Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Jak napisałem książkę wędkarską...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1046 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 02 grudzień 2024 - 10:04

Moja historia powstania książki wędkarskiej dla dzieci

Od dawna nosiłem w głowie pomysł na stworzenie książki wędkarskiej dla dzieci. Była to idea, która dojrzewała przez lata, ale zawsze brakowało mi odpowiednich funduszy na realizację tego marzenia. Inspiracją były moje wspomnienia z dzieciństwa, gdy w długie zimowe wieczory zaczytywałem się w artykułach o wędkarstwie – od Wiadomości Wędkarskich, przez Esox, po Wędkarza Polskiego. Szczególne miejsce w mojej pamięci zajmuje Encyklopedia Wędkarstwa, która rozbudzała moją wyobraźnię i zaszczepiała pasję do wędkarstwa. Wierzę, że książki mogą w podobny sposób inspirować młodych ludzi, rozwijając ich wyobraźnię i poszerzając horyzonty.

Załączony plik  Fabiś - Alek uczy się łowić ryby 2.jpg   71,52 KB   18 Ilość pobrań

Choć książki nie są moją branżą, postanowiłem podjąć wyzwanie. Proces tworzenia jej od podstaw – od pomysłu do gotowego produktu – okazał się nie tylko dużym wyzwaniem, ale także fascynującą przygodą. Wspierała mnie znajoma artystka, która po godzinach malowała ilustracje, a pracy nad poprawkami było mnóstwo. W końcu jednak powstała wersja, z której jestem naprawdę zadowolony.

Załączony plik  Obrazek - przycięty - ŚWIETNA JAKOŚĆ_Easy-Resize.com.jpg   60,7 KB   18 Ilość pobrań

Nie jest to poradnik, ale książka z fabułą. Jej celem jest nie tylko przedstawienie dziecku tajników wędkarstwa spławikowego, ale też nauka szacunku do ryb i przyrody. Praca nad tekstem obejmowała współpracę z redaktorem i korektorem, którzy pomogli zadbać o jakość treści, a specjalistka od składu graficznego połączyła wszystko w estetyczną całość. Dzięki temu udało mi się stworzyć książkę, ale nie byłoby to możliwe bez pomocy wielu osób, za co jestem im ogromnie wdzięczny.

Załączony plik  Najlepszy 230KB.jpg   30,92 KB   16 Ilość pobrań

Ten projekt sprawił, że mogę nazwać się autorem książki. Jednak na tym nie chciałbym poprzestać – mam w głowie jeszcze dwa kolejne pomysły. Jedna z książek miałaby być również dla dzieci, tym razem o spinningu, a druga dla starszych wędkarzy, opowiadająca o łowieniu ryb z belly boat w rzekach. Niestety, realizacja tych pomysłów wymaga dużych nakładów finansowych, które na razie powstrzymują mnie przed działaniem.

Załączony plik  12 - - szkic.jpg   52,94 KB   15 Ilość pobrań   Załączony plik  Screenshot_20220310-210329~2.png   559,33 KB   14 Ilość pobrań 

Mam nadzieję, że moja książka znajdzie swoje miejsce na półkach młodych pasjonatów wędkarstwa i pomoże im odkryć tę piękną pasję w wyjątkowy sposób. Dziękuję za przeczytanie mojej historii i zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami – być może kogoś z Was zainspiruje ona do realizacji własnych projektów!

P.S. Nie mogę nie wspomnieć o jednym z Patronów mojej książki – portalu Jerkbait.pl. To miejsce odegrało kluczową rolę w moim rozwoju jako wędkarza. Dzięki społeczności oraz wiedzy, którą tam zdobyłem, moja pasja zyskała nowe wymiary.

#2 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18714 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 grudzień 2024 - 12:51

Pomysł jest super, jeśli ktoś chciałby kupić na prezent dla rodziny lub znajomych to jest to do zrobienia u nas na giełdzie: 

Książeczka "Alek uczy się łowić ryby" - Idealny prezent dla młodego wędkarza - Bazarek - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Myślę że takie inicjatywy są znakomitą inwestycją w przyszłość wędkarstwa w Polsce, wręcz niezbędną. Korci mnie pytanie Zbigniewie - czy próbowałeś swoimi działaniami zainteresować PZW ?  Z tego co kojarzę to organizacja ma budżet na promocję / marketing  - czy próbowaleś uzyskać jakieś wsparcie dla swojej inicjatywy ? Realizacja celów statutowych jak nic

• Sławek Oppeln Bronikowski, Marcin Rafalski, GregorS i 6 innych osób lubią to

#3 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1046 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 02 grudzień 2024 - 22:37

Nie, nie próbowałem. Ale to wynika raczej z faktu, że chciałem być niezależny. Ale zobaczymy, jak potoczy się przyszłość

#4 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 334 postów

Napisano 08 grudzień 2024 - 12:06

książki wędkarskiej dla dzieci

Książkę zakupiłem swojej niespełna czteroletniej córce, która uwielbia jak się dla niej czyta. 
Trzeba przyznać, że książka ma bardzo ładne grafiki i to jest tyle pozytywów. Nie udało mi się dalej niż do 7 strony zaciekawić dziecka. Historia nie jest napisana językiem dla dzieci i autor zamiast skupić się na dzieciach to pisze o specjalnych membranach czy przesitkowaniu gliny :ph34r: 
Chyba, że nie jest to lektura skierowana do tak małych dzieci  :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych