Nowe blanki, szczególnie będę obserwował dłuższe modele pod jazia,klenia. Cenowo też fajnie się prezentują
#1 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 20:15
- Friko lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 20:22
Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
#3 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 21:38
- Friko i HubertMar lubią to
#4 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 22:10
Szkoda tylko ze nic o uzytych materiałach nie napisano..
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
#5 OFFLINE
Napisano 27 październik 2021 - 07:44
O, to widzę że trzeba będzie odwiedzić FC i pomacać na miejscu
#6 OFFLINE
Napisano 28 październik 2021 - 19:16
O, to widzę że trzeba będzie odwiedzić FC i pomacać na miejscu
Obmacaj i napisz co to za cudo .
#7 OFFLINE
Napisano 30 październik 2021 - 13:49
Blanki_MJ.jpg 116,71 KB 42 Ilość pobrań
Byłem w Fishing Center, powyginałem, porozmawiałem z Irkiem - więc zdaję krótką relację.
Blanki są z tego samego źródła co wcześniejsze Mizuki. Zresztą potwierdzają to wrażenia organoleptyczne - widać identyczny lakier, wykończenie itp. W sumie można powiedzieć że obie serie się w tym momencie uzupełniają - w Mizuki są modele UL / L w tym wklejki a w MJ blanki mocniejsze od L w górę.
Ogólnie na sucho blanki robią dobre wrażenie i to abstrahując od ich ceny. Dobrze leżą w ręku - spora zbieżnośc na pewno pomaga w dobrym wyważeniu. Wagi bezwględne macie podane w załączonej tabelce. Łącza dwuczęsciówek są dobrze spasowane - technicznie a la Lamiglas czy Batson tzn. bez loomisowej "buteleczki" / overwrapu na końcówce częsci szczytowej. Co do materiału trudno mi powiedzieć, pewnie jest to jakiś blend różnych mat grafitowych - na sucho blanki sprawiają wrażenie szybkich i dosyć sprężystych ale to częściowo jest na pewno też skutek ich sporej zbieżnosci.
To co zwraca uwagę i jest cechą wyróżniającą to są bardzo spinningowe, szczytowe ugięcia. Jeśli ktoś lubi i poszukuje blanków które będą pracowały, uginały się od pierwszej przelotki a nie startowały gdzieś głębiej - to blanki MJ wybitnie utrafią w gust takiej osoby. Zwłaszcza model MJ80M-2 jest tutaj przykładem - szczytówka pracuje niemalże jakby to była jakaś mocna wklejka, od samego koniuszka, chociaż blank jest oczywiście klasycznie tubularny. Pod obciążeniem blanki oczywiście wchodzą w głębsze ugięcie, pracują, dolniki są dosyć mocne (znowu konsekwencja zbieżności). Irek obiecał że wrzuci zdjęcia z ugięć blanków to będzie można objrzeć z boku jak to wygląda dokładnie.
Z takich rzeczy, które na świeżo mogę zanotować zanim ulecą z głowy to to że najmocniejsze blanki: MJ66H-2 i MJ80H-2 - cechuję się nieco głebszym, mniej szczytowym ugięciem od pozostałych, co biorąc pod uwagę ich potencjalne zastosowania ( dwuczęściowa jerkówka, lekka swimbaitówka) jest niegłupio pomyślane.
- popper, Jozi, MaleX i 5 innych osób lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2021 - 11:56
- MaleX i Fatso lubią to
#9 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 12:38
Uszanowanie.
Czy ktoś budował już kij na blanku MJ80MH-2 i może podzielić się informacjami znad wody?
Zastanawiam się też czy set na przelotkach KL od 25 będzie dobrym pomysłem czy raczej postawić na KL-H i zaczynać od 25H
#10 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 15:49
Ja mam kij na MJ80M-2. To chyba po prostu ciut słabszy braciszek tego MH. Zrobiłem go od 25H i jest cacy (na sucho, ale jest tylko pod plecionkę i nie bawiłbym się niższymi przelotkami. Jeśli już, to startowa raczej 30.). MH też bym robił od 25H. To są blanki (zwłaszcza ten MH) do kołowrotków rozmiaru Shimano 4000 i start od małej i niskiej przelotki nie ma sensu.
- MatB lubi to
#11 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 16:22
Ja mam kij na MJ80M-2. To chyba po prostu ciut słabszy braciszek tego MH. Zrobiłem go od 25H i jest cacy (na sucho, ale jest tylko pod plecionkę i nie bawiłbym się niższymi przelotkami. Jeśli już, to startowa raczej 30.). MH też bym robił od 25H. To są blanki (zwłaszcza ten MH) do kołowrotków rozmiaru Shimano 4000 i start od małej i niskiej przelotki nie ma sensu.
Dzięki!
#12 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 16:48
Na zdrowie
#13 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 19:15
#14 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 20:31
Ja mam tego do 1g w torzitach
- pawello lubi to
#15 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 22:04
#16 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 23:19
Blank bardzo fajny, ale realnie myśle że jest bardziej do 2-3g niż do 1g. Dosyć szybki jak na swoją delikatność. W boju za bardzo go nie sprawdziłem, bo łowiłem nim tylko raz i to na trout area więc nie określę jak się zachowuje przy bardziej klasycznym łowieniu z konkretnymi gramaturami główek ligowych. Miałem zestaw torzitów z demontażu, a cena blanku nieduża więc z ciekawości kupiłem i poprosiłem kolegę o uzbrojenie. Moim zdaniem bardzo fajny blank do dłubania okoni na lekko, białorybu i trout area(pod gumkę). Używał jej pewnie nie będę za często bo szafa z wędkami xul, sul, ul się nie domyka a czasu mało
Użytkownik Karpiu95 edytował ten post 17 kwiecień 2023 - 23:19
- pawello lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2023 - 07:44
Blank bardzo fajny, ale realnie myśle że jest bardziej do 2-3g niż do 1g. Dosyć szybki jak na swoją delikatność. W boju za bardzo go nie sprawdziłem, bo łowiłem nim tylko raz i to na trout area więc nie określę jak się zachowuje przy bardziej klasycznym łowieniu z konkretnymi gramaturami główek ligowych. Miałem zestaw torzitów z demontażu, a cena blanku nieduża więc z ciekawości kupiłem i poprosiłem kolegę o uzbrojenie. Moim zdaniem bardzo fajny blank do dłubania okoni na lekko, białorybu i trout area(pod gumkę). Używał jej pewnie nie będę za często bo szafa z wędkami xul, sul, ul się nie domyka a czasu mało
Hej, a masz/miałeś może w ręku kije Matagi do 1g? Ciekawy jestem porównania MJ i Matagi
#18 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2023 - 08:31
#19 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2023 - 08:49
Zarówno matagi tr56 do 1g jak i TWA do 1g są delikatniejsze od tego blanku MJ
MJ jest trochę mocniejszy, bardziej dynamiczny i ma mocniejszy dolnik
- pawello lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2023 - 21:17
Zarówno matagi tr56 do 1g jak i TWA do 1g są delikatniejsze od tego blanku MJ
MJ jest trochę mocniejszy, bardziej dynamiczny i ma mocniejszy dolnik
Pod koniec lat 90-tych napisałem taki humorystyczny tekst o łowieniu na spinningi o cw opisanym w decygramach i muchówki w klasie 1-2
Ja pierdziu my już tu jesteśmy 🤣
- Hesher lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mjrodblanks
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych