Korba jest wkręcana w tym SG8 ?
Tak
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 24 maj 2023 - 10:05
Korba jest wkręcana w tym SG8 ?
Tak
Napisano 28 maj 2023 - 09:01
Tylko że model 4000 to maleństwo.Korzystając z "promocji" na kołowrotki Savage Gear w sklepie Drapieżnik, kupiłem sobie model SG8 3000 FD. Przeznaczyłem go do lekkiego spinnningu (klenie, okonie, itp.)
Moje pierwsze wrażenia:
- bardzo lekki - katalogowo 216 gramów (Ryobi Zauber tej samej wielkości katalogowo waży 305 gramów)
- mały - wielkość 3000 to odpowiednik 2500 u innych producentów
- dobrze spasowany - brak niepotrzebnych luzów
- brak szumów i innych "przeszkadzajek"
I teraz kilka uwag natury ogólnej (to moja subiektywna opinia):
- fajna, lekka maszynka
- ten model (SG8), wg mojej opinii, nie nadaje się do cięższego łowienia (stąd pewnie sporo negatywnych opinii osób, które zajechały kołowrotek), jest za delikatny
- nie jest wart 550-600 zł, ale 260 zł za taki kołowrotek z zapasową szpulą to dobra cena
Użytkownik selk edytował ten post 28 maj 2023 - 09:03
Napisano 29 maj 2023 - 07:53
No ja mam kilka drugi sezon. Nie kręcę dużo, max tak z 8godz/tydzień. I ja jakoś nie narzekam. Cenowo nie porównujmy do kilka razy droższych. Shimano w tej samej cenie co sg6 jest dużo gorsze (bo wylądujemy na Saharze max i to bez drugiej szpuli). Jak doliczyć szpulę to już mamy na sg8.
jesli chodzi o moce hamulców to ma ze dwa razy mocniejszy niż cenowy odpowiednik flagowców. Do tego więcej łożysk i niska waga.
Oczywiście mam tylko modele 6 i 8 2500 i 4000. Na 2500 na UL na razie największe to szczupaki ok 70cm i bez najmniejszych problemów. Fakt na sumy mam Penna
Zajrzałem tu bo słyszałem że wszyscy narzekają, tylko gdzie są ci wszyscy? Myśle, że to niezłe kołowrotki w dobrej cenie (jak to przy wchodzeniu na rynek). Dlatego właśnie kupiłem. I jak to przy konkurencji z droższymi zaraz się znajdzie wiele „niezależnych” negatywnych opinii.
No i jeszcze ważne: łowię normalnie, czyli dla większości cienko. Jeśli SG 6 4000 ma w opisie 9kg hamulec (Sahara ma mniej) to nie ma sensu na niego nawijać plecionki grubszej niż pe1,2-1,5. Nie sądzicie? Coś puścić musi, i na sznurze 2,5 i wędce 45g wyrzutu … zapewne będzie to kołowrotek, niezależnie od producenta.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 29 maj 2023 - 07:59
Napisano 01 październik 2023 - 13:07
Napisano 18 styczeń 2024 - 22:37
Używa ktoś może sgs6/8 wielkości 6000 jak się sprawuje ?
Nie używałem, ale kupiłem (czekam na dostawę) SGS8-8000. Zaryzykowałem. Kupiłem zamiast kolejnego Penna Slammera 560 na wody Norwegii. Podobna wielkość.
Może jednak ktoś ma doświadczenie z tym sprzętem i wypowie się, zanim ja to uczynię.
Użytkownik Janusszr edytował ten post 18 styczeń 2024 - 22:38
Napisano 01 luty 2024 - 14:51
Po okazyjnej cenie zakupiłem SGS6/6000.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre.
Wyrób chiński, ale moje morskie Penny, Okuma Raw II również chińskie i złego słowa nie mogę powiedzieć.
Napisano 30 marzec 2024 - 16:00
Nie używałem, ale kupiłem (czekam na dostawę) SGS8-8000. Zaryzykowałem. Kupiłem zamiast kolejnego Penna Slammera 560 na wody Norwegii. Podobna wielkość.
Może jednak ktoś ma doświadczenie z tym sprzętem i wypowie się, zanim ja to uczynię.
Zamówiłem w zeszłym roku i bardzo fajnie spasowany. Miałem rozmiar 4000 nie przerażał ciężarem i pracował bardzo fajnie. Niestety nie łowiłem i odesłałem ale po dzisiejszych obniżkach chyba fajna propozycja.
Napisano 07 kwiecień 2024 - 19:03
Jako ciekawostkę podpowiem tylko, że sg najwyraźniej postanowiło nie kontynuować swojej przygody z tworzeniem kołowrotków o stałej szpuli. Wysnuwam taki wniosek na podstawie przeglądnięcia katalogu, w którym nie ma ani jednego takiego kołowrotka. Multiki w katalogu są, ale młynków ze stałą szpulą brak. Może to wskazywać na jeszcze większe promocję i obniżki cen w sklepach, gdy te będą chciały się pozbyć magazynowych zalegaczy.
Napisano 13 wrzesień 2024 - 10:11
Napisano 30 wrzesień 2024 - 06:22
przypomina mi to jakiegoś chińczyka matowego z aliexpres z dodrukowanymi i to trochę "na siłe" znaczkami SG => szczególnie oznaczenie modelu rzuciło mi sie w oczy jako własnie tak wydrukowane,
czyżby moda na czarny mat z aut wchodziła do kołowrotków
ten rodzaj nadruku prawdopodobnie o ile nie zastosowano jakiejś genialnej techniki jego ochrony bedzie sie błyskawicznie ścierał .
Pytanie jak reszta nadruków i jak jakośc kołowrotka
dla mnie z wyglądu krok wstecz w stosunku do poprzedniego modelu
ale moze jakościowo poprawili
moze ktrtoś z Was po wyglądzie skojarzy jaki to King...coś z aliexpres tak wyglada tylko inne napisy ?
Użytkownik selk edytował ten post 30 wrzesień 2024 - 06:23
Napisano 01 październik 2024 - 16:25
Napisano 01 październik 2024 - 20:18
Kastking sharky 3, bardzo podobny. Sam użytkuję, kupiony za 100 w choice. Kołowrotek nie do zajechania, także jeśli te od sg to jest ten sam model, wróżę im dobra sprzedaż,a jak się ktoś kapnie że to rebrand, będzie gówno burza.
nie to nei to miałem sharky i on nie jest matowy ale cos gdzieś na Ali widziałem dokładnie takiego całe czarne matowe i tez takie gówniane nadruki białe na tym macie tylko oczywiście bez znaczka SG
Napisano 01 październik 2024 - 20:31
No ale niektóre konstrukcje z Ali są tu chwalone. Kiedyś nawet zamówiłem kołowrotek SG - tylko to był ten metalowy SGS8 i chodził bardzo fajnie. Finalnie został inny ale ten mi się bardzo podobał. Mam wrażenie że dobry wytrzymały młynek w korpusie z kompozytu nie jest wcale tak łatwo zrobić - ciekawe ile takie posłużą.
Napisano 04 październik 2024 - 09:59
nie to nei to miałem sharky i on nie jest matowy ale cos gdzieś na Ali widziałem dokładnie takiego całe czarne matowe i tez takie gówniane nadruki białe na tym macie tylko oczywiście bez znaczka SG
Może Piscifun Viper II lub Tsurinoya NA?
Po lewej zębatka z Sharka 4000 z prawej "słynnego " Lurerekiler rozmiar 6000:
Niejednokrotnie czytałem opinie jaki, to jest mocarz z tego lurekilera, którego niepoważni ludzie potrafili nazywać Stella SW z ali 🤣 Oczywiście 90% tych opinii było na grupach ze sprzętem z ali.
Taki niby mocarz, a jak widać na załączonym obrazku, parę tych drobnych ząbków zgubił.
Pozostając jednak w temacie kołowrotków od SG, to po ich pierwszej wpadce powinni oni wyciągnąć wnioski przede wszystkim w wycenie tego kołowrotka, ile powinien kosztować wyjściowo. SG8 chwilę po premierze kosztował w okolicach 800 zł, a obecnie można go kupić w okolicy 300 zł. Nie wspominając już o masowych wyprzedażach całej serii kołowrotków SG (od SG2 do SG8) w promocjach kup jeden drugi dostaniesz gratis.
Kolejnym mankamentem, który w mojej ocenie powinien ulec poprawie, to hamulec, a dokładniej jego regulacja, którą uważam za tragiczną.
Jeżeli w tej pomarańczy poprawią hamulec i nie krzykną sobie za to więcej niż 300-350 zł, to może coś z tego wyjdzie. W przeciwnym razie przewiduje sytuacje identyczną jak ta, która miała miejsce z kołowrotkami z serii SG.
Napisano 04 październik 2024 - 10:10
Taki niby mocarz, a jak widać na załączonym obrazku, parę tych drobnych ząbków zgubił.
Teraz dopiero zobaczyłem że tam kawał zębatki wyłamany jest…
Napisano 07 październik 2024 - 12:19
Są w internetach jakieś zdjęcia lub filmy prezentujące co kołowrotki z serii SG mają w środku? Oczywiście najbardziej mnie ciekawi jakimi bebechami może się "pochwalić" SG8 😁
Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 07 październik 2024 - 12:25
Napisano 07 październik 2024 - 12:28
Użytkownik popper edytował ten post 07 październik 2024 - 12:32
Napisano 07 październik 2024 - 14:08
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych