zim臋). Ciekawe czy mia艂o by to wp艂yw na link臋? Przyjdzie zima, to si臋 potestuje.

#4 OFFLINE   piotrcarp

piotrcarp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 post贸w
  • LokalizacjaLippstadt
  • Imi臋:piotr
  • Nazwisko:kaftan

Napisano 06 listopad 2020 - 23:06

O sprz臋t trzeba dba膰 to si臋 op艂aci. Ja u偶ywam najcz臋艣ciej pasty Tempo i te偶 dobrze dzia艂a.A wcze艣niej przecieram kije chusteczkami nawil偶anymi dla dzieci.
  • Del Toro lubi to

#5 OFFLINE   pitiki

pitiki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 post贸w
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imi臋:henryk
  • Nazwisko:zientarski

Napisano 11 listopad 2020 - 16:54

Czy艣ciochy, psiakrew :)

• S艂awek Oppeln Bronikowski lubi to

#6 OFFLINE   Pozer

Pozer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imi臋:Tomasz
  • Nazwisko:Lewandowski

Napisano 15 listopad 2020 - 00:37

Jak dbasz,tak masz :)

#7 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 554 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw
  • Imi臋:Dariusz

Napisano 01 pa藕dziernik 2024 - 19:40

Od艣wie偶臋 troch臋 w膮tek. Ma kto艣 patent na od艣wie偶enie pianki EVA - jak ju偶 si臋 troch臋 艣wieci od r臋ki mo偶na jako艣 szlifowa膰 偶eby od艣wie偶y膰? Podgrza膰 czy lepiej nie?

#8 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 post贸w
  • LokalizacjaHajn贸wka
  • Imi臋:Jerzy

Napisano 02 pa藕dziernik 2024 - 03:28

Od艣wie偶臋 troch臋 w膮tek. Ma kto艣 patent na od艣wie偶enie pianki EVA - jak ju偶 si臋 troch臋 艣wieci od r臋ki mo偶na jako艣 szlifowa膰 偶eby od艣wie偶y膰? Podgrza膰 czy lepiej nie?

Mo偶esz spokojnie podgrzewa膰 dmuchawa w odleg艂o艣ci 30 cm. Nic si臋 nie dzieje, a przy okazji wyci膮gnie Ci, p艂ytkie ryski/wgniecenia, je艣li oczywi艣cie pianka, nie jest przerwana.
  • Darek_W lubi to

#9 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 554 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw

Napisano 02 pa藕dziernik 2024 - 10:57

No to dzisiaj sprawdz臋, dzi臋ki 

#10 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 554 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw

Napisano 03 pa藕dziernik 2024 - 17:02

Mo偶esz spokojnie podgrzewa膰 dmuchawa w odleg艂o艣ci 30 cm. Nic si臋 nie dzieje, a przy okazji wyci膮gnie Ci, p艂ytkie ryski/wgniecenia, je艣li oczywi艣cie pianka, nie jest przerwana.

Dzia艂a fajnie, dzisiaj wypr贸bowa艂em. Chyba mam s艂ab膮 t膮 dmuchaw臋 bo musia艂em z jaki艣 15cm 偶eby j膮 troch臋 rozgrza膰 ale tak jak m贸wi艂e艣 p艂ytkie ryski nawet schodz膮. Dzieki  :)

• Werem lubi to

#11 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 post贸w
  • LokalizacjaHajn贸wka
  • Imi臋:Jerzy

Napisano 03 pa藕dziernik 2024 - 17:08

Darek, no i super. Pianka wygl膮da po renowacji, jak nowa.馃槉
  • Darek_W lubi to

#12 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 554 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw

Napisano 04 pa藕dziernik 2024 - 10:27

Umy艂em j膮 dodatkowo delikatn膮 szczotk膮 i jak nowa!

• Werem lubi to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych