witam znawców multiplikatorów, mam pytanie które może być uznane za herezję albo dziwactwo ale czy są multiplikatory średniej wielkości które mają terkotkę hamulca tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli. Przyznam że nie jestem na bieżąco z tym sprzętem ale jakiś czas temu szukałem i znalazłem tylko takie z terkotką korbki ( jak kręcę korbką to terkocze ) do szału mnie to doprowadzało więc zrezygnowałem. Mam parę wędek castingowych ale ze względu na brak terkotki hamulca stoją i się kurzą. Bardzo lubię wręcz kocham ten dźwięk terkotki hamulca jak ryba odjeżdża, bez tego dźwięku walka jest jakaś bez sensu. Wiem że multiplikator jest lepszy od kołowrotka o stałej szpuli ale bez terkotki nie chcę łowić
multiplikator z terkotką hamulca
#1 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 17:45
#2 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 18:12
Albo "drag click kit"
#3 OFFLINE
#4 ONLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 18:22
Aldebaran BFS, Skorpion BFS, Law's Super Duty 300, Shimano Exence DC
tyle chyba fabrycznych u mnie. Można również dodać samemu
Użytkownik BOB edytował ten post 28 styczeń 2022 - 18:24
#5 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 19:42
Dorzucę jeszcze skromne Ryoga
#6 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 19:42
Aldebaran BFS, Skorpion BFS, Law's Super Duty 300, Shimano Exence DC
tyle chyba fabrycznych u mnie. Można również dodać samemu
I Daiwa Z oczywiście.
#7 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 19:43
witam znawców multiplikatorów, mam pytanie które może być uznane za herezję albo dziwactwo ale czy są multiplikatory średniej wielkości które mają terkotkę hamulca tak jak w kołowrotkach o stałej szpuli. Przyznam że nie jestem na bieżąco z tym sprzętem ale jakiś czas temu szukałem i znalazłem tylko takie z terkotką korbki ( jak kręcę korbką to terkocze ) do szału mnie to doprowadzało więc zrezygnowałem. Mam parę wędek castingowych ale ze względu na brak terkotki hamulca stoją i się kurzą. Bardzo lubię wręcz kocham ten dźwięk terkotki hamulca jak ryba odjeżdża, bez tego dźwięku walka jest jakaś bez sensu. Wiem że multiplikator jest lepszy od kołowrotka o stałej szpuli ale bez terkotki nie chcę łowić
Tylko nie spodziewaj się tak głośnego terkotania jak w stałej szpuli. Jest dużo ciszej.
#8 ONLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 19:45
Zapomniałem o Zetce!!! (tutaj jest cichutko) Ale w Law's terkotka jest przyzwoicie głośna
Użytkownik BOB edytował ten post 28 styczeń 2022 - 19:47
#9 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 19:48
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
#10 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2022 - 20:19
Dodam jeszcze Steez A.
#11 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 06:35
#12 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 08:22
Curado BFS,Johnco Ares (chińczyk).
#13 ONLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 09:39
#14 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 11:36
bardzo dziękuję za uaktualnienie wiedzy o multiplikatorach, ale zapomniałem dodać że mam zamiar go użyć do trollingu więc raczej okrąglaki. Napisałem w dziale o baitcastingu bo tu są znawcy multiplikatorów. Wydaje mi się że odpowiedni byłby jakiś ABU C3 6501, Okuma san juan 101 lub Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 .
Jaką maja terkotkę te modele nie ma pojęcia, chodzi mi o głośność. Może ktoś z kolegów ma taki konkretnie model i mógłby coś napisać
- DeepRunner lubi to
#15 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 12:10
#16 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 12:18
Kastking Zephyr. Średniej wielkości, choć BFS, bo szpulka ledwie ośmiogramowa. Chyba najtańszy z tekoczących, bo za dwie stówki z ogonkiem.
Im bardziej go rozbierałem, tym bardziej nie widziałem w nim terkotki. Można takową zainstalować, ale oryginał jest w interesującej nas kwestii bezgłośny.
Użytkownik Iluzjonista edytował ten post 29 styczeń 2022 - 12:51
#17 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 12:31
Abu 6500 ma klikera, ale na szpuli. Hamulec nie ma terkotki (bo i po co?).
#18 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 15:53
bardzo dziękuję za uaktualnienie wiedzy o multiplikatorach, ale zapomniałem dodać że mam zamiar go użyć do trollingu więc raczej okrąglaki. Napisałem w dziale o baitcastingu bo tu są znawcy multiplikatorów. Wydaje mi się że odpowiedni byłby jakiś ABU C3 6501, Okuma san juan 101 lub Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 .
Jaką maja terkotkę te modele nie ma pojęcia, chodzi mi o głośność. Może ktoś z kolegów ma taki konkretnie model i mógłby coś napisać
Tobie chodzi o terkotke do trolla z uchwytu czyli załączaną dźwignią a nie taką jak w stałej szpuli. Z powyższych mam ze 3 Okumy San Juan i wszystkie maja terkotkę. Abu C3 i C4 występują z terkotką lub bez. jak dla mnie lepsza. Mocniejsze bebechy i rama aluminiowa.
#19 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 16:17
Do trolla ale wędki nigdy nie wtykam w uchwyt ale trzymam w ręce, żeby czuć pracę przynęty, wykonuję też jakieś dodatkowe ruchu wędką żeby udziwnić, uatrakcyjnić pracę przynęty. Poza tym cały czas obserwuję echo żeby kontrolować dno i zaczepy no i oczywiście zaciąć rybę. Interesuje mnie terkotka taka jak w kołowrotku ze stałą szpulą i głośna bo lubię ten dźwięk w czasie walki
#20 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2022 - 18:08
Niektórzy różnie interpretują. Tobie chodzi o terkotkę, która zadziała w momencie oddawania linki ale nie przy zwijaniu, prawda?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych