Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Lipienie 2024

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 07 październik 2024 - 13:31

Wygląda na to, że otworzę wątek 🙂 Wczorajszy kardynał sprawił mi wiele radości i mam nadzieję, że się jeszcze spotkamy 😉 Rzeka co roku się zmienia i trzeba na nowo uczyć się jesiennych miejscówek 😉

Załączone pliki

Użytkownik rav_id edytował ten post 07 październik 2024 - 13:32

#2 OFFLINE   2haj

2haj

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Kamil

Napisano 08 październik 2024 - 03:20

Ostatnio wybrałem się sprawdzić czy coś jeszcze z tego gatunku pływa w rzece, nad którą się wychowałem. No i trafiły się dwa gagatki. Liczyłem na coś więcej..
Żałuję, że zamiast za dzieciaka łowić lipienie, których było dużo, to łowiło się okonie i szczupaki w jeziorze. dbcee6863ea306b1b9358da092a85e9c.jpgb4711e38e75cf4a4b6319193a32b410e.jpg

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

#3 OFFLINE   pawelz

pawelz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów

Napisano 08 październik 2024 - 07:21

Z lipieniem w tym roku jest bardzo dziwna sprawa. Znika niemal wszedzie. U siebie mialem w zeszslym roku spora ilosc lipienia. Rozmiary od 15 do 40 paru cm. Zima odwiedzily nas kormorany, ale nie na calej dlugosci i nie wszedzie. Tam gdzie bylo ich najwiecej, lipieni faktycznie nie ma. Zostalo doslownie kilka sztuk ryb 30+. Cala reszta, wszystkie rozmiary wymiotlo. Problem w tym, ze z calej rzeki wymiotlo. Co wiosne rzeka dostaje "swiezej" krwi. I te male lipionki wiosenne biora juz w czerwcu tak, ze ciezko bylo sie opedzic. W tym roku na wiosne, juz po kormoranach, tez trafila nowa krew. I poza kilkoma punktowymi miejscami sladu po niej nie ma :(. co sie stalo pojecia nie mam. Co prawda trafilem w tym roku ze 20-30 miarowych ryb plus troche drobiazgu, ale to tylko dlatego, ze mam je policzone i wiem gdzie sie ostaly. Niektore lowione po kilka razy te same niestety. W porownaniu z rokiem ubieglym to dramat. Czy na Waszych rzekach zauwazyliscie cos podobnego, czy tylko u mnie takie dziwo ?.

#4 OFFLINE   Opolanin

Opolanin

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Białek

Napisano 01 listopad 2024 - 18:02

U mnie (mowa o Kotlinie Kłodzkiej) parę lat do tyłu też wymiotło lipienie. Raz że są bardzo wrażliwe na zmiany składu chem wody a ścieki leją się do rzeki hektolitrami, dwa, że niestety spece od melioracji nie nudzą się, trzy to fakt że od kilku lat o zarybieniu lipieniem nie słyszałem. No i lipaska łatwiej podejść, jest mniej plochliwy niż pstrag, co nie pomaga.
No i u mnie z lipieniem bylo tak, że zaczął zanikać od góry rzeki i tak stopniowo szło to w dół.
Tam gdzie lipasek byl przylowem przy okazji pstrąga na muchę teraz go nie ma, pojedyncze niedobitki zostały w dole rzeki, przynajmniej 10km niżej niż łowiłem je parę lat temu.

#5 OFFLINE   Darek P

Darek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 02 listopad 2024 - 00:28

Załączony plik  VideoCapture_20241018-165816.jpg   61,89 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  VideoCapture_20241015-165309.jpg   75,38 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  VideoCapture_20240806-193611.jpg   90,58 KB   9 Ilość pobrań

Lipienie złowione na suchą muchę.
Osobiście uważam,że ten gatunek powinien być objęty zakazem zabierania w całej Polsce.Podobnie zresztą jak pstrąg potokowy.

#6 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 02 listopad 2024 - 10:34

Jestem jak najbardziej ZA... Piękne rybki a na sucharka cieszą podwójnie 💪👍
  • Darek P lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych