Amerykanie zawsze potrafili zrobić coś bzdurnego, często to opatentować i sprzedawać za worek dolarów naiwnym. Oni nawet lód Eskimosom są w stanie opchnąć za grubą kasę...
Jeszcze co do tego sterowania. Jak miałem za mało mocy w silniku i myślałem o przedłużeniu rumpla żeby dupsko usadowić bliżej dziobu, w głowie roił mi się taki patent. Nigdy tego nie zrobiłem bo przedłużanie rumpla to dla mnie ślepa ulica, i nie był bym z tego zadowolony, więc wpadł silnik docelowy w którym nic nie trzeba przedłużać.
Natomiast o ile masz jakiś zaplecze to można rozważać zrobienie takiego przeniesienia z rumpla na rumpel 1:1 jak niżej na foto. Wtedy działa tak jak w oryginale bez przerabiania sterowania silnika. Przeniesienie napędu na rumpel oryginalny planowałem napędem HTD 5M. Są odpowiednie paski i koła alu do tego. Bardziej budżetowo może nawet ze złomu jakiś stary rozrząd od samochodu. Ale to wymaga już jakiegoś zaplecza maszyn / narzędzi ponad podstawowe. Trzeba osadzić piastę, dać łożysko osadzić koła i nieco bardziej zawikłane to jest. Jednak bez żadnych praktycznie udziwnień działało by to w prawidłową stronę i sterowało jak prawdziwy rumpel. Tyle że ja planowałem to przed fotelem. Czy tam będzie tyle miejsca aby tym komfortowo sterować z boku fotela do siebie nie mam pojęcia. Wiem , że tak tego raczej nie zrobisz, ale dla ciekawostki to napisałem. Kombinuj rób po swojemu tak żebyś był zadowolony.
Rumpel.png 69,81 KB
2 Ilość pobrań