Pisz臋 w艂a艣nie artyku艂 do Wiadomo艣ci W臋dkarskich o 艂owieniu jazi na muszk臋 . Wprawdzie materia艂 b臋dzie dotyczy艂 marca. Jazie zim膮 艂owi臋 nimf膮 przy czym dalsz膮 ni偶 tak zupe艂nie spod kija. Moje nimfy s膮 raczej zwyczajne. Najcz臋艣ciej s膮 to imitacje kie艂偶a, hydropsyche, wszelkie br膮zki i parkinsonki ale te ostatnie raczej przy wy偶szej, brudnej wodzie. Tajn膮 broni膮 s膮 nimfy wzbogacone o fluorescencyjn膮 bia艂膮 kulk臋. Wielko艣膰 tej偶e zale偶na od wody, wielko艣ci rzeki, uci膮gu. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w b臋dzie to 3,5mm. Moje 艂owienie jest podobne do tego jak 艂owi膮 spinningi艣ci czyli nimfy prowadz臋 tak troszk臋 wachlarzem ale te偶 z lekkim sp艂ywem nurtem. Rzucam blisko drugiego brzegu ma艂ej rzeczki i prowadz膮c nimfy z nurtem staram si臋 nimi zmiata膰 w poprzek rzeki. Wa偶ne by 艂owi膰 wolno wielokrotnie rzucaj膮c w miejsce gdzie spodziewam si臋 jazia. Najtrudniej opisa膰 miejsca w kt贸rych 艂owi臋. B臋d膮 to wszelkie zwolnienia, prostki i spokojne 艂uki i dobrze 偶eby by艂y tam jakie艣 ro艣liny. Moje jaziowe miejsca wygl膮daj膮 mniej wi臋cej tak
P贸藕niej czyli w maju i miesi膮cach letnich 艂owi si臋 je bardziej widowiskowo bo such膮 muszk膮 ale to ju偶 inna historia.
U偶ytkownik Zielony edytowa艂 ten post 08 stycze艅 2021 - 20:23