Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Penn Battle (kolejne generacje)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
627 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Kostek86

Kostek86

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaMiędzyrzecz

Napisano 02 kwiecień 2011 - 14:09

Mam pytanko czy ktoś miał styczność, bądź u�źywa tego kołowrotka? Jestem nim zainteresowany, kilka informacji znalazłem, ale potrzebuję więcej zwłaszcza na temat u�źytkowania. Miałby słu�źyć do boleniowania i do sandaczowania(Odra, Warta). Kołowrotek ten jest nowością więc ka�źde info na wagę złota, a p�łki co to nie mam okazji go samemu pomacać i pokręcić nawet na sucho. Pozdrawiam

#2 OFFLINE   Kostek86

Kostek86

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaMiędzyrzecz

Napisano 02 kwiecień 2011 - 20:00

Nikt nic?...

#3 OFFLINE   papur

papur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów

Napisano 06 kwiecień 2011 - 14:05

hi
battle dobrze sie sprzedaje w USA, takie info mam od goscia ktory prowadzi sklepik w poblizu. gdzies czytalem ze jakis koles, pojechal na ocean z modelem 2000 i doskonale poradzil sobie z duza ryba, praktycznie sladu zuzycia nie bylo widac, jak koles napisal jak z podelka wyjety. A ten przwodnik z ktorym byl na rybach nie mogl wyjsc ze zdziwienia hehe
sam jestem zainteresowany tym kreckiem tyle ze w modelu 3 i szukam jakiegos dobrego deala
pozdro

#4 OFFLINE   Przemek

Przemek

Przemek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1488 postów
  • LokalizacjaWyszków
  • Imię:Przemek

Napisano 16 kwiecień 2011 - 19:46

Witaj.
Byłem ostatnio tzn. w piątek u Norberta na Łukowskiej i tam go macałem.
Miałem w ręku dokładnie 4000.
Jest naprawdę bardzo mocna.
Świetnie spasowana nic nie łata nie puka nie tuka nie szumi.
Świetnie się nim kręci chodzi bardzo lekko i r�łwno.
Takiego wykonania i pracy mo�źna by się pr�ł�źno doszukiwać w kołowrotkach topowych firm za ok 700 zł.
No i oczywiście Norbert mi go najbardziej zachwalał i polecał.
Czekam sam na 3000 i chyba ją kupię jak mi się nic innego nie trafi.

#5 OFFLINE   Kostek86

Kostek86

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaMiędzyrzecz

Napisano 17 kwiecień 2011 - 13:50

No a ja ju�ź czekam na sw�łj 4000. Zam�łwiłem u siebie w wędkarskim, szkoda tylko, �źe będzie dopiero 21 maja. Na pewno podzielę się wra�źeniami co do działania i w og�łle. Liczę, �źe będzie mi dobrze słu�źyć. Pozdrawiam

#6 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 17 kwiecień 2011 - 14:00

Nie mialem w reku tego Battle.

Znam i mialem (mam) kilka slammerow.

http://www.pennreels.com/exp_views/spin/407-3000BTL_Rev_1.pd f

Jak widac na zalacznym obrazku budowa sa do siebie zblizone.
Battle ma szpule osadzona na lozysku - to na plus w porownaniu ze slammerem.
Rozmiary 3000 i 4000 roznia sie tylko pojemnoscia szpuli.

Dajcie znac jak sie sprawuje ta bitewne krecioly :D

pozdrawiam

#7 OFFLINE   Kostek86

Kostek86

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaMiędzyrzecz

Napisano 17 kwiecień 2011 - 14:11

Ja na pewno podzielę się pierwszymi wra�źeniami, a coś więcej to dopiero po sezonie. Ale jakoś jestem dobrej myśli co do tego kręcioła :D Muszę jeszcze jutro powiedzieć chłopakom u sklepie, �źeby jeszcze zam�łwili smar i oliwkę u tego gościa z Penna.
Mo�źe będzie przed 21 to sobie przesmaruję resztę kołowrotk�łw.

#8 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 542 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 29 kwiecień 2011 - 13:44

Witaj.
Jak po roku pracy oceniasz ten kołowrotek?

#9 OFFLINE   MaarianG

MaarianG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 maj 2011 - 21:22

Dzis kupiłem tego Penna model 4000 i odrazu wziełęm go na testy. Żłowiłęm kilka szczupaczk�łw okołowymiarowych, największy 57. Mocna solidna konstrukcja, brak biegu wstecznego co dla mnie jest du�źym plusem, tak�źe korbka jest tak zrobiona �źe kręcąc kołowrotkiem się poprosatu dokręca, nie ma problemu �źe się poluzuje czy coś w tym stylu. Druga szpula identyczna w komplecie. Kupiłem u Norberta na Łukowskiej- pozdrawiam!

#10 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3533 postów
  • LokalizacjaPl
  • Imię:Tomek

Napisano 02 maj 2011 - 23:12

Ile ten młynek kosztuje w Polsce?

#11 OFFLINE   MaarianG

MaarianG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 maj 2011 - 23:16

dałem 400 ZŁ

#12 OFFLINE   maximus

maximus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów
  • LokalizacjaNowogród Bobrzański
  • Imię:Jacek

Napisano 03 maj 2011 - 19:47

Same pochlebne opinie ,znajomy w Anglii ma ten kręcioł i u�źywa go do orki na Towy za seatroutem ju�ź rok i te�ź go chwali.Chyba się skuszę tylko przydał by się dealer w Polsce,ma ktoś namiary na takowego?

#13 OFFLINE   sowos

sowos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 21 czerwiec 2011 - 05:27

A jaka jest jego kultura pracy? Czy podobnie jak w innych Pennach? Tez jestem zainteresowany tym kreciołkiem :mellow:

#14 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2230 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 20 lipiec 2011 - 20:04

Dzisiaj przyjechał do mnie Battle 3000.
Pierwsze wra�źenie to to, �źe jest ładny :D spodobał się nawet mojej drugiej połowie :D... bo złoto-czarny, a takiego jeszcze nie miałem :D.
Nawinąłem na niego cały (135m) motek PP 20lbs, kt�łry idealnie wypełnił szpulę. Plecionkę układa podobnie jak Slammer więc w tym przypadku wodotrysk�łw nie ma. Mo�źe uło�źy się jak ją trochę w wodę porzucam i nawinę pod obcią�źeniem.
Korbka, jak ju�ź pisali wy�źej wkręcana. Żeby szpulę odkręcić/przykręcić nieźle trzeba się namachać palcami, bo ma dość drobny gwint i kręci się dość długo w por�łwnaniu z np Shimano. Uchwyt na korbce jak dla mnie bardzo wygodny. Podobne mam w Shimano Stradic FI więc się przyzwyczaiłem do tej wielkości. Materiał przyjemny w dotyku.. jak silikonowy cycek.
Nawijając plecionkę nale�źy pamiętać, �źeby dokładnie trafić na tę gumkę na szpuli bo się linka potrafi pod nią schować.

Więcej grzech�łw nie pamiętam, coś więcej napiszę, jak pokręcę nim nad wodą. Jeśli nie napiszę będzie to oznaczać, �źe nie mam na co narzekać :D.

Swoją droga to nie za bardzo wiem po co to ło�źysko pod szpulą?... chyba tylko dlatego, �źeby się szpula na boki nie ruszała.

#15 OFFLINE   atb69

atb69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1161 postów
  • Lokalizacjamazowieckie

Napisano 21 lipiec 2011 - 18:38

.. jak silikonowy cycek.

mmmmhh, trzeba ten młynek dokładnie pomacać :mellow: :unsure: <_<

#16 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 21 lipiec 2011 - 18:51

[quote]
.. jak silikonowy cycek.

[/quote]

mmmmhh, trzeba ten młynek dokładnie pomacać :mellow: :unsure: <_<
[/quote]
... a najlepiej to takiego ośmiotysiączka :mellow:

#17 OFFLINE   Artur Z.

Artur Z.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 322 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 lipiec 2011 - 06:56

Ja zakupiłem wersję 5000 , jest ju�ź po jednym dorszowaniu pilkerami 200g i więcej , jak na razie nie widać śladu zy�źycia.

#18 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18938 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 lipiec 2011 - 08:13

Coś ucichło o nowych Pennach, dorzucę wygrzebane z YT:

• wildriver lubi to

#19 OFFLINE   woodman

woodman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 01 sierpień 2011 - 20:00

Mam dwa Sargusy 3000 i 4000 a miałem jeszcze jednego 4000 Z tego co wiem to to samo co Battle tylko bez ło�źyska w szpuli i bez podkładu w niej Kołowrotki mocne i �źadna ryba ani pogoda im nie straszne jednak jest to Chińszczyzna czyli jeden jest ok a drugi mo�źe być źle zrobiony
Zaczęło się od 3000 kupiłem byłem bardzo zadowolony przez jakiś tydzień p�łźniej zaczął klekotać i rzęzić miałem ju�ź odsyłać na gwarancję jednak podokręcałem mocnej i przestał P�łźniej kupiłem 4000 przyszedł wadliwy (oczywiście nowych kołowrotkach m�łwię)tuleja na osi szpuli kręciła się dookoła razem ze szpulą pomimo dokręconego hamulca odesłałem i dostałem nowy Ten jest ok Po p�łł roku u�źywania w modelu 3000 bardzo czuć tryby 4000 był sporo mniej u�źywany i mo�źe dlatego chodzi płynniej Pr�łbowałem go porządnie nasmarować i wtedy nie czuć tak jego pracy ale za to cię�źko chodzi Co do nawijania plecionki słabiutko się spisuje w por�łwnaniu np. do Ryobi Arctica Podsumowując do naprawdę cię�źkiego orania i łowienia agresywnie biorących ryb jest bardzo dobry ale np. przy delikatnych braniach przez odczuwanie jego pracy jakoś jakby ona rozpraszała uwagę

Zapomniałem o jednym wa�źnym szczeg�łle ten m�łj wymieniony 4000 nie jest tak do końca idealny Od nowości ma chyba źle nagwintowaną oś szpuli bo jak się całkiem zdejmie nakrętkę to p�łźniej trzeba się trochę pomęczyć �źeby prawidłowo docisnęła szpulę bo najczęściej niby jest dokręcona do oporu ale szpula dalej się kręcii wtedu trzeba ja zdjąć i wkręcać do skutku a�ź się jakoś sama dobrze nakręci

#20 OFFLINE   SALAR80

SALAR80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaNad Odrą
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:B.

Napisano 13 sierpień 2011 - 21:29

WITAM KOLEGÓW
JA TEZ ZAMÓWIŁEM 4000 Z FISHING MARU TYLE ZE ODESŁAŁEM. NIBY PEN TO PRODUKCJA USA A W TYM SKLEPIE NA KOłOWROKTA STOPCE MADE IN CHINA.
I ŻYCZĄ SOBIE PAŃSTWO 500 PLN Z PRZESYŁKĄ .
ALE JEST OBEJŚCIE NA CHIŃSZCZYZNE KUPIĆ U USA LUB W KANADZIE.
MODELE OD 2000-4000 SA PO 100$ A MODEL 5000 110$ + przesyłka 1,20$

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych