Pstrąg źródlany - gdzie szukać zeby znaleźć?
Napisano 01 marzec 2023 - 07:47
Napisano 01 marzec 2023 - 09:25
Jeśli km to nie problem dla Ciebie to wiem gdzie kiedyś były łowienie tylko mucha
Napisano 01 marzec 2023 - 22:12
Opolanin, on 01 Mar 2023 - 06:47, said:
Witam, chciałbym złowić w Polsce pstrąga źródlanego. Nie miałem tej przyjemności do tej pory go sfotografować. Któryś z kolegów złowił takowego i może podpowiedzieć na priv gdzie źródlaka poszukać?
Poniżej prawie każdej tuczarni pstrągów są do złowienia. Żadna tajemnica i żadna wyższa szkoła magii to to nie jest.
Poza tym w łowiskach put&take często bywają wpuszczane oprócz tęczaków.
Możesz też skoczyć do Czech, tam zarybiają nimi rzeki. Tylko w tym przypadku kwestia wyrobienia papierów-zezwolenia do wędkowania i kupno licencji.
Napisano 02 marzec 2023 - 07:31
Też od razu pomyślałem o burdelach. Także jeśli zależy Ci głównie na jego sfotografowaniu niezależnie od warunków złowienia to najprostsza droga.
Napisano 02 marzec 2023 - 15:22
Ja źródlaka nie złowiłem chyba lata i nie wiem czy miałem na Dunajcu ( chyba nie, ale jak zagłębiam się w pamięć cos mnie świta , ale ktoś mnie chyba w 2022 pokazywał żródlaka z Dunajca). Jednego co pamiętam w mojej karierze to lata temu ze Skawy. Ogólnie poza hodowlami ciężki temat. Nawet jeżeli chodzi o wspomnianych uciekinierów z hodowli to zwykle padają tęczaki .
Napisano 05 marzec 2023 - 10:11
Złowiłem w Rabie.
Na glizde...
Miałem wtedy może z 8-10 lat i było to w latach 70-tych
Widziałem też w dzieciństwie w górach źródełko, obmurowane kamieniami, w którym gospodarz trzymał sobie dorodnego pstrąga źródlanego - pewnie miał z 40 cm.
Użytkownik pezet edytował ten post 05 marzec 2023 - 10:14
- PePe. lubi to
Napisano 22 marzec 2023 - 14:59
Morskie oko
Źródlaka , Salvelinus fontinalis , to złowic będzie ciężko , to co ucieka z hodowli czy też pływa w "burdelach" to najczęściej krzyżówki z palia alpejską - golcem . Szybko rosną, są smaczne ( biją na łeb tęczaki ) i nie chorują na VHsa.
Dawno temu jak wieść gminna niesie żyły czyste formy gdzieś w potokach Sudetów. A teraz...no chyba tylko morskie oko albo "juesej" .
p.s.
Dla mnie to chyba najładniejszy "pstrąg" . W barwach godowych wymiata.
edit:
Użytkownik cygant edytował ten post 22 marzec 2023 - 15:03
- PePe. lubi to
Napisano 22 marzec 2023 - 17:00
Nawet kilka na sucharka wyjąłem.
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
Napisano 22 marzec 2023 - 17:22
cygant, on 22 Mar 2023 - 13:59, said:
Morskie oko
(...)
No raczej nie. Morskie Oko jako jedyne Tatrzańskie jezioro z natywną populacją ryb zasiedlają wyłącznie pstrągi potokowe. Mimo prób introdukcji inne gatunki obce się nie przyjeły. Za to przyjęły się doskonale Dolinie Pięciu Stawów i Gąsienicowej powodując zanik unikalnych endemicznych skorupiaków i zmieniając strukturę zooplanktonu co w konsekwencji prowadzi do powolnej eutrofizacji tych jezior.
Co do filmu to są na nim pstrągi z Małego Stawu. Mam nadzieję że już ich tam tyle nie ma bo przez 2 lata były w Dolinie Pięciu Stawów realizowane działania ochronne mające na celu poprawę struktury zooplanktonu i spowolnienia procesów eutrofizacj. Tak więc na źródlaki to trzeba do juesej

- cygant lubi to
Napisano 22 marzec 2023 - 18:16
Lowilem tez w Patagonii, ale to jeszcze dalej niz juesej
Napisano 24 marzec 2023 - 14:34
hi tower, on 22 Mar 2023 - 16:22, said:
No raczej nie. Morskie Oko jako jedyne Tatrzańskie jezioro z natywną populacją ryb zasiedlają wyłącznie pstrągi potokowe. Mimo prób introdukcji inne gatunki obce się nie przyjeły. Za to przyjęły się doskonale Dolinie Pięciu Stawów i Gąsienicowej powodując zanik unikalnych endemicznych skorupiaków i zmieniając strukturę zooplanktonu co w konsekwencji prowadzi do powolnej eutrofizacji tych jezior.
O widzisz. Dzięki za sprostowanie , jakoś mi w pamięci to Morskie oko się usadowiło.
W sumie jakby tak wprowadzić licencje "allkill" i wpuścić tam " kormorany z wędkami " to by populacja w mig się zmniejszyła
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych