Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Relingi w łodzi - pomagają czy przeszkadzają?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 27 maj 2024 - 20:14

Konfiguruję właśnie łódkę i spotkałem się z dwiema odmiennymi opiniami na w/w temat.

Sam skłaniam się bardziej do opcji że są zbędne.., ale zaznaczam że nie mam w tym temacie doświadczenia i dla tego z chęcią poznam wszystkie opinie i doświadczenia z "życia wzięte.." ;)

#2 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów

Napisano 27 maj 2024 - 20:26

ubot, on 27 May 2024 - 19:14, said:

Konfiguruję właśnie łódkę i spotkałem się z dwiema odmiennymi opiniami na w/w temat.

Sam skłaniam się bardziej do opcji że są zbędne.., ale zaznaczam że nie mam w tym temacie doświadczenia i dla tego z chęcią poznam wszystkie opinie i doświadczenia z "życia wzięte.." ;)

zawsze jest się czego złapać

i z pokładu, i z wody... (w razie W)

#3 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 553 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 27 maj 2024 - 20:34

W typowo wędkarskiej typu bass na pewno są zbędne i mogą przeszkadzać. Ja ma Necko 420 a to taka wedkarsko-rekreacyjna i relingi są bardzo przydatne. Służą jako miejsce mocowania wielu rzeczy: przetwornika, parasola,uchwytów na wędki itp.

#4 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1906 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 27 maj 2024 - 20:56

Myślę, że lepiej mieć, ale nie takie długie i wysokie, tylko niskie.
Sam nie mam.

#5 OFFLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 27 maj 2024 - 21:51

Ja nie mam a by się przydały. 

#6 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 301 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 27 maj 2024 - 21:59

Ja mam i czego ja na nich nie mam. Zaczyna brakować miejsca :) . Wg mnie super sprawa, przede wszystkim że nie trzeba wiercić otworów w burcie i można w każdej chwili, nawet na wodzie zmieniać położenie osprzętu.

#7 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 maj 2024 - 22:45

Absolutnie na plus. Logiczne.. tylko niskie. 5 cm nad burtę a nie 30. Zastosowań dziesiątki..

Użytkownik Bolesław edytował ten post 27 maj 2024 - 22:46

#8 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 maj 2024 - 22:48

dante, on 27 May 2024 - 19:34, said:

W typowo wędkarskiej typu bass na pewno są zbędne i mogą przeszkadzać. Ja ma Necko 420 a to taka wedkarsko-rekreacyjna i relingi są bardzo przydatne. Służą jako miejsce mocowania wielu rzeczy: przetwornika, parasola,uchwytów na wędki itp.

???😇😂 Typowo wędkarska łódka istnieje. Ale że to bass i niski reling przeszkadza to już chyba ulegasz temu co widzisz na fotach z usa😉

Użytkownik Bolesław edytował ten post 27 maj 2024 - 22:50

• highvoltage lubi to

#9 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 28 maj 2024 - 12:08

A nie przeszkadzają czasem przy spinningowaniu..?

Zwłaszcza na "siedząco" i jak potrzebujemy szczytówkę trzymać blisko powierzchni wody i zmieniać pozycję..

Nie stukacie czasem niepotrzebnie blankiem kija czy przelotką o relingi? 

Bo sam wygląd ok, rozumiem ale dla mnie praktyczność jest ważniejsza niż estetyka w łódce z której łowię..

Użytkownik ubot edytował ten post 28 maj 2024 - 12:09

#10 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 566 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 28 maj 2024 - 12:24

ubot, on 28 May 2024 - 11:08, said:

Zwłaszcza na "siedząco" i jak potrzebujemy szczytówkę trzymać blisko powierzchni wody i zmieniać pozycję..

Bo sam wygląd ok, rozumiem ale dla mnie praktyczność jest ważniejsza niż estetyka w łódce z której łowię..

Nic nie przeszkadza. Tak jak pisali koledzy wyżej - niskie i krótkie relingi. Na dużej fali jest się czego złapać, dobre miejsce do montażu różnych akcesoriów - uchwyt na kubek, echo, przywiążesz odbijacze, itp.

Użytkownik golenia edytował ten post 28 maj 2024 - 12:24

#11 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 maj 2024 - 12:48

ubot, on 28 May 2024 - 11:08, said:

Bywa to kłopot. Rozwiązałem to w ten sposób że w rowerowym kupujesz piankę eva, taką na rączki przy kierownicy, idealnie naciągnąłem na reling tam gdzie wędki obijały się będąc w uchwycie. Nie zaesze się da, ale tam gdzie potrzebowałem to się udało.. są np w metrowych odcinkach.

Użytkownik Bolesław edytował ten post 28 maj 2024 - 12:48

• ubot lubi to

#12 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1480 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 28 maj 2024 - 16:26

Ja mam 5cm i łowie tylko na siedząco. Gdybym nie miał, miał bym 5cm niżej =lepiej.
Na relingach nic nie mocuje bo nic nie może wystawać powyżej ich lini. Dlatego echo mam na podłodze. Zrozumie ten kto łowi w nurcie 99% siedząc. Nawet łódkę ucieli mi pod S żeby silnik nie sterczał jak w pontonie. Obecnie wystaje jakieś 15cm nad relingi.
Jak daje ostro gazu, gwałtowne zakręty i pewnie przy wypadnięciu by się przydały. Podsumowując dla mnie mogło by ich nie być. Na filmie z moją łodzią pokazuje co i jak przeszkadza przy spinningowaniu na siedząco.
Edit
Zamocowalem krzesło na relingach, gdybym ich nie miał zrobił bym inaczej.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Tresor edytował ten post 28 maj 2024 - 16:28

#13 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 630 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 28 maj 2024 - 19:45

Też jestem zwolennikiem niskiej burty. Bez gadżeciarstwa, gładka linia i tylko niezbędne knagi.

Użytkownik RBTS edytował ten post 28 maj 2024 - 19:45

#14 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 maj 2024 - 20:02

RBTS, on 28 May 2024 - 18:45, said:

Też jestem zwolennikiem niskiej burty. Bez gadżeciarstwa, gładka linia i tylko niezbędne knagi.

To da się połączyć. Nie chce mi się zdjęć swojej łódki wysyłać teraz ale trzeba popatrzeć na wiele koncepcji... i dobrać co komu pasuje.

#15 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3488 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 29 maj 2024 - 08:14

Zależy. Jak burty za grube by np zaciskowe akcesoria przymocować to relingi się przydają. Na fali też burty się wyższe robia. Rzucanie kotwice z boku robi się nieco skomplikowane. Na obecnej łódce (tehri) mam i jestem zadowolony. Na poprzednich nie miałem i nie narzekałem.

#16 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 29 maj 2024 - 13:05

Mam i nie raz przeszkadzają . np jak pakuję graty to muszę wszystko wyżej podnosić  , a akumulator 32 kg do lekkich się nie zalicza , na wędki muszę uważać przy zacinaniu żeby kija lub żyłki nie zahaczyć , wchodzić z woderami  lekko nie jest  , plusy takie że jest się czego trzymać  :D  , i coś zamocować .  Nikt nie wspomniał  , że jak się chce relingi to najlepiej  zakładać jak jest robiona łódka  wtedy są wzmocnienia żeby się śrubki nie wyrwały . Każdy musi sam podjąć decyzje co potrzebuje , inaczej jest jak kupujemy łódkę  gotową taka jaka jest już zrobiona  

#17 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2184 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 29 maj 2024 - 13:39

Zbędne w aluminiowych gdy masz szynę na burcie do mocowania akcesoriów. To co wkurzało mnie np w skylli to relingi. Mocowanie echa 10 cali i większego było problem w połączeniu reling plus kula ram D (2.25 cala) bo potrafiło się luzować. Na laminacie trudniej montować szynę więc zwykle jest reling. Wtedy jak dla mnie niski i jak najdłuższy aby pokrywał większość burt.

#18 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 401 postów
  • Imię:Krz

Napisano 29 maj 2024 - 14:02

Tresor, on 28 May 2024 - 15:26, said:

Ja mam 5cm i łowie tylko na siedząco. Gdybym nie miał, miał bym 5cm niżej =lepiej.
Na relingach nic nie mocuje bo nic nie może wystawać powyżej ich lini. Dlatego echo mam na podłodze. Zrozumie ten kto łowi w nurcie 99% siedząc. Nawet łódkę ucieli mi pod S żeby silnik nie sterczał jak w pontonie. Obecnie wystaje jakieś 15cm nad relingi.
Jak daje ostro gazu, gwałtowne zakręty i pewnie przy wypadnięciu by się przydały. Podsumowując dla mnie mogło by ich nie być. Na filmie z moją łodzią pokazuje co i jak przeszkadza przy spinningowaniu na siedząco.
Edit
Zamocowalem krzesło na relingach, gdybym ich nie miał zrobił bym inaczej.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Rzeka a jezioro to zupełnie inna bajka jeżeli chodzi o bujanie łodzią.
Zdecydowanie polecam niskie relingi

#19 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 29 maj 2024 - 20:03

A mi się wydaje że to indywidualna sprawa wędkarza. Jeden chce je mieć a drugiemu przeszkadzają.

Raczej nikt za ciebie nie zdecyduje, chyba że lubisz robić lub modyfikować sprzęt pod kogoś a nie pod swoje upodobania.

Jak chcesz to zrób sondę i wyjdzie Ci ile osób jest za a ile przeciw.
  • ubot i Ardoro lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych