Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator Shimano Curado 201E7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 ONLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:00

Wiam.
Mam pytanie odnośnie multiplikatora Shimano Curado 201E7, nie nawija mi on równo plecionki, na szpuli powstaje stożek i prawdopodobnie przekłada się to na uzyskiwane odległości wyrzutowe. Może mi ktoś z Was podpowiedzieć w jaki sposób to wyeliminować, zrobić to ustawieniami wodzika, czy może istnieją jeszcze jakieś inne możliwe powody takiego stanu rzeczy?

#2 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:14

Bardzo duży ten stożek? Kij zrobiony spiralnie czy tradycyjnie? Z ustawieniem wodzika to niewiele zrobisz, chyba, że się dzynks blokujący wodzik obluzował, czy coś podobnego i ślimak się posuwa w osi. A jakiś podkład był nawijany? Jak był i jest go trochę a był nawiniety krzywo, też może być.

#3 ONLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:22

Stożek ma około 5mm przy pełnej szpuli (tzn pełnej z jednej [prawej] strony :D ) Kij zbrojony jest klasycznie nie spiralnie. Wodzik chodzi od krawędzi do krawędzi i wygląda, że płynnie... Jeśli nie wodzik to może jest luz na łożysku i oś szpuli pod obciążeniem nie jest równoległa... ale nie jest to zauważalne gołym okiem w każdym razie...

#4 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:24

Kij jest 2częsciowy? Naiwjana była linka przy złożonych składach, albo trzymana między palcami?

#5 OFFLINE   michal00kn

michal00kn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów
  • Lokalizacjawlkp/kp
  • Imię:Michał

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:26

odwiń i nawin na skreconym hamulcu dociskowym zeby nie była szpula luzna mi tak zrobił abu sx ale to był minimalny stozek

#6 ONLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:28

Jest to jednoczęściowy kij, faktycznie plecionka nawijana była między palcami, ale od tego czasu wypuściłem ją kilka razy z nurtem by nawinąć ją ponownie, jednak robiłem to do podkładu, on nadal pozostaje nawinięty ręcznie może jest tam błąd i wraz z kolejnymi warstwami on narasta... sprawdzę to.

#7 ONLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 wrzesień 2012 - 13:31

Dzięki za podpowiedź,nawinę ponownie całość od 0.

odwiń i nawin na skreconym hamulcu dociskowym zeby nie była szpula luzna mi tak zrobił abu sx ale to był minimalny stozek

#8 ONLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 wrzesień 2012 - 07:37

Jak sugerowaliście nawinąłem ponownie całość na skręconej szpuli i pełnym zestawie i jest poprawa, nie jest idealnie ale nie będę się już go czepiał, dzięki jeszcze raz.

#9 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 11 wrzesień 2012 - 08:58

A jeszcze coś mi się przypomniało z obserwacji. Podkład warto aby był z żyłki o małej średnicy. Warto nawinąć plecionkę na mokro, dodatkowo jeśli się we wczesnym etapie jednak zauważy jakieś nierówności można zaingerować palcem przesuwając linkę przed wodzikiem, żeby było równo. Ostatniego odcinka, który będzie wysnuwany już nie ruszać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych