W sobotę na TVP Historia był świetny program o zaporach i Wiśle. W związku z tym, że z kaskady to powstał tylko Włocławek to dużo było o Włocławku. Nie potrafię znaleźć tego materiału ale warto go obejrzeć.
Kaskada Dolnej Wisły
#1 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 17:44
#2 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 18:07
- guciolucky lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 19:02
Prowadziłem badania na zbiorniku, jakieś 20 lat temu. Łowiliśmy duże ilości babek. Ogromna powierzchnia plosa, odtleniała się przy pierwszych promieniach słońca. Ryby były ale miały przej...e.
#4 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 10:54
- elmo, Krzysiek P i lefrajt lubią to
#5 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 11:19
- Pickerel i przemo_w lubią to
#6 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 13:00
Tak jeszcze kilka projektów out i będzie cudownie natura wróci do ery kamienia łupanego...szkoda że my razem z nią.
Dobrostan matki Ziemii, niekoniecznie ma po drodze z rozwojem cywilizacji. Więc jeżeli by się stało tak jak piszesz, to wszytko co żyje, poza homo sapiens, byłoby zadowolone. Piszę to z pozycji osoby, która z racji wieku tego powrotu raczej nie doczeka, więc dynda mi to i powiewa.
#7 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 13:07
Trzeba najpierw się pobrudzić żeby posprzątać.
Ja chce żeby mój gatunek się rozwijał, latał w kosmos, budował technologię, nawet kosztem innych gatunków, cała historia ewolucji od zarania dziejów opiera się na eksterminacji gatunków słabszych, wymieraniu, wypieraniu itp
Jak ktoś chce powrót nie wiedzę problemu zrezygnujcie z konsumpcjonizmu, naprawiajcie nie kupujcie nowych i przestańcie z tą hipokryzja ekologiczna bo jiz dosłownie na wymioty się zbiera.
Użytkownik Valo edytował ten post 28 grudzień 2024 - 13:11
- MIGOTKA, strary, Pickerel i 1 inna osoba lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 13:31
......
Ja chce żeby mój gatunek się rozwijał, latał w kosmos, budował technologię, nawet kosztem innych gatunków, cała historia ewolucji od zarania dziejów opiera się na eksterminacji gatunków słabszych, wymieraniu, wypieraniu itp
......
Tylko mózgi były nieco inne .
Użytkownik Banjo edytował ten post 28 grudzień 2024 - 13:32
- Krzysiek P i S.N. lubią to
#9 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 13:49
- strary lubi to
#10 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 14:06
Natura jest bardziej złożona niż myślisz w końcowym fragmencie cytowanej przeze mnie twojej wypowiedzi. Po to właśnie mamy mózg, aby żyć w zgodzie z naturą, a nie neutralizować ją, bo jesteśmy od niej zależni. I nie chodzi mi o zmiany klimatyczne.
Użytkownik Banjo edytował ten post 28 grudzień 2024 - 14:06
- Pluszszcz i S.N. lubią to
#11 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 14:35
- strary lubi to
#12 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 14:42
- MIGOTKA i Pickerel lubią to
#13 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 14:49
Każdy zwolennik eliminacji różnych gatunków na rzecz człowieka może sobie zrobić taką próbę w domowych warunkach. Wystarczy wybić antybiotykami florę bakteryjną w swoim organizmie i zobaczyć co się stanie. Potem w tych ważnych chwilach, w ciszy (no może niezupełnej ), można się zastanowić, czy w takim stanie da się lecieć w kosmos. Obawiam się, że przejechanie kilku przystanków autobusem mogłoby być trudne.
- Krzysiek Rogalski i Banjo lubią to
#14 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 14:54
Kolega @Valo ma 100 procent racji. Jakiś czas temu znalazłem pewną zapomnianą rzekę. Żył w niej gatunek Salmo trutta. Całe szczęście dowiedzieli się o tym przedstawiciele gatunku Homo podobno sapiens i go skutecznie eksterminowali.... Jestem bardzo dumny, że odnieśliśmy kolejny sukces jako gatunek.
- Darek P, malinabar, Pisarz.......ewski Piotr i 3 innych osób lubią to
#15 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 15:19
Tak. W kraju energetycznie dołującym i półpustynnym, retencja jest dobra tylko w wykonaniu pana bobra. Bo bobry są równiejsze
Antyspecyzmu ciąg dalszy, kolejny konik zielonej rewolucji na której, tradycyjnie, tylko silniejsi wygrywają..
#16 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 16:09
Mówiąc wprost gdyby nie ropa nie mielibyście wiatraczków chyba że z drewna, a świadomość była by na poziomie 19wiecznym.
Użytkownik Valo edytował ten post 28 grudzień 2024 - 16:13
- MIGOTKA, strary i Pickerel lubią to
#17 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 20:43
Valo, tylko nie można zapominać, że zjawiska są jak fotografie - mają pozytyw i negatyw. Skrajnie darwinistyczne (w sumie dziś przestarzałe) postrzeganie zapomina o takich "anomaliach" jak np. symbioza i protokooperacja. Rozwój techniki ma wiele paradoksów i nie stosuje się do zasad rentowności i korzyści już właściwie od dawna - coraz częściej przypomina to współdziałanie elektrowni i kopalni z Bajeczek Babci Pimpusiowej. Świetnie to widzieli np. Mumford i młodszy z słynnych braci Jungerów. Globalizacja mimo pewnych korzyści zdegradowała nas do czegoś w rodzaju nienapasionych, przebodźcowanych wieprzy i roboczej biomasy. Bezrefleksyjne bicie czołem przed totemikiem "postępu" i "rozwoju" po prostu nie przystoi, zresztą liniowe postrzeganie tych zagadnień to kolejny błąd poznawczy.
No i w XIX wieku ze świadomością ludzką nie było wcale tak źle, kolejny mit z gatunku tych o ciemnym średniowieczu
- Mysha, Krzysiek Rogalski, Pluszszcz i 4 innych osób lubią to
#18 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 23:07
Tak jeszcze kilka projektów out i będzie cudownie natura wróci do ery kamienia łupanego...szkoda że my razem z nią.
Ale chciałbyś Kolego te zaporę jako wędkarz, czy jako „obywatel RP”?
#19 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 10:01
Więc z racji wieku wypadało by dać krok w tył i dać rozwijać się nowym pokoleniom. ...
Jestem za, ale może zacznijcie wreszcie wymyślać coś nowego, aby ten rozwój odbywał się w kierunku dobrym dla jak największej ilości organizmów na naszej planecie, miast powielać już istniejące rozwiązania, które nie są wolne od wad. Jak się rozejrzysz, to dostrzeżesz, że są kraje, które już zakończyły erę atomu, którą my dopiero rozpoczniemy bodajże w 2035 roku, jak dobrze pójdzie. Może mniej tworzenia kontentu internetowego, który zżera coraz większe ilości energii a więcej innowacyjności
- Mysha lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 11:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych