Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Jak zabezpieczacie swoje akumulatory na pontonie podczas upałów ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 04 styczeń 2025 - 22:43

Szukałem podobnego tematu , ale go nie znalazłem (jeżeli jest , to bardzo przepraszam i poproszę o przeniesienie ).

A ponieważ mam teraz trochę wolnego i przygotowuje się do sezonu 2025 to pytam. 

Macie jakieś patenty na ukrycie /schowanie/zabezpieczenie akumulatora zasilającego silnik elektryczny zaburtowy  na pontonie ? Chodzi mnie o sytuacje korzystania z pontonu w największe upały jak mocno świeci słońce. W łódce mam specjalna bakistę i tam akumulator ma się dobrze. W pontonie będzie bezpośrednio narażony na działanie słońca . 

#2 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów

Napisano 04 styczeń 2025 - 23:28

W ogóle, ot cały czas sobie leżą pod dziobem. Sorki ale aż takich upałów w PL nie mamy aby można było tym sie przejmować. Tym bardziej że aku nie leżą w zamkniętej bakiście, tam może być faktycznie +60/70 jak w aucie co może szkodzić, tylko na otwartym powietrzu.

#3 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 969 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 04 styczeń 2025 - 23:46

jak koniecznie już musisz zabezpieczać to po prostu pomaluj na biało... przed upałem nie ochroni, ale przed słońcem już tak... do tego minimalnym kosztem i bez ryzyka, że zrobisz coś szkodliwego... a jeszcze lepiej kup biały:)

• Wolti lubi to

#4 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 726 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 05 styczeń 2025 - 06:54

Wystarczy jak zakryjesz Aku biała szmatą. Przez 3 sezony tak robiłem i temperatura powietrza ok 35 st. I temp. akumulatora była na tym samym poziomie.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
  • hm62 lubi to

#5 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 09:46

Taki miałem plan - najprostsze i najskuteczniejsze.  Bo np. namoczenie lub zwilgocenie szmaty by jeszcze bardziej chroniła już niebezpieczne. ale i taka biała szmatę mnie koledzy zaczęli odradzać ,ze się zapali.

#6 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 14:18

Taki miałem plan - najprostsze i najskuteczniejsze.  Bo np. namoczenie lub zwilgocenie szmaty by jeszcze bardziej chroniła już niebezpieczne. ale i taka biała szmatę mnie koledzy zaczęli odradzać ,ze się zapali.

Namoczona szmata na aku, jeszcze najlepiej na lifepo4 z bluetooth... To dopiero mógłbyś go rozwalić

#7 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 726 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 05 styczeń 2025 - 16:29

Namoczona szmata na aku, jeszcze najlepiej na lifepo4 z bluetooth... To dopiero mógłbyś go rozwalić

Proszę cię :) trochę wyobraźni, rozmawiam o ekstremalnych temperaturach i chyba nie trzeba tłumaczyć ze ma być sucha.

Można też włożyć do taniej lodówki turystycznej i wyprowadzić przewody w sposób bezpieczny. Na takiej lodówce można siedzieć...

• Wolti lubi to

#8 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 17:27

No wiem ,że ma być sucha . :D  Najgorsze ,że akumulatory ( zwykłe AGM-y) w kolorze czarnym wszystkie i strasznie się nagrzewają.  Jak schowam w łódce pod spód ( do takiej prowizorycznej bakisty- ławki to już nie łapią ciepła , więc kombinuje jak to rozwiązać na pontonie. 

#9 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 styczeń 2025 - 22:12

No wiem ,że ma być sucha . :D Najgorsze ,że akumulatory ( zwykłe AGM-y) w kolorze czarnym wszystkie i strasznie się nagrzewają. Jak schowam w łódce pod spód ( do takiej prowizorycznej bakisty- ławki to już nie łapią ciepła , więc kombinuje jak to rozwiązać na pontonie.

Weź to olej. Iks lat pływałem pontonami i nawet o tym nie pomyślałem. I nic się nie działo. Najwyżej położ na nim bialą torbę z zimnym piwiem, lub innymi napojami🙂
  • Wolti lubi to

#10 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1145 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 22:13

Ja trzymam w skrzyni na niej krzesło obrotowe.Wchodzą 2 sztuki LifePo4  100Ah, kamizelka i jakieś drobiazgi. Uchwyty służą za wywietrzniki i otwory na kable.

Załączone pliki

Użytkownik Biesan edytował ten post 05 styczeń 2025 - 22:16

• GregorS i Wolti lubią to

#11 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 styczeń 2025 - 23:15

Ja trzymam w skrzyni na niej krzesło obrotowe.Wchodzą 2 sztuki LifePo4 100Ah, kamizelka i jakieś drobiazgi. Uchwyty służą za wywietrzniki i otwory na kable.

Podziwiam jak Wam tak wygodnie na malym pontonie... ja czy miałem 320cm, czy 439cm ponton.. to na balonie siedziałem, albo kapok pod tyłek, balon za oparcie pleców, nigi wyprostiwane na przeciwległym balonie.. i nie ma.wygidniejszwj łódki wtedy... i nie zajmujesz przestrzeni tą graciarnią.

#12 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1145 postów

Napisano wczoraj, 15:59

To był mój wcześniejszy ponton Kolibri 360DSL, teraz mam 450DSL ale skrzynkę dalej używam. Łowię sam więc miejsca jest wystarczająco, kiedyś też tak pływałem siedząc na balonie, ten fotel to bardziej wybawienie na moje obolałe plecy z którymi mam ciągły problem. No i wolę mieć wszystko w skrzyni niż luzem walające się po pontonie, nie wyciągam ich tylko ładuje bezpośrednio tak jak są, i tak też wożę na przyczepie. 

Pozdrawiam 

Użytkownik Biesan edytował ten post wczoraj, 16:12

#13 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano wczoraj, 17:28

No to jak już wspominacie o siedzeniu na pontonie - to z tego co czytam bezsensu jest zabieranie ze sobą ławek ew. brać max jedną. Bo na łódce to wiadomo na rufie  przy silniku na ławce - bakiście się siedziało. Bo jakoś faktycznie na razie na sucho nie mogę sobie miejsca na pontonie znaleźć zwłaszcza ,ze trolling to mój żywioł i tka głownie będę łowił. 

#14 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1145 postów

Napisano wczoraj, 18:34

Ja mam z tyłu fotel obrotowy na skrzyni jak powyżej

a z przodu drugi fotel na nodze Springfield Thread-Lock wykręcanej, który zabieram ewentualnie dla drugiej osoby.Ławek nigdy nie zabieram, chyba że rodzinka ze mną płynie turystycznie, czyli max dwa razy w roku.

Do całodniowego trollingu tylko fotel.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych