Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 12 luty 2014 - 18:09

Wędka wędka, a mnie interesi  ta korba przy niej :D .Czyżby już zakupiona :) .

Użytkownik Jozi edytował ten post 12 luty 2014 - 18:10

#662 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 12 luty 2014 - 18:18

Zakupiona dzisiaj dotarła sprawiając dużą radość :) Te korby zdecydowanie poprawiają humor i samopoczucie , to chyba najlepsza ich zaleta bo ponoć Stella jest do d...y :) :) :D

#663 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 12 luty 2014 - 18:28

Wędka waży 256  g  blank 122 g uchwyt Alps 83 g ( z jednym mosiężnym plastrem całość kapsla + mosiężny gwint waży 22 g) , każdy następny plsaster to 8 g  a więc bardziej doważając waga wędki wzrasta o te 8 g . Nie jest to potrzebne bo z tym jednym plastrem podwieszając korbę 440 g wędka wyważa się 8 cm do środka stopki więc tak jak lubię Gripów nie ważyłem ale mają długość 2 x 12 cm oraz 1 x 6 cm przy średnicach 22 mm x 27 mm

Bardzo przyzwoity waga jak na taką moc.

#664 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 luty 2014 - 18:44

Wobi cały czas się "gryzę" czy aby ten Alps nie za ciężki bo 83 g to już są Himalaje jeżeli chodzi o wagę uchwytu ale o dziwo wędka leży w łapie bardzo dobrze i sam nie wiem już co o tym myśleć . Montując DPS Soft Touch Design No 18 Fuji jestem w stanie zejść nawet do 210 g tylko nie wiem jak wtedy kij będzie leżał w ręku ? Ile waży taki DPS ?

#665 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaJozefow nad Swidrem

Napisano 12 luty 2014 - 18:47

Zakupiona dzisiaj dotarła sprawiając dużą radość :) Te korby zdecydowanie poprawiają humor i samopoczucie , to chyba najlepsza ich zaleta bo ponoć Stella jest do d...y :) :) :D

A jaki rozmiar tej Stelki? Piątka?

#666 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 luty 2014 - 18:48

Tak 5x  PG

#667 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 12 luty 2014 - 18:52

Oooo tak zdecydowanie do d..... :P  :lol: .Tylko jaxon :) .Domniemywam, że to 5000 tak jak rozmawialiśmy.

#668 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 luty 2014 - 18:54

Oooo tak zdecydowanie do d..... :P  :lol: .Tylko jaxon :) .Domniemywam, że to 5000 tak jak rozmawialiśmy.

Oczywiście Józek 5000 SW   Power Gear , Jaxona jakoś .... nie znalazłem

#669 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 12 luty 2014 - 18:57

.No na sumka to będz

Oczywiście Józek 5000 SW   Power Gear , Jaxona jakoś .... nie znalazłem

Mimo wszystko jaxona może nie szukaj :).Na sumka i morze to już potęga :rolleyes: .

#670 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów

Napisano 12 luty 2014 - 19:13

Tak 5x  PG

Fajny kręcioł. A czy może sprawdzałeś czy rotor lata na boki jak na tym filmiku Alana Hawka (mam nadzieje, że nie)

Część osob w ubiegłym roku twierdziła, ze we wszystkich modelach lata, część osób, że tylko w tych największych modelach (czyli, w piątkach nie powinno). A być może juz całkowicie ten problem usunięto i tylko dotyczył pierwszych egzemplarzy. Dzięki. M

#671 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 luty 2014 - 19:17

Sam założyłem ten wątek :) więc jestem " w temacie " pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to właśnie luzy i ....nic :) na rotorze nic ... na osi nic , na korbie nic ,co więcej mam też model 08 4000 SW i tamta miała większe luzy oraz chodziła jak traktor ( nówka) że musiałem wysyłać do serwisowania . Z tej jestem bardzo zadowolony bo chodzi jak masełko :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 12 luty 2014 - 19:18

• Marcys1973 lubi to

#672 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów

Napisano 12 luty 2014 - 19:26

Sam założyłem ten wątek :) więc jestem " w temacie " pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to właśnie luzy i ....nic :) na rotorze nic ... na osi nic , na korbie nic ,co więcej mam też model 08 4000 SW i tamta miała większe luzy oraz chodziła jak traktor ( nówka) że musiałem wysyłać do serwisowania . Z tej jestem bardzo zadowolony bo chodzi jak masełko :)

Dzieki za info.

#673 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 luty 2014 - 19:47

Dzieki za info.

Jak planujesz zakup to możesz być całkowicie spokojny , ja nie miałem takiego komfortu :),  bo różne myśli przechodziły przez głowę i chyba najczęstszą była myśl ... najwyżej odeślę :) ale jestem całkowicie uspokojony . Nowa SW 5000 PG przeszła najśmielsze oczekiwania bo myślałem że będzie kiepsko

#674 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 luty 2014 - 10:24

Całkiem zapomniałem o moim pstrągowo-okoniowym kiju Phenixa a więc wędce wykonanej na blanku Phenix FX 862-2 . Z wędką były niemałe problemy bo po położeniu ostatniego lakieru zostawiłem dolną część we Wraperze i poszedłem do domu "spaćku" Rano ogarnęła mnie zgroza ponieważ dolnik sobie tylko znanym sposobem wysunął się z uchwytu maszyny i zrobiły się niezłe firanki .Trzeba było strugać lakier i lakierować jeszcze raz ale wszystko się jakoś udało i wyszedł kij o takich parametrach

Waga kija całkowita 102 g ,punkt wyważenia kołowrotkiem 225 g to 7,5 cm od środka stopki przy długości rękojeści 27 cm od dołu do środka stopki . Nie goniłem za wszelką cenę ze zbiciem wagi tylko założeniem było zbudowanie lekkiego ca. 100 gramowego poręcznego kija , dobrze wyważonego pod Stellkę 2500,lekko uzbrojonego który sprawi frajdę .

Udało się aczkolwiek z problemami :)

Jednym słowem wyszedł kij na 102  :)nk7p.jpg

wyws.jpgxapy.jpgsocg.jpgvuf0.jpgvpti.jpg

rqor.jpg

8m5r.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 15:41

#675 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 luty 2014 - 11:13

Fajne ten uchwyt wyglada musze powiedziec, zwlaszcza od czola - bez foregripu a zgrabnie i ergonomiczne. Zdziwilem sie jak przeczytalem ze waga wedki to tylko 102 gr - nigdy bym nie przypuszczal ze na uchwycie z insertem uda sie zejsc tak nisko i to w projekcie generalnie na wypasie ( metalowe wc, wstawki z korka ).

Ile wazyl sam blank ?

#676 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 luty 2014 - 11:22

Prawdę powiedziawszy to go ważyłam ale jakoś zapomniałem ile ważył, planowałem budowę kija który zmieści się w 100 g a więc blank powinien ważyć jakieś 40 g. można spokojnie zejść poniżej 100 g

qwgf.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 17:37

• Henka lubi to

#677 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 luty 2014 - 12:59

Mysle ze na samej rekojesci jeszcze bys z -10 / 15 gr zdjal spokojnie (sam lakier na splicie wazy ze 3gr) ale przy wadze calosci w okolicach 100 gr to juz nie ma cisnienia na takie zabiegi. Ciekawy projekt w sumie, ładny wizualnie i rozsądny wagowo.

Jakie nici poszly na ta zloto-burgundowa omotke na splicie, mógłbyś podać sygnatury?

#678 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 luty 2014 - 13:38

Nie miałem ciśnienia na budowę ekstremalne lekkiego kija a założyłem tylko około 100 g przy dobrym balansie i bez problemu to zrealizowałem spokojnie zdejmiesz jeszcze te 10 15 g bo mały rear pod uchwytem jest zbędny. Można tak jak robi pan Kawalec wstawić doszlifowany plasterek korka ,czy korkogumy blokujący nakrętkę na gwincie , nie lakierować całości tylko omotki , założyć mikropierścionki (jednak blokują kontakt lakieru z korkiem) no i zamiast insertu wstawić rurę grafitową lub zostawić bez niczego a nici to Prowrap metalic Brown 9730 i Gold 9130. następnego malucha wykonam już po aptekarsku z wagą w ręku Dzięki za dobre słowo

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 13:46

#679 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 22 luty 2014 - 13:45

Mysle ze na samej rekojesci jeszcze bys z -10 / 15 gr zdjal spokojnie (sam lakier na splicie wazy ze 3gr) ale przy wadze calosci w okolicach 100 gr to juz nie ma cisnienia na takie zabiegi. Ciekawy projekt w sumie, ładny wizualnie i rozsądny wagowo.
Jakie nici poszly na ta zloto-burgundowa omotke na splicie, mógłbyś podać sygnatury?

Najlepiej to samemu zbić z 10-15 ale kg nie gram. Po sobie polecam, jakoś człowiek wiecej siły w rękach ma, wedki lżejsze sie wydają i na zdrowie tylko wyjdzie :) :) :)

Artur- możesz porównać słynna czułośc do podobnych konstrukcji innych producentów?

Bujo

#680 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 luty 2014 - 14:09

Najlepiej to samemu zbić z 10-15 ale kg nie gram. Po sobie polecam, jakoś człowiek wiecej siły w rękach ma, wedki lżejsze sie wydają i na zdrowie tylko wyjdzie :) :) :)

Artur- możesz porównać słynna czułośc do podobnych konstrukcji innych producentów?

Bujo

Święte słowa oj przydałoby mi się te 10 kg zrzucić .Z tą czułością to zawracanie kijem Wisły , jeżeli rzeczywiście potrzebny jest kij bardzo czuły (opad sandacz) to takie poszukiwania są wskazane i wiodące firmy mają takie propozycje ale do woblerów ,spinnerów ,blach i innych sterowych i bezsterowych wynalazków to myślę że nadmierny potok sygnałów raczej denerwuje niż pomaga. Można dostać choroby wibracyjnej :) Jeżeli miałbym komuś coś polecać czego nie lubię robić to najpierw musiałbym zobaczyć jak łowi potrzebujący porady .Ja łowię wiosną i latem bardzo agresywną gumą więc szczyt takiego kija musi dobrze stać przy podbijaniu i uderzenia wychwytuję na sznurze lub w ręku a więc szybki kij z szybką stojącą szczytówką ( Hers idealny) ale już jesienią łowiąc wolniej , mniej agresywnie przepiękna łagodna akcja Elitki z subtelnym szczytem jest bardzo pożądana . Nie wszyscy łowią agresywnie  i wielu wędkarzy łowi spokojnie podbijając sobie z korby to według mnie ideałem będzie blank z subtelnym szczytem pokazujący szczytówką opad . Sporo propozycji od popingów MHXa ,Batsonów , Talonów ,Elitek ,starszych avidów itp,itd wystarczy przeczytać forum . Takim pośrednim jest PST 895 który będzie pokazywał zarówno szczytem jak i "kopał" przy bardzo harmonijnej akcji i dość dużej szybkości blanku. Prowadząc agresywnie klasą samą w sobie są kije wysoko-modułowe typu K2 ,Hers ,Borony krakowskie gdzie brania to kopnięcia 

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 14:14

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych