Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

nizinna mała rzeka i krótka nimfa jest sens ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów
  • Imię:kamil
  • Nazwisko:wozniak

Napisano 30 grudzień 2024 - 22:40

Witam .

Jak na wstępie mała nizinna rzeka a dokładnie Łydynia czy warto uderzyć w krótka nimfę? Głównym celem to świnki i brzany które łowiłem na spinning ale także klenie i jazie.   

#2 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 31 grudzień 2024 - 02:47

Jest sens - próbuj. 

• obserwator1987 lubi to

#3 OFFLINE   SilverN

SilverN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Głowaczów

Napisano 01 styczeń 2025 - 07:43

Na małej rzece właśnie się sprawdzi. Często wchodząc raptem metr do wody można już dostać się do obiecującej rynienki. Ja od tamtego roku często łowię na krótka, bo u mnie na rodzinnej nizinnej rzece krótka po prostu świetnie się sprawdziła.
  • obserwator1987 lubi to

#4 OFFLINE   szymanek69

szymanek69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 620 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
  • Imię:Jarek
  • Nazwisko:Szymankiewicz

Napisano 01 styczeń 2025 - 09:13

Jak najbardziej tak. W miarę długa wędka ( 10'- 11') w klasie #4 - #5 z powodu tych brzan i zielska które towarzyszy często rynnom. Metoda żyłkowa lub krótka nimfa że sznurem do wyboru 😉 Z końcówką przyponu nie schodził bym chyba poniżej 0,16 choć wszystko zależy od warunków w łowisku i wielkości ryb.
  • obserwator1987 lubi to

#5 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów

Napisano 01 styczeń 2025 - 13:55

szymanek69 podpowiesz cos o zestawie jedna dwie nimfy i przy tak malej wodzie mam ciężko dobrać obciążenie nimf w nie których miejscach uciąg praktycznie zerowy 

#6 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów

Napisano 01 styczeń 2025 - 13:57

SilverN tu masz racje ale tez szubko można spłoszyć ryby głębokość wody oscyluje od pól do max półtora metra masz jakiś sposób na to 

#7 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów

Napisano 01 styczeń 2025 - 14:33

No to niestety ( też tego nie lubię) trzeba zmieniać nimfy i dostosowywać się do głębokości i nurtu.  Ja to bym jednak poszedł w cos lżejszego i dwie nimfy . Ale jak woda przejrzysta itd. to bym pokusił się jak nie będzie wyników na jedną nimfę na długim przyponie. I nie wiem czy bym się ładował do wody jak to jest naprawdę niewielka rzeka. 

• obserwator1987 lubi to

#8 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów

Napisano 01 styczeń 2025 - 15:14

Wolti to bardzo nie wielka rzeka max 5m szerokości ładuje się do wody tylko w lato gdy jest praktycznie zarośnięta w 100% i zabawa z sucharem a ryby są bardzo płochliwe . Próbowałem jedna nimfę i długi przypon jakieś efekty były przede wszystkim klenie i jelce a chciałbym się dobrać do świnek i brzan jak pisałem świnki piękne 30-40 cm a brzany 40-50 takie łowiłem na spinning może jakieś rady? 

#9 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 254 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 01 styczeń 2025 - 15:44

Przy takiej głębokości należy łowić na mokrą muchę. Na klenie bardzo skutecznana brzany raczej nie. Krótka nimfa to raczej chowając się na brzegu za czymś i raczej bez wchodzenia do wody.
  • Mysha lubi to

#10 OFFLINE   SilverN

SilverN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Głowaczów

Napisano 01 styczeń 2025 - 16:01

SilverN tu masz racje ale tez szubko można spłoszyć ryby głębokość wody oscyluje od pól do max półtora metra masz jakiś sposób na to [/size]

Może zabrzmi to dziwnie: mam sposób - cierpliwość. Ja po wejściu do wody ustawiam się w obiecującym miejscu i kilka minut czekam bez rzucania. Zauważyłem łowiąc u siebie, że ryby nawet jeśli początkowo spłoszone wracają po chwili na swoje stanowiska jeśli im dalej nie mącę wody. Jakby uznają mnie za gałąź która wpadła do wody. Do upatrzonego miejsca podchodzę pod nurt. Ryby które zbierają pokarm w końcu też tak są ustawione, więc podchodzenie ich "od ogona" ma największy sens. Po złowieniu jednej, zwłaszcza tej większej zmieniam miejsce po zrobieniu iesacze kilku kontrolnych przeprowadzeń nimfy - w końcu jak już jakaś tajemnicza siła wyrywa w górę "kolegę klenia", to cała reszta i tak nabierze podejrzeń haha

#11 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów

Napisano 01 styczeń 2025 - 16:46

SilverN tu ci przyznam racje cierpliwosc to podstawa w ten sposob lowie na suchara 

#12 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów

Napisano 01 styczeń 2025 - 16:48

tzienkiewicz to wiem mam to juz opanowane na klenie ale tematem sa swinki i brzany w pierwszym planie moze tu cos pdpowiesz

#13 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 254 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 01 styczeń 2025 - 17:06

Na świnkę i brzanę nic nie podpowiem. Za mało łowilem te ryby żeby doradzać.

#14 OFFLINE   obserwator1987

obserwator1987

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacjaciechanów

Napisano 01 styczeń 2025 - 18:05

ok dzieki za zainteresowanie

#15 OFFLINE   szymanek69

szymanek69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 620 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
  • Imię:Jarek
  • Nazwisko:Szymankiewicz

Napisano wczoraj, 20:57

szymanek69 podpowiesz cos o zestawie jedna dwie nimfy i przy tak malej wodzie mam ciężko dobrać obciążenie nimf w nie których miejscach uciąg praktycznie zerowy 

Jeżeli celujesz w brzany i świnki w miejscach gdzie uciąg jest bardzo słaby, do tego dochodzi rozrost zielska i czysta woda z płochliwymi rybami to postawił bym chyba na metodę żyłkową  ;) Jak pisałem dłuższy kij co najmniej 10' + linka "0" do żyłki z Aliexpres ( coby nie ładować się w koszty ) regulaminowe 2 długości żyłki z przyponem i dwie muchy. Na prowadzącej można dowiązać wszelkie imitacje tego co żyje w Twojej rzece ( larwy chrusta, jętki, kiełża ? ) na hakach 10-12 Na skoczku "nieprawilny" parkinson  ;) np na 14. Główki wolfram 3-3,5-4mm szurają bliżej dna ( brzana, świnka ) do parkinsona podniesie się kleń czy inny białoryb. Takim zestawem z brzegu obłowisz upatrzone miejsca, większość zestawu to żyłka rzucająca mało cienia ( co innego niż sznur w #4 czy #5 klasie ) Ciężar nimf pozwala tym "rzucić" w miarę daleko a do tego jest to takie punktowe i precyzyjne łowienie. 

Sam wolę długą nimfę czy mokrą ale są sytuacje i łowiska gdzie "żyła" sprawdza się najlepiej  ;) 

Tu masz link do "0"    https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol

Przykładowa żyłka dwukolorowa https://www.traper.p...YMPH-TRAPER/399

#16 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1049 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano wczoraj, 21:17

Jak pisałem dłuższy kij co najmniej 10' + linka "0" do żyłki z Aliexpres ( coby nie ładować się w koszty ) regulaminowe 2 długości żyłki z przyponem i dwie muchy.

Jeśli to jest nizinna rzeka, to można darować sobie tą linkę zerówkę i przypon o długości dwóch wędek. Takie wymysły obowiązują jedynie na wodach gdzie dozwoloną jest tylko mucha.

#17 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2011 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano wczoraj, 21:25

Jeśli to jest nizinna rzeka, to można darować sobie tą linkę zerówkę i przypon o długości dwóch wędek. Takie wymysły obowiązują jedynie na wodach gdzie dozwoloną jest tylko mucha.

No ale wtedy już trzeba łowić tylko z jedną przynętą.

#18 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4699 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano wczoraj, 21:32

Rozwińcie Panowie, Piotrek i @hi tower swoje wpisy trochę jak macie chwilkę czasu ;)

Użytkownik S.N. edytował ten post wczoraj, 21:33

#19 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4485 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano wczoraj, 21:39

Przy metodzie muchowej możesz stosować dwie muchy. Metoda muchowa to odpowiedni zestaw. Nie ma metody muchowej to jest inna. Ze sztuczną przynęta (brak linki muchowej czy zestawu muchowego) łowisz tylko na jedną muchę (spinning).
Na nizinnym odcinku możesz stosować każda tam dozwoloną metodę. Każda metoda swoje ograniczenia.
  • Mysha lubi to

#20 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1049 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano wczoraj, 21:44

Tower ma rację i ja też 😉. Po prostu- by łowić na 2 przynęty musisz łowić na "metodę muchową" czyli musi być sznur muchowy, a przypon może mieć max. 2 długości wędki. Nawet jak tej linki nie użyjesz.
Natomiast gdy łowisz na 1 przynętę (np. parkinsona) to nie musisz cudować i zamiast linki zakładasz kolorową żyłkę i finito. Po prostu łowisz na sztuczną przynętę na zestawie z wędką i kołowrotkiem muchowym.

I kolega był szybszy 😀

Użytkownik Mysha edytował ten post wczoraj, 21:46

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych