Witajcie,
Próbowałem znaleźć podobny temat ale bez skutku, więc zakładam nowy.
Czy ktoś z was przeprowadzał zabieg tuningu mechanicznego kołowrotka - chodzi mi tutaj o wymiane tulejek z tworzywa na łożyska, głównie w Shimano.
Najbardziej popularne modele które są tak "apgrejdowane" to Vanford, Stradic, Ultegra. Poniżej filmik z przykładowego zabiegu na Vanfordzie:
SHIMANO Vanford : How To Replace The Bushings With Bearings ( And Should You Do It ) (youtube.com)
Zauważyłem, że w kołowrotkach z półki średniej wyższej, jest sporo takich plastikowych tulejek, zamiast normalnych łożysk. Chciałbym przeprowadzić taki zabieg w moim sustainie, gdzie mogłbym w głownym mechanizmie dwie takie tuleje (prawdopodobnie z teflonu lub poliamidu) wymienic na lozyska:
Shimano Sustain 21 FJ - ПОЛНЫЙ ТЮНИНГ (youtube.com)
Sprawę ułatwia fakt, że takie gotowe paczki do tuningu można nabyć na aukcjach internetowych, więc nie trzeba mierzyć i szukać, wystarczy dobrać wg. modelu kołowrotka - no i oczywiście mieć podstawowe umiejetności mechaniczne i narzędzia.
Gdyby ktoś taki tuning przeprowadzał, proszę o info jak się to sprawuje - bo sens chyba jest. Podejrzewam że żywotność takich tulejek, nawet z teflonu, jest mocno ograniczona...