Immisja Pośrednia (sąsiedzka)
#1 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 07:53
Czy ktoś wie jak załatwić temat immisji pośredniej? Sąsiad wyremontował łazienkę i wsadził rury w ścianę (ode mnie salon) i mam Niagarę, nawet o 3 w nocy... może już ktoś coś podobnego przerabiał.
Spółdzielnia umywa ręce.
Dzieki.
Odpowiedź może być na priv.
#2 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 08:09
Ja bym poszedł tym torem i zgłosił w nadzorze budowlanym lub do innych instytucji. Do spółdzielni pismo z potwierdzeniem doręczenia o zaistniałej sytuacji, zagrożeniu struktury budowlanej w razie wycieku itp. Powinno pomóc.
- popper lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 09:18
Podział na lokale nie ma nic wspólnego z konstrukcją budynku.
Sugerowałbym poszukać kogoś, kto zmierzy poziom hałasu, jeśli dobrze zrozumiałem problem. Można zwrócić się do powiatowego inspektoratu SANEPID, powinni dać namiary na osobę ze sprzętem. Pomiar trzeba zrobić w dzień i w nocy, tj. po 22:00. Mierzy się tzw. głośność tła i poziom hałasu w momencie spuszczenia wody przez sąsiada. Różnicę porównujesz do normy w budynkach mieszkalnych, znajdziesz w necie dopuszczalne poziomy hałasu. Oczywiście możesz zażądać od zarządcy wykonania takich pomiarów, ale to będzie dużo trudniejsze. Czeka cię długa batalia bez gwarancji sukcesu.
- korol lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 10:28
#5 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 10:36
Strażnik raczej nie przyjdzie w nocy, a to jest główny problem. W dzień nie będzie przekroczenia norm ze względu na wysoki poziom hałasu tla.
#6 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 11:09
- popper lubi to
#7 OFFLINE
Napisano 04 październik 2024 - 10:40
Witam
Konsultacje prawne z zakresu art. 144 kc wydają się w tym przypadku wskazane . Ja mam nieco podobny problem z immisjami związanymi z umieszczeniem klimatyzatora nad moją głową , ca 80 cm
od górnej krawędzi okien i ca 1,10 m nad głową gdy korzystam z balkonu . Urządzenie wbrew uchwale co do miejsc montażu i zakresu głośności pracy w/w. Zarząd wspólnoty umył ręce pomimo wyraźnych zapisów
w uchwale , co do miejsc i sposobu montażu i uzyskania zgody . W związku z brakiem chęci załatwienia sprawy przez zarząd i sąsiadkę -sprawa jest zgłoszona pozwem w sądzie i czeka na swoją kolejkę .
Niejako dodatkowo poruszone będą wcześniejsze immisje jak : zbieranie z balkony wyrzucone resztki jedzenia , śmieci , resztki niedopałków , czy popiół z wypalonych papierosów czy bezprawne zajęcie części wspólnej klatki schodowej.
Niestety całość zdarzeń jest wynikiem indolencji zarządu w zakresie wypełnienia podstawowych funkcji i znajomością przepisów w tym ustawy o najmie lokali , art.144 kc , art. 82 k. d/s wykroczeń itd...
#8 OFFLINE
Napisano 09 październik 2024 - 16:01
#9 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 18:31
- doktorek lubi to
#10 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 20:06
Hej, nadzór budowlany się tym zajął. Sąsiad naruszył konstrukcje ściany.
#11 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2024 - 12:37
Hej
Daj znać , co wynikło z tego dalej . Jako strona powinieneś mieć możliwość wglądu w dokumenty w/w sprawy .....
#12 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2024 - 00:53
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych