Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 03 kwiecień 2024 - 16:18
Napisano 03 kwiecień 2024 - 17:03
Możesz wyrzucić telewizor na miesiąc. :-)
Zdecydowanie najbardziej lubią rurki z trzciny, a zaraz potem wszelkie otwory w budynkach. Kiedyś zmieniałem chłodnicę w ciągniku, zanim założyłem, jedna już się przymierzała do rurki przelewowej.
Napisano 03 kwiecień 2024 - 19:02
Wiercę otwory w drewnie do kominka, zakładam gotowe domki ale najbardziej wydajne są rurki z trzciny. Zawsze przed wylęgiem wyjmuję z nich kokony i jestem w stanie oszacować ile mam kokonów na 100 szt rurek. Zeszły rok był genialny ponad 500 kokonów. Ten słabiutki, z 200 szt rurek trochę ponad 250 kokonów. Dużo nie zawiązanych, spleśniałych, martwych. Natomiast drewno zasiedlają bardzo chętnie (jakieś 98 procent otworów) ale otwiera się jakaś 1/3 z nich. Ile było w otworze owadów nie jestem w stanie sprawdzić.
Napisano 04 kwiecień 2024 - 04:26
Chcąc mieć jak największy "uzysk" trzeba rozłupywać i wyjmować kokony, bo jeśli jest 10 komórek, a w 3 larwa obumarła to pomimo, że w pozostałych 7 mogą być zdrowe, nie wygryzą się.
Im dłużej hodowla jest w jednym miejscu, tym większa presja pasożytów i chorób. A rurki w ogóle warto traktować jako jednorazowe, z tego co miałem to tak na oko z dwuletnich rurek wygryza się z 70-80% mniej murarek niż ze świeżych, a z trzyletnich prawie nic.
Napisano 04 kwiecień 2024 - 07:12
W trakcie pandemii w ramach zajęć z techniki wykonaliśmy z dziećmi dwa stojące domki dla owadów. Dosyć duże bo dół stanowią 4 cegły "dziurawki" które w miarę dociążają konstrukcję. Pierwszego roku prawie wszystko było zamieszkałe, nie tylko przez pszczoły.
Napisano 04 kwiecień 2024 - 13:39
Napisano 04 kwiecień 2024 - 14:47
Zdecydowanie wolą trzcinę od formatek. Robiłem ze styroduru i niespecjalnie chciały korzystać, najlepsza jest trzcina tak z 15cm długości i z 7-10mm średnicy wew. Dłuższa niezbyt sensowna jest bo zwykle nie chce im się do końca rurki chodzić i 1/2 -2/3 rurki bywa puste.
Szukanie trzciny też ma swój urok, zimą jest powód do wycieczek nad wodę, szukania w którym miejscu jest odpowiednia, co wbrew pozorom proste nie jest, bo czasem pół powiatu zjedziesz i nie znajdziesz, czekanie na gruby lód, bywa że jest tylko kilka dni na wyprawę .... no ubaw po pachy. W pewnym momencie łapiesz się na tym, że na rybach bardziej zwracasz uwagę gdzie jaka trzcina rośnie, niż na rybie miejscówki.
Użytkownik witeg edytował ten post 04 kwiecień 2024 - 14:49
Napisano 04 kwiecień 2024 - 17:53
Napisano 04 kwiecień 2024 - 18:08
Napisano 04 kwiecień 2024 - 18:11
Napisano 04 kwiecień 2024 - 19:27
Myślę o formatkach z drewna lub ze sklejki, chociaż sklejka jest tak droga , że to średnio się opłaca.
Wczoraj zabrałem ze sobą wodery aby naciąć trzcinę ale też miałem ze sobą wędkę, ostatni rzut trwał tak długo, że aż zrobiło się ciemno i trzcina poszła w odstawkę. Kiedy mam wędkę ze sobą to raczej nici z trzciny.
Ciekaw jestem czy rogatą trzyma się razem z ogrodową czy osobno?
Napisano 05 kwiecień 2024 - 04:24
Napisano 05 kwiecień 2024 - 06:04
Napisano 05 kwiecień 2024 - 07:15
Jeśli decydowałbym się na formatki, to chyba jednak kupiłbym gotowe. Deski trzeba byłoby splanować, żeby przylegały do siebie i wyfrezować rowki, bez maszyn średnio to widzę.
Jakimś rozwiązaniem byłoby drewno opałowe - nawiercić klocki i po roku używania do pieca. Tylko trudno zdążyć z usunięciem starych domków, przed ponownym zasiedlaniem, bo murarki najpierw wykorzystują właśnie te z których się wygryzały. Z jednej strony palenie pszczołami budzi mieszane uczucia, z drugiej pozostawienie starych rurek/domków to przepis na unicestwienie hodowli, tym którzy nie wierzą polecam rozłupywanie rurek wykorzystywanych przez 2-3 lata i zobaczenie co się w nich dzieje.
Napisano 05 kwiecień 2024 - 11:57
Najlepsza jest trzina co zgrubienie i robią sobie tam kokonki. Mam i ja całe podwórko pełno jej już wszędzie. Pozdro
Napisano 08 kwiecień 2024 - 12:29
Jak obserwuję swoje, to zawsze się zastanawiam - jak im się te adresy w rurkach nie popierd....
Napisano 09 maj 2024 - 08:05
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych