Bardzo słuszna uwaga.Testy na zrywanie mają sens dopiero kiedy linka jest już kilka razy wymoczona przy łowieniu. Nowe plecionki zwykle są mocne ale większość traci właściwości po kilkunastu godzinach łowienia. Dobre linki zachowują parametry na długi czas...
Plecionka, ale która...?
#3261 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2020 - 18:23
#3262 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2020 - 20:28
Bardzo słuszna uwaga.
Od 01.05. do 31.10. miałem na kołowrotku Magnum Dragona 4x 0,08. Lekko licząc zaliczyła ta plecionka z 50 wypadów po kilka godzin(5-10). Ostatniego dnia, czyli 31.10. zapiął mi się sum. Ze względu na delikatność zestawu ciągałem się z tym sumem ok. 2 godzin na otwartej wodzie. Plecionka wytrzymała. Puścił przypon z fluorocarbonu 0,2 na węźle. Może i taci jakieś parametry plecionka po wymoczeniu jej w wodzie, ale są to naprawdę pomijalne wartości.
To tylko jeden z przykładów. Nigdy nie zauważyłem negatywnego wpływu wody na parametry plecionki.
- eRKa lubi to
#3263 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 07:42
(...) Nigdy nie zauważyłem negatywnego wpływu wody na parametry plecionki.
Bo to nie woda ma wpływ na parametry plecionki, tylko kamienie, żwir, zaczepy. Jaka plecionka by nie była, każda się strzępi i skutkiem tego osłabia się. N to jeszcze nikt nie znalazł lekarstwa (pomijam stosowanie długiego przyponu z FC).
Użytkownik Alexspin edytował ten post 26 grudzień 2020 - 07:43
- eRKa lubi to
#3264 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 09:43
Bo to nie woda ma wpływ na parametry plecionki, tylko kamienie, żwir, zaczepy. Jaka plecionka by nie była, każda się strzępi i skutkiem tego osłabia się. N to jeszcze nikt nie znalazł lekarstwa (pomijam stosowanie długiego przyponu z FC).
Ależ to jest oczywista oczywistość.
Tutaj pisałem o wpływach czynników chemicznych(woda), a nie mechanicznych(kamienie, żwir zaczepy, tarcie o przelotki).
@guciolucky pisał o wpływie wody na moc plecionki. Przynajmniej ja to tak odebrałem.
#3265 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 11:00
Tutaj pisałem o wpływach czynników chemicznych(woda), a nie mechanicznych(kamienie, żwir zaczepy, tarcie o przelotki).
@guciolucky pisał o wpływie wody na moc plecionki. Przynajmniej ja to tak odebrałem.
Również zauważam wyraźny, negatywny wpływ "czystości" wody na moc linki.
#3266 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 11:00
Również zauważam wyraźny, negatywny wpływ "czystości" wody na moc linki.
#3267 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 11:24
Bardzo, ale to bardzo dawno, zajmowałem się amatorsko fotografią. Wszystko co było z tym związane bardzo mnie interesowało. Podobno woda w Wiśle w okolicach Krakowa była tak nasycona chemikaliami, że dawało się wywoływać w niej filmy (błony) fotograficzne...
#3268 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 12:17
Koledzy mógłby ktoś porównać dwie plecionki, bo jakoś nie mogę nic sensownego znaleźć.
Chodzi o porównanie Varivas high grade pe x8 ocean blue(może być innego koloru, bo to chyba nic nie zmienia), do Ygk g-soul upgrade x8. Tą drugą znam, o pierwszej nic nie wiem, poza tym, że cena podobna.
Jak jest, tak na oko nawet, ze śrenicą, przy tym samym PE?
Jak wygląda sprawa zużycia(raczej letni boleń, więc znikomy kontakt z kamieniami, czy patykami)?
Wytrzymałość?
Odległość rzutów?
Utrata koloru?
Jakieś inne wady i zalety?
W porównaniu Ci nie pomogę bo YGK nie znam. Kupiłem (Varivasa) w lipcu. Zaliczyła kilkanaście wypraw (Narew i Wisła). Nie traci koloru, nie strzępi się. Jest cicha na przelotkach. Potraktowałem ją dodatkowo płynem Varivasa. Jak do bolenia i mało będzie rwane to OK, mi by było szkoda kasy. Mazowiecka Wisła to specyficzne łowisko. Ważne aby się tasiemka nie robiła. Ja jej używałem do sandacza, przy łowieniu ubyło dobre 20 metrów. Stwierdziłem, że nie warto kupować tak drogiej plecionki do ciężkiej orki. Ultra light ma najwyższe wymagania, tutaj rozumiem, warto zainwestować. Do sandacza następnym razem kupię Sufixa za połowę tej ceny i też będzie dobrze. Tym bardziej, że kiedyś go używałem. Podsumowując: jeśli Ci nie żal wydać 2x więcej na plecionkę która będzie tylko ciut lepsza - kupuj.
PS. Do bolenia używam JMC,
- Alexspin lubi to
#3269 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 14:36
Poza tym potrzebuję niebieskiej, bo mi do kołowrotka będzie pasowała. Sam się z siebie trochę śmieje, ale taki kaprys😂. Z niebieskich znalazłem jeszcze j braid, ale ma różne opinie. Pierwszy j braid, miałem i był ok. Ten nowy ma gorsze opinie, wprawdzie 2x tańszy niż varivas, ale nie chcę jaliejś nie miłej niespodzianki, np. w czasie walki z dużą rybą. Pozdrawiam. Bartek.
#3270 ONLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 15:47
Abstrahując, dostałem w prezencie linkę 0.8PE, na sucho wydaje się bardzo fajna, trochę za gruba na zimę ale wiosną zacznę od niej...
IMG_20201226_154303.jpg 68,38 KB 33 Ilość pobrań
- doktorek i psulek lubią to
#3271 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 16:05
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Użytkownik jacekp29 edytował ten post 26 grudzień 2020 - 16:14
#3272 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 16:42
ja to nawet słyszałem, że zdjęcia rtg robili a i podobno o badaniach USG ktoś słyszał🌲Bardzo, ale to bardzo dawno, zajmowałem się amatorsko fotografią. Wszystko co było z tym związane bardzo mnie interesowało. Podobno woda w Wiśle w okolicach Krakowa była tak nasycona chemikaliami, że dawało się wywoływać w niej filmy (błony) fotograficzne...
- pablo i eRKa lubią to
#3273 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2020 - 19:21
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- golsyl, ttoomm, eRKa i 1 inna osoba lubią to
#3274 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2020 - 21:42
#3275 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2021 - 01:01
Szkoda, że to tylko zestawienie z oznaczeń na metkach. Rzeczywistość jest brutalna, papier wszystko przyjmie. Oznaczenie P65 jest teraz praktycznie na prawie każdym wyrobie wędkarskim. Pozostaje zawinąć się w białe prześcieradło i powoli czołgać na najbliższy cmentarz
Użytkownik psulek edytował ten post 02 styczeń 2021 - 01:04
- Piastun lubi to
#3276 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2021 - 06:12
#3277 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2021 - 18:17
Kupiłem taką plećke pod pstrąga . Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to fakt , że po nawinięciu na kołowrotek nie pozostaje ślad koloru na palcach . Wymiar trzyma idealnie , 150m PE0,8 wypełniło szpulkę wzorowo tzn tyle powinno sie zmieścić . Zobaczymy jak nad rzeką się spisze ta linka
#3278 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2021 - 18:30
Kupiłem taką plećke pod pstrąga . Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to fakt , że po nawinięciu na kołowrotek nie pozostaje ślad koloru na palcach . Wymiar trzyma idealnie , 150m PE0,8 wypełniło szpulkę wzorowo tzn tyle powinno sie zmieścić . Zobaczymy jak nad rzeką się spisze ta linka
Też używam tej plećki od jesieni i jak na razie bez zastrzeżeń,jest trochę sztywniejsza od Sunline Siglon
- psulek i gulf lubią to
#3279 ONLINE
Napisano 16 styczeń 2021 - 19:34
- psulek i Tom Rob lubią to
#3280 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2021 - 21:57
Od początku roku mam nawiniętą X-plasma PE 1.7 pod trotki, mam te same pozytywne spostrzeżenia i rzeczywiście nie pije wody, na mrozie też bez zastrzeżeń. Myślę o zamówieniu PE 1.0 pod pstrągi.Kupiłem taką plećke pod pstrąga . Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to fakt , że po nawinięciu na kołowrotek nie pozostaje ślad koloru na palcach . Wymiar trzyma idealnie , 150m PE0,8 wypełniło szpulkę wzorowo tzn tyle powinno sie zmieścić . Zobaczymy jak nad rzeką się spisze ta linka
Użytkownik maniak edytował ten post 16 styczeń 2021 - 21:59
- gulf i guciolucky lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych