@chłodnica - słowo: "podwójny" - proszę, czytaj ze zrozumieniem ...to nie trudne wbrew pozorom...
@erka - bardzo dziękuję, proste jak... , za chwilę zaczynam produkcję
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 17:32
@chłodnica - słowo: "podwójny" - proszę, czytaj ze zrozumieniem ...to nie trudne wbrew pozorom...
Napisano 08 kwiecień 2020 - 17:55
Już to kiedyś pisałem ale pozwolę sobie powtórzyć dla pamięci....
Zanim zaczniemy narzekać na plecionkę, zwłaszcza cienką, spójrzmy przez lupę na przelotki...
Napisano 08 kwiecień 2020 - 18:07
Proste. Wskazany nierdzewny sprężynowy drut. Ale i na bardziej miękkim też można. Na 0,6 mm wytrzymuje bez żadnych zniekształceń 5 kg. Oczko się odkształca powyżej 10 kg.
Mam i stosuję od 2 lat. I nie ma problemu z wiązaniem - jaka to nie była by linka.
I wiązanie(owijanie) trwa naprawdę chwilkę.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 18:35
No bez przesady. TCB 0,08 jest cieńsza od PE 1 , wychodzi tak w okolicach PE 0.6 właśnie. Ale fakt, że rozmiarówka US czy EU a rozmiarówka JP to są niezłe rozbieżności. Bo weź tu wytłumacz delikwentowi, że to japońskie PE 0.2 0,076mm jest sporo cieńsze niż deklarowane 0,04 mm na rynek PL czy US. Już bym wolał, żeby nic na temat grubości nie pisali, można by sobie wyssać z palca i dopasować do rynku, co by ludzie nie mieli problemów.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 19:03
Ja bym polecił również zwrócić uwagę na stan rolki, tj. krawedzi rowka prowadzącego linkę, szczególnie jak ktoś często bywa nad wodą, która jest tak czysta jak Wisła na moim odcinku....
Zanim zaczniemy narzekać na plecionkę, zwłaszcza cienką, spójrzmy przez lupę na przelotki...
Napisano 09 kwiecień 2020 - 06:54
Nie wiem czy już się tutaj pojawiło. W moim odczuciu dość ciekawy sposób na sprawdzanie wytrzymałości na przetarcia
Napisano 09 kwiecień 2020 - 09:14
Napisano 09 kwiecień 2020 - 11:06
Malinowy Bartku ...
Jak sandała na lekko to ten Duel 1,0 nie za mocny?Wszak wg tabeli to 20lb...
Nie mam porównania dlatego pytam...A 0,8 to 16lb...Nie wystarczy?
Jak z grubością?
Darek , na deklarowane przez producentów wytrzymałości już dawno przestałem zwracać uwagę . A po przejściu mentalnym na klasyfikację PE wszystko jest ujednolicone dla mnie.PE 0,6 okoniówka , PE 1,0 lekki uniwersał sandaczowo-wszelaki , PE 1,2 cięższe nieco łowienie na głębszej niż zazwyczaj wodzie . Innych zestawów nie używam . Ktoś tu już przytaczał fajny przelicznik PE do mocy kija w lb. Jest to oczywiście jakieś tam uproszczenie,ale moim zdaniem ma przełożenie do rzeczywistych realiów. Bez względy na to, co na szpulkach wypisują producenci . I tak PE razy dziesięć daje moc kija w funtach , do jakiego daną plecionkę zastosować możemy lub powinniśmy . 0,6 mam do kija 6 lb , 1,0 do 10 lb a 1,2 do 12 lb . Proste i klarowne .
Ważniejsza niż deklarowana wytrzymałość jest jednak "grubość" plecionki , czy też jej objętość . A ta w klasyfikacji PE jest dosyć mocno ujednolicona . Ta grubość z kolei przekłada się na wytrzymałość mechaniczną linki na czynniki zewnętrzne związane z samym łowieniem jako takim , a nie czystym testem na wytrzymałość na węźle czy linową . Kiedy sugerowałem się początkowo tylko wytrzymałością linki i zakładałem do mojego podstawowego zestawu topowego Varivasa PE 0,8 okazywało się nagle , że nie wytrzymuje wcale a wcale zbyt wiele nawet w lekkich stosunkowo warunkach mojego łowiska i można było się szybko rozczarować . Zwiększenie rozmiaru o jedno oczko do PE 1,0 nagle było cudownym panaceum na bolączki nieprzewidywalnych pęknięć plecionki w dziwnych miejscach i sytuacjach .
Pamiętam , jak przytaczany przeze mnie wzorzec plecionki w postaci Sunline Super PE 8 Braid wprowadził zamiast klasyfikacji PE klasyfikację mocy w funtach . Przekładała się ona na ten wzór , o którym napisałem powyżej , czyli PE razy dziesięć . I przy okoniówce używałem plecionki 6 lb , przy sandaczówce 10 lb , gdzie była to dokładnie połowa wartości deklarowanych przez całą resztę producentów . Oczywiście wytrzymywały co najmniej tyle samo , jak nie zdecydowanie więcej co cała reszta .
Napisano 11 kwiecień 2020 - 14:04
Napisano 11 kwiecień 2020 - 14:07
O tak, czekam na recenzje rozmiaru 1,0.
Napisano 19 kwiecień 2020 - 21:56
panowie moze ktos uzywa Daiwe J-braid 4x mowa o grubosci od 0.23 w góre. warto wogol w to inwestowac ?
Napisano 19 kwiecień 2020 - 22:43
Napisano 19 kwiecień 2020 - 23:38
własnie z tobą pisałem o tych cienszych. I wezem 0.13 pod bolenie i sandacza, a ze w ta grubosc bede ładował do 3 kijów to wezme pewnie duża szpule 1350m. ale tez łowie grubiej i chciał bym wziąc 0.33 ale nie znalazłem niestety żadnego info na forach.
Napisano 20 kwiecień 2020 - 00:09
Panowie, którą plecionkę wybrać pod pajki, sporadycznie sandacze? Przynęty max do 45g, głównie jeziora.
1. Duel Hardcore X8 PE1.2
2. P-line TCB8 0,15mm
A może coś innego?
Napisano 20 kwiecień 2020 - 06:24
Panowie, którą plecionkę wybrać pod pajki, sporadycznie sandacze? Przynęty max do 45g, głównie jeziora.
1. Duel Hardcore X8 PE1.2
2. P-line TCB8 0,15mm
A może coś innego?
Moim zdaniem, za cienko, pod 45g wabiki.
Napisano 20 kwiecień 2020 - 07:19
Napisano 20 kwiecień 2020 - 20:33
Dziękuję za rady, w takim razie biorę P-Line X-TCB8 0,18
Napisano 21 kwiecień 2020 - 06:38
(…). ale tez łowie grubiej i chciał bym wziąc 0.33 ale nie znalazłem niestety żadnego info na forach.
Łomojamatkoboska, a co będziesz łowił? Submarine? Gdzie się pojawiły?
Napisano 21 kwiecień 2020 - 06:49
Łomojamatkoboska, a co będziesz łowił? Submarine? Gdzie się pojawiły?
Widywałem slidery 12, "odstrzeliwane" castem w kosmos, z takiej linki
Edit.
Nie. To była ok. 0,28
Użytkownik popper edytował ten post 21 kwiecień 2020 - 06:52
Napisano 21 kwiecień 2020 - 07:02
Łowię cienko, praktycznie najgrubsza plecionka jakiej używam, to 0,14. W porywach (spinning z brzegu morza) 0,18. Łowię również Sweeperami Salmo i żadnego nie udało mi się odstrzelić (10cm, na 0,14mm; 12cm na 0,18mm).
Użytkownik Alexspin edytował ten post 21 kwiecień 2020 - 07:05
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych