Drodzy admini, prośba o doprecyzowanie/modyfikację pkt. 6 giełdy.
Sytuacja jest następująca:
- wczoraj umieściłem na giełdzie post, żadna ze sprzedawanych rzeczy nie była ogłaszana w innych miejscach (specjalnie dezaktywowałem niektóre ogłoszenia na OLX, żeby być w zgodzi z regulaminem giełdy)
- ponieważ nie było zainteresowania wybranymi przedmiotami umieściłem dzisiaj ogłoszenia na OLX
- post poleciał i dostałem ostrzeżenie.
Dla przypomnienia pkt 6 Giełdy brzmi następująco:
6. Na Giełdzie jerkbait.pl zakazane jest organizowanie aukcji przedmiotów, jak również zamieszczanie linków do aukcji oraz umieszczanie ogłoszeń zamieszczanych w tym samym czasie na portalach aukcyjnych (również OLX.pl). Niedozwolone jest również zamieszczanie linków do aukcji lub ogłoszeń charytatywnych.
Zwracam uwagę na słowo umieszczanie, oznaczające czynność dodawania ogłoszenia. Czyli w momencie umieszczania ogłoszenia nie może być go w innych miejscach. Nie ma ani słowa o tym, że po fakcie umieszczenia ogłoszenia na giełdzie nie można go umieścić gdzie indziej, ani też przez jaki czas (tydzień, dwa?).
Napisałem jw. do moderatora, który usunął ogłoszenie, otrzymałem poniższą odpowiedź.
Nie wiem po co ta filozofia i doszukiwanie się możliwości obejścia regulaminu...
Czyli najpierw nie były jednocześnie na JB i na OLX ale potem... to już były!
Sprawa jest jednoznaczna: nie może być wystawionego przedmiotu W TYM SAMYM CZASIE / JEDNOCZEŚNIE / ZARÓWNO / TAKŻE* na JB jak i OLX, proste prawda?
*) wybrać odpowiednie według uznania
EOT
Nie chodzi o filozofię, tylko o precyzyjne formułowanie zapisów regulaminu, pozostawiające jak najmniej możliwości dowolnej interpretacji.
Reasumując, wydaje się, że dobrze by było
- albo zastąpić słowo umieszczanie jakimś innym,
- albo dodanie informacji przez jaki czas nie można umieszczać ogłoszeń z tymi przedmiotami w innych miejscach.