Cześć,
Pewnego razu pojechaliśmy z kolegą na trocie (co weekendowy rytuał). Niedawno nabył sobie nowy kij, który chciał przetestować -> Dragon HM Salmon Master 3,20m 30-60g.
Kij mocny, może nieco przyciężkawy, ale powiem szczerze, że osobiście nie opisałbym go jako 30-60g, a raczej 20g-60g, ale może to kwestia indywidualnych odczuć - nie ważne. Generalnie kijek ciekawy, no ale drogi
To co mi się najbardziej spodobało to jego wykonanie, smukły blank, ładne omotki, rękojeść z dobrej jakości korka oraz dobrze leżący w ręku uchwyt kołowrotka.
Ostatecznie kupił mnie jednak jego wygląd. Smukły blank wychodzący z korka "ciętego na prosto", a nie w kształcie stożka/cygaro tak jak ma moja obecna wędka: PENN Regiment II 3,0m 19-49g.
Chciałbym, aby moja wędka, wyglądała tak samo albo i lepiej? Postanowiłem, że albo poszukam takiej samej wędki albo przerobię swoją obecną, ale.. zrobię to sam.
Przejrzałem dziesiątki filmów i jeszcze bardziej nabrałem przekonania do swojego pomysłu. W między czasie stworzyłem sobie "mini pracownię" z kilku kawałków wkrętów, deseczek itp.
Dodam tylko, że o rodbuildingu wiem jedynie tylko tyle co doczytałem w sieci, ale takie "modelarskie" prace nigdy nie były mi obce. W przeszłości zdarzało mi się wykonywać np. własne przynęty.
Zanim jednak ostatecznie zabiorę się za rozbiórkę wędziska, chciałbym dopytać doświadczonych w temacie. Czy warto?
Rozważam kilka opcji:
ściągnięcie dwóch przelotek i wymiana tylko przedniej części korka, powyżej uchwytu kołowrotka
ściągnięcie dwóch przelotek i wymiana całego korka wraz z uchwytek kołowrotka (nieco szerszym, bo obecny wydaje mi się zbyt wąski)
przewiązanie na nowo wszystkich przelotek dobierając nowy kolor nici, pozbycie się oryginalnych napisów, naklejek (czy nie pozostaną ślady na blanku?), wymiana korka i uchwytu kołowrotka na nowy oraz osadzenie uchwytu kołowrotka nieco niżej (o 2-5cm) dla lepszego wyważenia wędki, przez co skróci się również dolnik, który i tak jest bardzo długi, przez co wędka traci nieco na długi roboczej.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie!