Panowie, potrzebuje casta pod sandacza z verta. Polecicie jakaś przyzwoitą wędkę?
Cast i multiplikator -> sandacz vert
#1 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2023 - 18:32
#2 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2023 - 21:00
Troche dokladniej moglbys opisac czego oczekujesz I ile jestes w stanie zapłacić za wędkę. Ja mam 2 . Westina do 52gr używam do przynęt które z główka ważą około 60gr. I Hearty Rise Zander Pelagic do 120gr. Używana do wszystkiego powyżej 60gr. Wedka leciutka i czuła. Problem z dostępnością bo szybko znikają. Rozważałem też Abu Garcia Beast Pro Pelagic 50-120gr. Prezentuje się fajnie, ale jak wypada w praktyce tego nie wiemPanowie, potrzebuje casta pod sandacza z verta. Polecicie jakaś przyzwoitą wędkę?
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
#3 ONLINE
Napisano 22 sierpień 2023 - 22:12
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#4 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2023 - 22:38
Troche dokladniej moglbys opisac czego oczekujesz I ile jestes w stanie zapłacić za wędkę. Ja mam 2 . Westina do 52gr używam do przynęt które z główka ważą około 60gr. I Hearty Rise Zander Pelagic do 120gr. Używana do wszystkiego powyżej 60gr. Wedka leciutka i czuła. Problem z dostępnością bo szybko znikają. Rozważałem też Abu Garcia Beast Pro Pelagic 50-120gr. Prezentuje się fajnie, ale jak wypada w praktyce tego nie wiem
chciałbym coś pod jaskółki 10-20cm moze wiecej nie łowię jakos mega głęboko jak na razie wiec pewnie te 60g by starczyło, najlepiej w miare krotki patyk poniewaz mam mala łódź. W zasadzie nie złożę tego kija pewnie w pracowni bo to wyjdzie 1000+ ale myślę, że te 700-800pln byłoby optymalne, jakby 1000tyś starczył mi na dwa patyki byłoby zajeb*scie
#5 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2023 - 23:06
#6 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 04:24
#7 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 09:57
Jako że łowię już 3 rok sandacze w vercie i przerzuciłem już sporo sprzętu to się wypowiem. Zaczynałem od jerkówek które miałem ,,na stanie" .dwie z nich przerobiłem potem było kilka kijów dedykowanych do verta ale nie znalazłem nic lepszego i nie zamierzam szukać niż Xzogi modele BB i taka-gx w przedziale 8-10 kg . Dla mnie nie ma lepszych blanków obsługujących przynęty w przedziale 30-150 g. Kij musi być bardzo szybki gdyż nieraz mamy ułamek sekundy na zacięcie ryby a klasyczna jerkówka jest jak dla mnie za wolna.. No i tymi blankami można też klasycznie porzucać z opadu jak znajdziemy sobie miejscówkę gdzie jest więcej sandacza .
- Baars, Tomasz eS i Krzysiu lubią to
#8 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 10:31
#9 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 11:14
Masz przylowy okoni na takich zestawach z przynętą powiedzmy 16 cm ??
Tomku generalnie nie mam . Okonie nie reagują na przynętę wiszącą mocno nieruchomo . Ale zdarza się ,że jak mało się dzieje i widzę okonie to zakładam jaskółkę ok 12 cm na lekkiej główce i gwałtownie ją podrywam a później opuszczam to na taką spadającą gumę potrafi przywalić
#10 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 11:26
Tomku generalnie nie mam . Okonie nie reagują na przynętę wiszącą mocno nieruchomo . Ale zdarza się ,że jak mało się dzieje i widzę okonie to zakładam jaskółkę ok 12 cm na lekkiej główce i gwałtownie ją podrywam a później opuszczam to na taką spadającą gumę potrafi przywalić
Na lekkiej główce to jakiej?? Nie spadają ryby z takiej wędki czy masz drugą do okoni?? Bo nie ukrywam nimi też chce się zainteresować
#11 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 12:07
lekka główka to 5 g. Ale do okoni musisz mieć drugi kij coś w przedziale do 15 g . Tu mam jakiegoś mocno budżetowego dragona ale nie pamiętam modelu . Natomiast w sandaczach nie ma zmiłuj bo albo się nie zatnie albo spadnie
#12 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 12:30
To z tym nie problem, okoniówka zawsze jest ze mną myślałem że je też łowi się na ciężkich główkach
#13 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 13:25
Okonie na ciężkich główkach udało mi się złowić ale tylko w listopadzie/grudniu . Jak jest ciepło to nie reagują na takie przynęty
- Seba112 lubi to
#14 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 15:55
Jest kilka przynęt do łowienia w pionie okoni, tylko ,zawsze zapominam. Cykada, chubby darter i salmo Rails shad. Są też woblery podlodowe do verta. Widziałem kiedyś na yt jak gość łowił nimi waleye w Kanadzie. Myślę że do okoniowego warta też się nadadzą. Rapala Jigging ta seria się nazywa. Tylko nie wiem czy wszystkie modele są w Polsce legalne. Bo maja 2 haki i kotwiczke, niektóre maja 1 hak i kotwiczkeTo z tym nie problem, okoniówka zawsze jest ze mną myślałem że je też łowi się na ciężkich główkach
#15 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 18:30
Zastanawiam się nad Lemax SlimMax 8kg przyszłościowo czy nie motać na nim kija do wertaJako że łowię już 3 rok sandacze w vercie i przerzuciłem już sporo sprzętu to się wypowiem. Zaczynałem od jerkówek które miałem ,,na stanie" .dwie z nich przerobiłem potem było kilka kijów dedykowanych do verta ale nie znalazłem nic lepszego i nie zamierzam szukać niż Xzogi modele BB i taka-gx w przedziale 8-10 kg . Dla mnie nie ma lepszych blanków obsługujących przynęty w przedziale 30-150 g. Kij musi być bardzo szybki gdyż nieraz mamy ułamek sekundy na zacięcie ryby a klasyczna jerkówka jest jak dla mnie za wolna.. No i tymi blankami można też klasycznie porzucać z opadu jak znajdziemy sobie miejscówkę gdzie jest więcej sandacza .
#16 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2023 - 20:34
Zastanawiam się nad Lemax SlimMax 8kg przyszłościowo czy nie motać na nim kija do werta
To podobno tez niezły wybór ale nie miałem go w ręku .
Podpytaj Patryka1125 ma duże rozeznanie w kijach do verta
- Bartek1989 lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2023 - 06:37
Dam Spike X do 56g , Westin W4 do 52g to są nie bardzo drogie przyzwoite kije do verta sandaczowego .
#18 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2023 - 15:04
Zastanawiam się nad Lemax SlimMax 8kg przyszłościowo czy nie motać na nim kija do werta
Mam ten blank pod Verta i polecam, za te pieniadze nic lepszego nie ukrecisz, blank b.lekki, szybki, fajnie pracuje pod rybą
- Tomasz eS lubi to
#19 ONLINE
Napisano 24 sierpień 2023 - 18:43
#20 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2023 - 10:06
Ile góra pociągnie ?
~80g
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych