Porada dla amatora
#1 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2024 - 19:58
Chciałbym spróbować swoich sił i zrobić sobie wędeczkę pod casta. Chciałbym do tego użyć blanku Gawas G 99-60MHF1. Czy mógłby ktoś z doświadczonych podpowiedzieć jakie przelotki, uchwyt i rękojeść warto wziąść na początek? Oczywiście żeby nie wyszedl jakiś kosmos cenowy, ale też nie chłam..
#2 ONLINE
Napisano 22 grudzień 2024 - 21:20
#3 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2024 - 21:28
#4 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2024 - 21:45
przecież odpowiedź jest bardzo prosta: takie jakie lubisz i na jakie Cie stać pomacaj na innych wędkach co Tobie się podoba i dobrze leży w ręku... i całkowicie zignoruj zdanie innych - to wędka dla Ciebie...
jedno co doradzę - sic na szczycie:)
Użytkownik czarny1 edytował ten post 22 grudzień 2024 - 21:46
- psd27 lubi to
#5 OFFLINE
Napisano wczoraj, 07:03
#6 OFFLINE
Napisano wczoraj, 09:51
Jako że jesteś z Lublina możesz zajrzeć na ulicę Wapienną do p. Kawalca - ma tam swój warsztat rodbuildingowy myślę że doradzi i sprzeda komponenty.
Możesz też ściągnąć gotowy "set" przelotek z któregoś ze sklepów internetowych a w ostateczności z aliexpress - pod wędkę o długości 6 stop na pewno coś znajdziesz. Żeby nie był kosmos cenowy ale i nie chłam, możesz zamówić np. Fuji Fazlite + szczytowy SIC w metalowej ramce. Ewentualnie gotowy set przelotek Fuji Alconite.
Co do uchwytu, jeśli to będzie pierwszy kij który będziesz robił - a tak sie domyślam z tego co piszesz - najlepiej będzie chyba zdecydować się na coś prostego w montażu. Tutaj masz dwie opcje: możesz kupić albo całą gotową rękojeść zamontowaną na rurce i wkleić takiego gotowca na blank albo zrobić rękojeść samemu. Uchwyt typu Fuji ECS (musisz zmierzyć średnicę blanku w miejscu mocowania i najlepiej kupić 0.5 mm mniejszy żeby sobie rozrobić żeby wchodził na wcisk) i np jakieś prefabrykowane gripy z pianki EVA do tego
- Hesher lubi to
#7 OFFLINE
Napisano wczoraj, 11:55
#8 OFFLINE
Napisano wczoraj, 12:18
Po co został założony nowy temat, skoro już taki jest?
https://jerkbait.pl/...uildera/page-32
Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post wczoraj, 12:18
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych