Od dawna nosiłem w głowie pomysł na stworzenie książki wędkarskiej dla dzieci. Była to idea, która dojrzewała przez lata, ale zawsze brakowało mi odpowiednich funduszy na realizację tego marzenia. Inspiracją były moje wspomnienia z dzieciństwa, gdy w długie zimowe wieczory zaczytywałem się w artykułach o wędkarstwie – od Wiadomości Wędkarskich, przez Esox, po Wędkarza Polskiego. Szczególne miejsce w mojej pamięci zajmuje Encyklopedia Wędkarstwa, która rozbudzała moją wyobraźnię i zaszczepiała pasję do wędkarstwa. Wierzę, że książki mogą w podobny sposób inspirować młodych ludzi, rozwijając ich wyobraźnię i poszerzając horyzonty.
Fabiś - Alek uczy się łowić ryby 2.jpg 71,52 KB 18 Ilość pobrań
Choć książki nie są moją branżą, postanowiłem podjąć wyzwanie. Proces tworzenia jej od podstaw – od pomysłu do gotowego produktu – okazał się nie tylko dużym wyzwaniem, ale także fascynującą przygodą. Wspierała mnie znajoma artystka, która po godzinach malowała ilustracje, a pracy nad poprawkami było mnóstwo. W końcu jednak powstała wersja, z której jestem naprawdę zadowolony.
Obrazek - przycięty - ŚWIETNA JAKOŚĆ_Easy-Resize.com.jpg 60,7 KB 18 Ilość pobrań
Nie jest to poradnik, ale książka z fabułą. Jej celem jest nie tylko przedstawienie dziecku tajników wędkarstwa spławikowego, ale też nauka szacunku do ryb i przyrody. Praca nad tekstem obejmowała współpracę z redaktorem i korektorem, którzy pomogli zadbać o jakość treści, a specjalistka od składu graficznego połączyła wszystko w estetyczną całość. Dzięki temu udało mi się stworzyć książkę, ale nie byłoby to możliwe bez pomocy wielu osób, za co jestem im ogromnie wdzięczny.
Najlepszy 230KB.jpg 30,92 KB
16 Ilość pobrań
Ten projekt sprawił, że mogę nazwać się autorem książki. Jednak na tym nie chciałbym poprzestać – mam w głowie jeszcze dwa kolejne pomysły. Jedna z książek miałaby być również dla dzieci, tym razem o spinningu, a druga dla starszych wędkarzy, opowiadająca o łowieniu ryb z belly boat w rzekach. Niestety, realizacja tych pomysłów wymaga dużych nakładów finansowych, które na razie powstrzymują mnie przed działaniem.
12 - - szkic.jpg 52,94 KB
15 Ilość pobrań
Screenshot_20220310-210329~2.png 559,33 KB
14 Ilość pobrań
Mam nadzieję, że moja książka znajdzie swoje miejsce na półkach młodych pasjonatów wędkarstwa i pomoże im odkryć tę piękną pasję w wyjątkowy sposób. Dziękuję za przeczytanie mojej historii i zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami – być może kogoś z Was zainspiruje ona do realizacji własnych projektów!
P.S. Nie mogę nie wspomnieć o jednym z Patronów mojej książki – portalu Jerkbait.pl. To miejsce odegrało kluczową rolę w moim rozwoju jako wędkarza. Dzięki społeczności oraz wiedzy, którą tam zdobyłem, moja pasja zyskała nowe wymiary.