pianka do woblerow
#1 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2012 - 21:11
Mam takie pytanie nie dalej jak kilka dni temu kupilem pianke w Prodex w Warszawie ta do woblerow CP 4090 i zabralem sie do odlewania woblerow ale chyba robie cos nie tak poniewaz pianka nie do konca rosnie dobrze wystepuja po wyschnieciu miejsca twarde i twardsze dodam ze dokladnie jest mieszana formy probowalem podgrzewac dla lepszego ruchu i nic to ne dalo pianka w temperaturze ok 21C wiec nie mam pojecia o co chodzi moze macie jakies praktyczne uwagi co do tego produktu wyprubowane w praktyce jesli tak to z gory dziekuje za opowiedzi a moze jakies adresy gdzie mozna nabyc jaks twarda pianke na uzutek osobisty
#2 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2012 - 21:43
#3 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 12:09
witam
Mam takie pytanie nie dalej jak kilka dni temu kupilem pianke w Prodex w Warszawie ta do woblerow CP 4090 i zabralem sie do odlewania woblerow ale chyba robie cos nie tak poniewaz pianka nie do konca rosnie dobrze wystepuja po wyschnieciu miejsca twarde i twardsze dodam ze dokladnie jest mieszana formy probowalem podgrzewac dla lepszego ruchu i nic to ne dalo pianka w temperaturze ok 21C wiec nie mam pojecia o co chodzi moze macie jakies praktyczne uwagi co do tego produktu wyprubowane w praktyce jesli tak to z gory dziekuje za opowiedzi a moze jakies adresy gdzie mozna nabyc jaks twarda pianke na uzutek osobisty
Z pianki to już lata nie robiłem, ale chyba znam powód - wilgoć, a raczej jej brak. Spróbuj dodać kropelkę wody, powinno pomóc.
#4 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 13:20
- eRKa lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 13:22
#6 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 15:24
#7 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 16:04
#8 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 17:57
tego przyznam nigdy nie slyszalem co to jest ta kropelka w ktorym momencie ja dodac i co ona zmieni w calym procesie wzrastania lub samego utwardzania a moze cos zupelnie innego stanie sie w pracy piankiZ pianki to już lata nie robiłem, ale chyba znam powód - wilgoć, a raczej jej brak. Spróbuj dodać kropelkę wody, powinno pomóc.
#9 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2012 - 18:08
#10 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2012 - 21:14
#11 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2012 - 22:57
#12 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2012 - 23:01
Mieszanie, to mieszanie, a twardość to następne załamania :-)))))
Wymieszaj dobrze i temat jeden załatwiony, zostanie setka następnych (problemów). Twardość - tak jak pisałem ćwiczenia w boju, sam musisz sobie przećwiczyć kiedy, ile dać jej urosnąć i takie tam.
Zawsze piszę "Trening czyni Mistrza" i tak też jest tutaj, nikt nie poda konkret receptury, to nie przepis na chleb.
- eRKa lubi to
#13 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2012 - 23:18
#14 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2012 - 02:56
Nie bawię się w podgrzewanie, mieszadełkiem 12k obrotów mieszam około 6-10s, w formie zostawiam na max 15 minut i nigdy żadnych problemów (z winy pianki) nie miałem
Ewentualnie pianka może być przeterminowana (tylko gdybam nigdy takiej nie miałem), nic innego już mi do głowy nie przychodzi.
Pozdawiam
Oczywiście nie "karta technologiczna" tylko "techniczna" za dużo tych technologicznych mam w robocie
Użytkownik Vaymona edytował ten post 06 grudzień 2012 - 16:58
#15 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2012 - 16:54
http://allegro.pl/pi...2826374698.html
Miałem i odlewałem, jedyną jej wadą (dla mnie) jest za szybki start (już w momencie mieszania) - momentalnie blokowała mi kanaliki dolotowe przez co musiałem z niej zrezygnować, jeżeli masz formy jedno gniazdowe to nie ma problemu do wielogniazdowych się nie nadaje :/
Powodzenia
Edit: Teraz dopiero doczytałem że masz tą samą pianę którą zlinkowałem, ewidentnie coś z tą Twoją jest nie tak prawdopodobnie przeterminowana.
Kup u sprawdzonego sprzedawcy (np. tego z linku ja się nigdy na nim nie zawiodłem)
Użytkownik Vaymona edytował ten post 07 grudzień 2012 - 18:22
#16 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2013 - 17:31
Witam Panowie. Tak się składa, ze mam do sprzedania dobrą piankę do odlewania woblerów - Izopianol 30/60. Używa jej wiekszość producentów. Dawniej Zachem sprzedawał małe ilości a teraz w Purinovie trzeba kupic minimum 50 kg. No ale u mnie można kupić 1kg w cenie 40zł. Pianki CP40/90 też używałem i jest za miękka.
Użytkownik WobleryHegemon edytował ten post 22 styczeń 2013 - 17:31
#17 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2013 - 17:39
Jaki jest okres przydatności tej piany ?
#18 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2013 - 20:05
Witam na forum WobleryHegemon jeśli dobrze kojarzę to jesteś producentem woblerów boleniowych ?
#19 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2013 - 19:06
tego przyznam nigdy nie slyszalem co to jest ta kropelka w ktorym momencie ja dodac i co ona zmieni w calym procesie wzrastania lub samego utwardzania a moze cos zupelnie innego stanie sie w pracy pianki
Z tą wodą bym polemizował.Jak spadnie kropla potu pianka wychodzi jaśniejsza i bardzo miękka
- eRKa lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych