Dawaj,dawaj więcej jest takich ,, zainteresowanych".
Budowa łodzi aluminiowej
#41 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2015 - 19:20
#42 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2015 - 12:58
Jak tam postępy przy budowie łodzi?
#43 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2015 - 20:08
Ja cyknełem już 3 takie zabawki każda inna mogę powiedzieć że jest to ogrom pracy ,wszystko zależy od doskonałości projektu i dbałości wycięcia jeśli cos nie pasuje to się tego nie da pospawać .
Do spawania używałem tiga 200 ac/dc ale uważam że to jest mało potrzebny jest jeszcze pół automat spawalniczy z pulsem .
Jeśli ktoś nie ma żyłki majsterkowicza i nie będzie zawzięty w swym działaniu to nie ma co się za to brać ja zrobiłem 3 sztuki bo każda mi się nie podobała do końca .
W chwili obecnej zostaje przy tym co mam i nie chce mi się już nic robić bolą kolana od skaknia góra dół , no i jeszcze jedno to nie jest robota dla jednej osoby minimum dwie .
Koszty wcale tak tanio nie wychodzi po podliczeniu okuć foteli śrubek z nierdzewu piany uszczelek zamknięć robi się kwota ale jak ktoś lubi majsterkować i ma dryg to można się bawić bo tez o to chodzi.
- psulek, Del Toro i Przemek_M lubią to
#44 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2015 - 20:15
Ja cyknełem już 3 takie zabawki każda inna mogę powiedzieć że jest to ogrom pracy ,wszystko zależy od doskonałości projektu i dbałości wycięcia jeśli cos nie pasuje to się tego nie da pospawać .
Do spawania używałem tiga 200 ac/dc ale uważam że to jest mało potrzebny jest jeszcze pół automat spawalniczy z pulsem .
Jeśli ktoś nie ma żyłki majsterkowicza i nie będzie zawzięty w swym działaniu to nie ma co się za to brać ja zrobiłem 3 sztuki bo każda mi się nie podobała do końca .
W chwili obecnej zostaje przy tym co mam i nie chce mi się już nic robić bolą kolana od skaknia góra dół , no i jeszcze jedno to nie jest robota dla jednej osoby minimum dwie .
Koszty wcale tak tanio nie wychodzi po podliczeniu okuć foteli śrubek z nierdzewu piany uszczelek zamknięć robi się kwota ale jak ktoś lubi majsterkować i ma dryg to można się bawić bo tez o to chodzi.
O prosze A wstaw pare zdjec tych swoich lodek
- psulek lubi to
#45 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2015 - 21:01
Na każdej budowie najwięcej kosztują gwoździe . Poza skakaniem trzeba jeszcze dodać spawanie w fikuśnych i wymuszonych pozycjach, bo nie zawsze da się po ludzku ustawić.
Użytkownik psulek edytował ten post 24 listopad 2015 - 21:03
#46 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2015 - 06:22
Myśle kolego Psułek że gwożdzie jak gwożdzie ale młotek i łapka do wyjmowania gwoździ bez tego się nie ,da tak?
- polak9 lubi to
#47 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 11:43
Witam.
Od niedawna dość mocno chodzi mi po głowie budowa łodzi aluminiowej 4-4,3metrowej w celach wędkarskich w 80% używanej na Wiśle.
Szukam ciekawego projektu, czy ktoś podpowiedziałby gdzie takowy mogę znaleść/kupić/zlecić?
Ma to być prosta łódka, bez skomplikowanego w stworzeniu dna typu V, lecz na podobe bass boat'ów, (z podestem z przodu łódki)
Łódka będzie w 100% spawana przez profesjonalistę, z tym że muszę dostarczyć czytelny i dokładny projekt, bądź już wycięte elementy.
Czekam na jakieś podpowiedzi i sugestię.
#48 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 11:46
pogadaj z Łukaszem @antilag , wiem że chyba jakieś projekty miał kupować i materiał....
pozdrawiam.
#49 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2017 - 15:38
#50 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 18:22
Witam Wszystkich
Decyzja zapadła budujemy łódź aluminiową. Jeżeli Jesteście zainteresowani to chętnie podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami.
Założenia:
Projekt własny
długość 3,3 m
szerokość 1,25 m
wysokość burty 0,4 m
zakupiony materiał:
blacha aluminiowa 2x1500x3000 EN AW-5083 - 2szt cena 340 zł netto za szt.
blacha aluminiowa ryflowana 2/4x1250x2500 EN AW-1050A 1szt cena 304 zł netto szt.
rura kwadratowa EN AW-6060 7,5 kg cena netto za kg to 15 zł.
spawanie MIG oraz niektóre elementy TIG
Po wszystkich przygotowaniach zabraliśmy się ochoczo do pracy.
#51 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 18:25
Mamy już na forum twórców łodzi z aluminium, ale czekam na kolejną fotorelację Powodzenia
#52 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 18:57
Mocno kibicuję
#53 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 20:02
Obawiam się , że przy takiej szerokości oraz wysokości burty , to raczej okręt podwodny z tego wyjdzie .
Zastanów się dobrze nad tym zanim popełnisz sepuku .
.............. choć chyba już za późno .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 kwiecień 2017 - 20:06
#54 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 21:21
Pozdrawiam nick
#55 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 21:32
Jest za późno i nie jest, ponieważ wędkujemy w gronie 4-ch przyjaciół i będziemy robić dwie takie łajby.
Dla uściślenia
1250 to szerokość pokładu, proszę podpowiedz co widzisz niestosownego w tym wymiarze.
#56 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 21:41
#57 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2017 - 21:57
Prób było mnóstwo ponieważ żaden z nas nie jest spawaczem.
Spawanie MIG drut AL-Si średnica 1,2 spoina mniej estetyczna ale idzie dość szybko i nie przegrzewa a zatem nie deformuje blachy.
Spawanie TIG spoina bardzo ładna i pewna (szczelna) znacznie wolniej i tendencja do deformacji blachy
#58 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2017 - 06:33
Jak dla mnie przy tych wymiarach , to bardzo wąska i niska łajba wyjdzie. Przy 125 cm szerokości nie będzie dość stabilna ,by łowić we dwóch na stojąco. Odczujesz to przy pierwszym wodowaniu co miałem na myśli . Nie żałuj i dołóż co najmniej 10cm do szerokości , a doznania zmienią się diametralnie.
Poza tym 40 cm wysokości burty przy dwóch osobach i bagażu ??? - przy lekkiej falce masz basen w środku .
Jeżeli już się porwałeś na taką robotę, to zrób to raz i porządnie , posłuchaj dobrych rad - bo szkoda kasy i czasu tak zmarnować.
No chyba , że będziesz tym pływał po "oczku wodnym" w ogrodzie ????
PS: pewnie coś takiego masz na myśli .
http://allegro.pl/lo...6685174377.html
Użytkownik miramar69 edytował ten post 21 kwiecień 2017 - 06:50
#59 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2017 - 13:43
#60 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2017 - 14:58
MIGomatem blachę i to aluminiowąPrób było mnóstwo ponieważ żaden z nas nie jest spawaczem.
Spawanie MIG drut AL-Si średnica 1,2 spoina mniej estetyczna ale idzie dość szybko i nie przegrzewa a zatem nie deformuje blachy.
Spawanie TIG spoina bardzo ładna i pewna (szczelna) znacznie wolniej i tendencja do deformacji blachy
No nieźle
"Za moich czasów" to cienkie blachy aluminiowe spawalo się TIGiem AC cienką elektrodą wolframową z niskim natężeniem pradu (korelacja między prędkością spawania/grubością materiału/grubością spoiwa/przeplywu gazu) Nie jest to łatwe ale też nie róbmy z tego czarnej magii. Trening czyni mistrza
Pozdrawiam nick
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych