Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Płoć na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   stoner

stoner

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1535 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Irek

Napisano 17 sierpień 2012 - 14:49

Panowie mam takie pytanie; czy ktoś z Was złapał bądz łapie regularnie grube płocie na spinning. Na moim łowisku jest sporo rekordowych płoci, które praktycznie są nie osiągalne na żadną przynęte, ani sztuczną ani naturalną. Woda w łowisku jest krystalicznie czysta, przez co widzę jak sobie stadami pływają.
Próbowałem już wszystkiego, nawet sbirulino i muchówki. Tylko jeden jedyny raz udało mi sie wyciągnąc jedną sztukę na paprocha.
Płotka miała bagatela 52cm,zastanawiałem się czy to aby nie jaż, jednak płoć. To było parę lat temu.
Ostatnio zaobserwowałem łapiąc na soft4 play'a że płocie go odprowadzają ale żadna nawet nie skubnie. tak samo jest z dużymi karpiami i leszczami. Nie wiem co mam robić Chyba dam im spokój, ale z drugiej strony to pokusa jest nie do odparcia.

#2 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1598 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 17 sierpień 2012 - 15:46

W Odrze jak się uparłem złowiłem na dociążone nimfy rzucane ze spina. Pir..e 20-25 cm płoci to wybuch w porównaniu z okoniem, świetna zabawa. Żyłeczka 0,12 zasięg rzutu wystarczający ale ok 6-7m nie więcej.Prowadzenie bardzo drobne drgnięcia, starałem się by to było 1-2cm.

#3 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18937 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 sierpień 2012 - 16:24

Płocie zdarza się, ale dużo lepiej łowi się wzdręgi, złote rybki są dużo bardziej agresywne od swoich srebrnych sióstr :D Do łowienia tych ryb zainspirował mnie zresztą ten, kapitalny, artykuł na jerkbaicie :

http://www.jerkbait.pl/?p=160

#4 OFFLINE   skalka

skalka

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 17 sierpień 2012 - 17:45

Sporo płoci złowiłem na małe woblerki znacznie więcej niż na paprochy. Woblerki ok 1,5-1,7 cm, ale płocie 52cm to mogą i w 4 cm walić. Dobrym pomysłem jest zastosowanie nimfy zwykłe brązki powinny byc ok. Jak je widać będziesz widział na co reagują. Powodzenia

#5 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 17 sierpień 2012 - 19:48

Parę razy ładnie naprztykałem płotek na muchówkę,na malutkie ochoteczki, na hakach 14-16... Może spróbuj tak..?

#6 OFFLINE   stoner

stoner

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1535 postów
  • LokalizacjaJaworzno

Napisano 17 sierpień 2012 - 19:50

Ze wzdręgą nie ma problemu bo dosyć łatwo ją złowić. Gorzej właśnie jest z płocią bo próbowałem na nimfy ale na sbirulino, niestety zasięg musi być większy bo stoją około 20m. Wielu próbowało na muchę (i to naprawdę fachowców w tej dziedzinie) ale rezultat marny, tzn mniejsze brały ale te duże za cholerę. No i tak po już prawie kilkunastu latach prób dalej jestem w kropce.
A warto bo rekord polski pewny. Dodam że zacząłem już używać żyłek max 0.12, nie sądze że uda się wyciągnąc jeszcze przez zielsko przy brzegu ale niech chociaż weżmie.

#7 OFFLINE   suli102

suli102

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 468 postów
  • LokalizacjaDerby/Glogow

Napisano 17 sierpień 2012 - 19:59

Ploc 52cm piekna takiej na oczy nie widzialem jeszcze tym bardziej szczere gratulacje

#8 OFFLINE   stoner

stoner

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1535 postów
  • LokalizacjaJaworzno

Napisano 17 sierpień 2012 - 20:25

Przyznam że czasem patrzę na większe. Tylko nie mam takiego aparatu żeby zdjęcie zrobić. Troszkę za daleko.

#9 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 18 sierpień 2012 - 15:09

.

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1