Cześć, mam 13 lat i chce zacząć zbierać na zestaw muchowy polecicie jakiś zestaw wędka + kołowrotek + linka interesuje mnie łowienie białorybu na muche. Chciałbym też w przyszłości zacząć kręcić muchy na to przeznacze ok 150zł. Polecicie coś?
Jak zacząć z muchówką w małym budzecie
#1 OFFLINE
Napisano 04 maj 2024 - 11:06
#2 ONLINE
Napisano 05 maj 2024 - 09:25
czołem,
jaki masz budżet na wędkę, kołowrotek i linkę?
zestaw much dostałbyś w gratisie
#3 OFFLINE
Napisano 05 maj 2024 - 16:52
czołem,
jaki masz budżet na wędkę, kołowrotek i linkę?
zestaw much dostałbyś w gratisie
narazxie zbieram budzet to 300zł.
- Kolorowy lubi to
#4 ONLINE
Napisano 05 maj 2024 - 18:08
ktoś sprzedaje: przejrzyj te oferty, ponegocjuj zestaw Trapera
Zestaw do wędkarstwa muchowego nowy z gwarancją od 10 do 50 much grati Milówka • OLX.pl
Wędka muchowa Jaxon cały zestaw Brodnica • OLX.pl
Zestaw muchowy dla początkujących Bielsko-Biała • OLX.pl
Traper CADDIS #3 Katowice Zarzecze • OLX.pl
#5 OFFLINE
Napisano 06 maj 2024 - 16:20
ktoś sprzedaje: przejrzyj te oferty, ponegocjuj zestaw Trapera
Zestaw do wędkarstwa muchowego nowy z gwarancją od 10 do 50 much grati Milówka • OLX.pl
Wędka muchowa Jaxon cały zestaw Brodnica • OLX.pl
A coś na białoryb bardziej w klasie 3/4?
#6 ONLINE
Napisano 06 maj 2024 - 16:26
A coś na białoryb bardziej w klasie 3/4?
no właśnie ktoś wystawia Trapera
#7 OFFLINE
Napisano 12 maj 2024 - 10:12
Jeśli poczekasz do czerwca, mogę wysłać Ci Okume Aiframe #4-6 za free
- Pisarz.......ewski Piotr i zeralda lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 18 maj 2024 - 11:16
Jeśli poczekasz do czerwca, mogę wysłać Ci Okume Aiframe #4-6 za free
a taka okuma airtact dała by rade pod kijem 3/4? czy by była za duża jak to jest z kołowrotykami w muszce
#9 OFFLINE
Napisano 18 maj 2024 - 20:31
Kołowrotek z linką ma wyważać kij. Tak jak w spinie. Za ciężki lepiej jak za lekki. Ręka mniej więdnie.
#10 OFFLINE
Napisano 19 maj 2024 - 10:16
Olku odpisałem Ci na priv.
Moja propozycja jest aktualna.
#11 OFFLINE
Napisano 27 maj 2024 - 16:31
Olek,
U nas, w komisie (sprzedam) pojawił się kompletny zestaw muchowy - kij w klasie 4/5, kołowrotek, linka jeszcze trochę dodatkowego sprzętu.
#12 OFFLINE
Napisano 14 październik 2024 - 15:32
Załączone pliki
Użytkownik Mysha edytował ten post 14 październik 2024 - 15:35
- lukomat i trout master lubią to
#13 OFFLINE
Napisano 14 październik 2024 - 16:19
Załączone pliki
- lukomat i trout master lubią to
#14 OFFLINE
Napisano 14 październik 2024 - 17:42
Co mi tam, łowię ryby od 45 lat. Poznałem wszystkie możliwe metody.
Sporo za każdym razem musiałem się nauczyć.
Ten Twój kolega to z grupy tych co to muszą mieć napisane na bateriach "nie połykać" i w obuwniczym proszą o identyfikację prawego i lewego ...."bo coś nie wygodnie się biega".
Pozdrowienia.
tomaszek11
- Paweł Bugajski, Maciek Rożniata, czarny1 i 1 inna osoba lubią to
#15 OFFLINE
Napisano 15 październik 2024 - 19:03
Będę zły i podły.
Co mi tam, łowię ryby od 45 lat. Poznałem wszystkie możliwe metody.
Sporo za każdym razem musiałem się nauczyć.
Ten Twój kolega to z grupy tych co to muszą mieć napisane na bateriach "nie połykać" i w obuwniczym proszą o identyfikację prawego i lewego ...."bo coś nie wygodnie się biega".
Pozdrowienia.
tomaszek11
Język nienawiści wyczuwam . No i przejawy braku akceptacji nowych trendów
- Sławek Oppeln Bronikowski i albercik2 lubią to
#16 OFFLINE
Napisano 15 październik 2024 - 19:39
Ten Twój kolega
To NASZ kolega. Ja jestem dość staromodny i każdego wędkarza nazywam "kolegą". Pracując w sklepie wędkarskim mogę napisać, że ten kolega nie był jakimś wyjątkowym egzemplarzem. Gdy zostanę emerytem to napiszę książkę pt. "Po drugiej stronie lady" 😀.
- Paweł Bugajski, Darek P i hi tower lubią to
#17 ONLINE
Napisano 16 październik 2024 - 08:20
Na deser. Kołowrotek był założony w odwrotnym kierunku, a linka nie została nawinięta i była spakowana w torebce.
jeżeli ktoś jest praworęczny - to inaczej montuje kołowrotek (po przekładce, o ile jest taka opcja)
linki nie przechowuje się nawiniętej na kołowrotek
to podstawy...
trzeba czytać, pytać
#18 OFFLINE
Napisano 16 październik 2024 - 09:08
Witam.
Ze zdjęć sprzętu można wnioskowac iż byż może pochodzi z Aliexpress.
To jest symptomatyczne niestety dla ogromnej części obecnego pokolenia dzieciaków - tych pełnoletnich również. Doskonale poruszają się w internecie jeżeli chodzi o zakupy. Jest prosto i łatwo - strony, serwisy i sklepy rowadzą ich niemal za rękę.
Niestety często nie potrafią już z niego kopletnie korzystać w temacie zdobywania wiedzy. Bo to zabiera czas, trzeba wykazać się własną aktywnością, inwencją i ukierunkowaniem myślenia oraz przyjęciem jakiegoś toku postępowania. Chodzi o konstruktywność i tyczy się nietety wszystkiego - od zwykłego własnego hobby do rzeczy już poważniejszych, np. własnego życia, pracy i pomysłu na przyszłość. Oczywiście w inym zakresie będze to wszystko dotyczyło 12-13 latka, a w całkiem innym "dzieciaka" 19-30 letniego
Ale trend jest widoczny gołym okiem. Programy nauczania w szkołach od dawna były sztuką dla sztuki - dziatawa ma przeczytać cały kanon polskiej literaturu i umieć swobodnie posługwać się analizą matematyczną. Ale nie musi posiąść podstawowych umiejętności interpersonalnych ...
Nie piszę tego wszystkiego by narzekać na dzieciaki - wręcz przeciwnie.
ONI/ONE ... czekają często tylo na jakiś impuls ze strony każdego bumera, żeby się otworzyć na świat i zacząć go ogarniać z całkiem innej perspektywy.
Wystarczy zacząć z nimi rozmawiać - potrzebują po prostu rozmowy i bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Pragną tego jak kania dżdżu ...
Mysha dobrze pisze - to nasi koledzy/koleżanki. Jeżeli zaczyna się ich tak traktować to potrafią się pięknie odwdzięczyć
Podrawiam.
Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 16 październik 2024 - 09:11
#19 ONLINE
Napisano 16 październik 2024 - 10:05
Witam.
Ze zdjęć sprzętu można wnioskowac iż byż może pochodzi z Aliexpress.
To jest symptomatyczne niestety dla ogromnej części obecnego pokolenia dzieciaków - tych pełnoletnich również. Doskonale poruszają się w internecie jeżeli chodzi o zakupy. Jest prosto i łatwo - strony, serwisy i sklepy rowadzą ich niemal za rękę.
Niestety często nie potrafią już z niego kopletnie korzystać w temacie zdobywania wiedzy. Bo to zabiera czas, trzeba wykazać się własną aktywnością, inwencją i ukierunkowaniem myślenia oraz przyjęciem jakiegoś toku postępowania. Chodzi o konstruktywność i tyczy się nietety wszystkiego - od zwykłego własnego hobby do rzeczy już poważniejszych, np. własnego życia, pracy i pomysłu na przyszłość. Oczywiście w inym zakresie będze to wszystko dotyczyło 12-13 latka, a w całkiem innym "dzieciaka" 19-30 letniego
Ale trend jest widoczny gołym okiem. Programy nauczania w szkołach od dawna były sztuką dla sztuki - dziatawa ma przeczytać cały kanon polskiej literaturu i umieć swobodnie posługwać się analizą matematyczną. Ale nie musi posiąść podstawowych umiejętności interpersonalnych ...
Nie piszę tego wszystkiego by narzekać na dzieciaki - wręcz przeciwnie.
ONI/ONE ... czekają często tylo na jakiś impuls ze strony każdego bumera, żeby się otworzyć na świat i zacząć go ogarniać z całkiem innej perspektywy.
Wystarczy zacząć z nimi rozmawiać - potrzebują po prostu rozmowy i bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Pragną tego jak kania dżdżu ...
Mysha dobrze pisze - to nasi koledzy/koleżanki. Jeżeli zaczyna się ich tak traktować to potrafią się pięknie odwdzięczyć
Podrawiam.
jeżeli ktoś czegoś nie wie, a chce się dowiedzieć - to super
gorzej, jak nie wie i nie chce wiedzieć....
#20 OFFLINE
Napisano 16 październik 2024 - 11:19
jeżeli ktoś jest praworęczny - to inaczej montuje kołowrotek (po przekładce, o ile jest taka opcja)
linki nie przechowuje się nawiniętej na kołowrotek
to podstawy...
trzeba czytać, pytać
Kolega do kręcenia korbką używa lewej ręki i tak był ustawiony ten kołowrotek fabrycznie. Nie trzeba było nic przekładać. On go po prostu założył tyłem do przodu (przewlekając podkład przez oczko do haczyka).
Linki może się nie przechowuje nawiniętej na kołowrotek, ale podczas łowienia to jednak warto by ją założyć. Kolega używał do rzucania podkładu.
Wczoraj prawidłowo zmontowane combo zostało oddane właścicielowi. Plus udzieliliśmy gratisowej lekcji posługiwania się nim. Na trawniku, przed sklepem. Choć moja refleksja jest taka, że nic z tego nie będzie.
- lukomat, Sławek Oppeln Bronikowski, Paweł Bugajski i 3 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych