Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Sprawdz czy rozkopią Ci rzekę.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 707 postów
  • Imię:K

Napisano 11 styczeń 2025 - 09:51

Wody Polskie ogłosiły konsultacje społeczne dotyczące prac utrzymaniowych na rzekach, ciekach i strumieniach...
Regulacja, pogłębianie i inne psucia.
https://youtu.be/2m1...5sHobabfg2OVdVJ
Polecam spróbować zadbać o swoje podwórka.
W Koszalinie konsultacje odbędą się 21 stycznia. Ktoś z forumowiczów zamierza się stawić?
  • luk1230 i lordi86 lubią to

#2 OFFLINE   krzysiek gżybek

krzysiek gżybek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 postów
  • Lokalizacjawołomin.
  • Imię:krzysztof
  • Nazwisko:grzybowski

Napisano 11 styczeń 2025 - 10:23

Już mojej rzeczki Czarna,t o bardziej nie można popsuć.była rzeka z rybami a zrobili bezrybny prosty rów

#3 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 11 styczeń 2025 - 10:58

Już mojej rzeczki Czarna,t o bardziej nie można popsuć.była rzeka z rybami a zrobili bezrybny prosty rów

Niestety , przykre ale prawdziwe :(

#4 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8045 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 11 styczeń 2025 - 12:42

Bug juz chyba poprawili ostanio na 150 kilometrach. Tak pieknie, ekologicznie  ;)

#5 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 707 postów

Napisano 11 styczeń 2025 - 13:38

Miło by było puścić wici wśród wędkarskich Youtuberow o sporych zasięgach. Sprzeciw społeczny może być jedynym co nam zostało, a bez rozsiewu informacji się to nie uda. Może Kanał Zero u Dariusza Dziektarza? Ja niestety nie mam ani X, ani Insta, ani Fb...
Liczę na kolegów. :)
  • Zielony lubi to

#6 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1045 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 11 styczeń 2025 - 13:59

Zamiast rozsyłania wici wśród youtuberów lepiej chyba udeżyc do swoich macieżystych okręgów żeby powysyłali na te konsultacje przedstawicieli
I to takich przedstawicieli którzy mają o tym pojęcie bo inaczej nawet nie będą wiedzieli o co pytać
A w dalszej kolejności należałoby moze w to właczyć prawnikow (każdy okręg ma jakąś obsługę prawną) gdyby trzeba było zaskarżyć czy zablokować decyzję melioracyjne
Warto by się też zastanowić czy nie wspomoc się któraś z organizacji eko gdyby doszło do sporów sądowych

Myślę że tego typu działania przyniosą lepszy efekt niż "pospolite ruszenie"
  • Kuballa44 i chlodnica lubią to

#7 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 707 postów

Napisano 11 styczeń 2025 - 14:06

Bardzo dobry pomysł. :)
Może nawet go wieczorem rozwinę na forum.
Chyba będziemy mieli tu kogoś z każdego okręgu... :)
Swoją drogą, pospolite ruszenie w takiej sytuacji również chyba nie zaszkodzi.

#8 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2035 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 11 styczeń 2025 - 15:45

#9 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 styczeń 2025 - 17:25

W Krakowie idziemy na to. Idziemy tez 16 stycznia na konsuktacje do Wojewody .
10 stycznia idziemy zalatwiac przebudowe mostu na rzece górskiej aby ryby mogly migrowac.

Robimy tarlisko w tym roku.
Z wodami polskimi - najwiekszymi niszczycielami wod - da sie rozmawiac. W przeciwieństwie do PZW.
  • Stachu i Dziad Wodny lubią to

#10 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 styczeń 2025 - 17:29

Warto sie interesować tematami. Nikt sobie sprawy nie zdaje ile da się załatwić.

Ja sam ( z pomocą kumpli ) doprowadziłem w Krakowie do ekspertyzy wahań wody na poteżnym stponiu wodnym Przewoz nalezącym do GWP Wody Polskie i Tauron.
Ekspertyze wykonala uczelnia Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

Odbedzie sie tez remont stopnia. A wahania poziomu wody poniżej elektrowni mają zostać ograniczone, poprzez automatyzacje proccesu.

Czy tak będzie ? Zobaczymy. Ale nie siedzialiśmy tu z założonymi rękami. Non stop maile do Miniserstwa Infrastruktury , Środiwiska wystepy w RMF MAXX , w TVP krakow i zmiękła im rura.

Tu macie materiał o tym który nakrecìł kanał Wolne Rzeki :

https://youtu.be/6W2...7pJiXrS6vsetE1y

Zachęcam Was do działań bo da się załatwić wszystko.
Przykładów tu w Krk mamy setki co może zdzialać grupa ludzi.

Użytkownik Tommy100 edytował ten post 11 styczeń 2025 - 17:39

#11 ONLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 11 styczeń 2025 - 17:34

W końcu ktoś zrozumiał, że sposobem na walkę z pogłębiającą się suszą jest pozbycie się całej tej przeklętej wody, tylko po co te półśrodki. Lepiej wyrównać góry. Bez gór zniknie większość wody roztopowej, a z nią powodzi. Pojawi się mnóstwo miejsca na nowe osiedla, a materiał do ich budowy będzie gotowy na miejscu. A ile przy tym przetargów do ustawienia pod szwagra co ma koparkę. 

Kiedy w końcu zniknie cała woda powierzchniowa będzie można w końcu, w celu walki z suszą - a jakże - zakazać używania wody w domach i wprowadzić dodatkowe opłaty za transpirację roślin doniczkowych czy ziajanie psa. A jak przy tym odjedziemy cywilizacyjnie Chinom! Wspaniała wiadomość, same korzyści. 

Nikogo nie interesują takie wyznania, ale mimo stosunkowo młodego wieku, zaczynam mieć dość. Wypełniam wszystkie te ankiety, podpisuję petycje, ale jedyne co widzę, to nieposkromiona potrzeba dewastacji. I nie chodzi o to, że jako gatunek jesteśmy ekspansywni i siłą rzeczy niszczymy środowisko w skali makro - to są tematy bardzo głębokie i złożone. Tymczasem szał jakiego dostają rządzący widząc malutki fragment spokojnie funkcjonującej naturalnej rzeczywistości jest bardzo prosty i powinien być łatwy do opanowania w naszej mikro skali, a nie jest. Chłop żywemu nie przepuści. 

Aktualnie z rezygnacją wypatruję jakiś informacji w sprawie budowy progu na warszawskim odcinku Wisły (EC Siekierki) i myślałem, że to będzie jedyna świetna wiadomość. Całe szczęście, że nie widzę na co dzień Bugu, bo bym chyba padł na serce, albo wpadł w depresję.

Wszyscy na tym forum wiedzą, jak wygląda kondycja naszych rzek z punktu widzenia wędkarza, więc rzucę jednym z całej masy innych przykładów. Mieszkam pod Warszawą i jeszcze 20, 15 lat temu wystarczyło wyjść latem po deszczu na podwórko (nie mówiąc o pobliskich łąkach), żeby spotkać kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt ropuch szarych (ja z tych świrów co lubią sobie popatrzeć na ropuchy...). Teraz większość czasu spędzam na rybach, w lesie, w dowolnych porach doby i rocznie widuję dosłownie kilka. Może nie jest to temat tak spektakularny jak zatrucie Odry, ale stanowi wyznacznik tego co się dzieje, o czym wszyscy tutaj wiedzą. 

Także tak, powoli daję za wygraną. Mój prymitywny umysł nie radzi sobie bez otoczenia ponadpokoleniowych elementów środowiska, które trwają mimo upływu lat w stosunkowo niezmiennej formie. Na swoje nieszczęście przywiązałem się do rzeczy, które rosną setki lat, można je zaorać koparką w kilka dni. Zazdroszczę entuzjastom gór. 

Kiedyś myślałem, że cnotą jest patriotyzm i przywiązanie do ziemi, walka o jej dobrostan. Teraz coraz częściej myślę o ucieczce gdzieś, gdzie jeszcze przez kolejne kilkadziesiąt lat ludzie nie "wezmą się" za poprawianie otoczenia. Albo gdzie jego skala uniemożliwi unicestwienie go w ciągu kilku tygodni "prac utrzymaniowych". Przepraszam za te wynurzenia. Wiem, że nikogo moje przemyślenia ni obchodzą więc już kończę z internetem na dzisiaj. Jutro pojadę w krzaki z lornetką i może mi się zrobi lepiej. 

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 11 styczeń 2025 - 17:36

#12 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 styczeń 2025 - 17:45

Masz racje. Plazy znikają w calym kraju. Wiadomo rybki i żabki to temat wręcz śmieszny.

Przeczytaj jednak mój post wyżej. Da się coś z tym zrobić. Musi tylko zebrać się banda osób.

Ale mozna też samemu.

#13 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5007 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 11 styczeń 2025 - 19:11

Banda osób? Czyli ten zwrot oddaje, mniej albo bardziej celnie, bliżej nieokreśloną reprezentację i założenia zielonego aktywizmu :) 

Zamieniłbym w każdej chwili tą dzisiejszą "dziką" Wisłę, na tą trochę wcześniejszą, z całą ludzką perfidią przez całe stulecia niszczoną i dewastowaną - żyzną, rybną.. i to tego, żeglowną :) 

Jest jedno takie, bardzo słabo rozumiane pojęcie, stanowisko, czy może raczej punkt widzenia świata. To koegzystencja. Przeciwieństwo dla albo - albo..     

• Hesher lubi to

#14 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 707 postów

Napisano 12 styczeń 2025 - 19:50

Sławku, Idź być Sławkiem gdzie indziej.
Dla leniwych-gotowy mail który wystarczy skopiować i wysłać do swojego okręgu.

Szanowni Państwo.
Państwowe Gospodarstwo Wodne, Wody Polskie, ogłosiło iż
Od 7 do 31 stycznia 2025 r. trwają konsultacje społeczne projektów jedenastu Planów utrzymania wód w regionach wodnych, na obszarach działania PGW Wody Polskie Regionalnych Zarządów Gospodarki Wodnej oraz sporządzonych dla tych dokumentów Prognoz oddziaływania na środowisko.
Polski Związek Wędkarski, Okręg w ______ jako użytkownik rybacki wyżej wymienionych wód, z pewnością zechce wziąć udział w konsultacjach, z uwagi na chęć zachowania środowisk i siedlisk niezbędnych do korzystnego rozwoju wszelkich organizmów wodnych w tym ryb, tak istotnych dla nas, członków Związku. Zwracam się z prośbą o czynne uczestnictwo w konsultacjach osoby kompetentnej, reprezentującej interesy Związku i wędkarzy Go tworzących. Uważam, że jako największy użytkownik rybacki w Polsce, PZW ma obowiązek obywatelski w uczestnictwie.
Zwracam się również z prośbą oficjalna komunikację o krokach podjętych przez nasze stowarzyszenie.
Proszę o przesłanie uwag do planu utrzymania wód za pomocą formularza do Wód Polskicg zgodnie z instrukcja https://www.gov.pl/w...-utrzymania-wod
Proszę również o informację zwrotne( lub oficjalne komuniakty) czy planowane jest przesłanie uwag(jesli tak, to jakich, dotyczacych których JCWP, jesli nie, dlaczego wraz uzasadnieniem) oraz uczestnictwo w konsultacjach, co będzie wyraźnym elementem racjonalnej gospodarki Rybackiej.

Z wyrazami szacunku
  • malinabar i jedin lubią to

#15 OFFLINE   kmiasko

kmiasko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Krzysztof

Napisano wczoraj, 07:01

Niestety, rozkopią. Jedyne dwie rzeczki w okolicy Zalewy Wiślanego gdzie jeszcze uchowały się pstrążki.
Prezes PZW Elbląg dał informację zwrotną po konsultacjach - większość była przeciw... i w sumie tyle.

#16 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5007 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano wczoraj, 08:03

Nie rozumiemy się.. na co wyrażam zgodę :) Bardzo chwalebne i pożądane jest kiedy lokalna społeczność potrafi zadbać o swoje włąsne "gdzieś", chce brać udział w zarządzaniu, oddolnym podejmowaniu decyzji - ale i ewentualnego ryzyka własnej odpowiedzialności . Co nie sprowadza się - nie musi sprowadzać! -  do czysto małpiego kopiowania typowo ekologianckich metod, z zasady sprowadzonych i ograniczonych do automatycznego blokowania każdej możliwej działalności. Wychodzących poza czubek własnego nosa..czyli takiej albo siakiej formy społecznej anarchii..

Jeśli już występować w imieniu tego, ponoć wspaniałego, wędkarskiego świata, to  zapytam - a gdzie on jest, co tak właściwie toto robi, oprócz wytężonej eksploatacji od 01 do 31 każdego roku, jakież to wspaniałe inicjatywy, prócz kopiowania aktualnie modnych trendów, podejmuje. Przy wezwaniu do ..... ... ..  :)     

#17 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 707 postów

Napisano wczoraj, 08:37

Możesz dać jakieś info po tych konsultacjach? Jak wyglądał przebieg itp?

#18 OFFLINE   kmiasko

kmiasko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Krzysztof

Napisano wczoraj, 11:25

Nie mam tak szczegółowych informacji. Nie byłem, wiem tylko tyle ile dowiedziałem się pytając na facebooku koła PZW Braniewo, bo stamtąd pochodzę i stamtąd jest prezes PZW Elbląg.

Z tego co dalej było napisane podejmują jeszcze próby ratowania sytuacji - cytuję:

"Opcje na teraz to Natura 2000, Dobrostan, ochrona środowiska, obszary chronione prawnie i zdrowy rozsądek. Działamy"

#19 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1466 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano wczoraj, 11:33

Warto sie interesować tematami. Nikt sobie sprawy nie zdaje ile da się załatwić.

Ja sam ( z pomocą kumpli ) doprowadziłem w Krakowie do ekspertyzy wahań wody na poteżnym stponiu wodnym Przewoz nalezącym do GWP Wody Polskie i Tauron.
Ekspertyze wykonala uczelnia Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

Odbedzie sie tez remont stopnia. A wahania poziomu wody poniżej elektrowni mają zostać ograniczone, poprzez automatyzacje proccesu.

Czy tak będzie ? Zobaczymy. Ale nie siedzialiśmy tu z założonymi rękami. Non stop maile do Miniserstwa Infrastruktury , Środiwiska wystepy w RMF MAXX , w TVP krakow i zmiękła im rura.

Tu macie materiał o tym który nakrecìł kanał Wolne Rzeki :

https://youtu.be/6W2...7pJiXrS6vsetE1y

Zachęcam Was do działań bo da się załatwić wszystko.
Przykładów tu w Krk mamy setki co może zdzialać grupa ludzi.

Tommy optymista i za to Cię lubię  :D ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, rok temu była akcja o wahaniach na Przewozie i na lepsze miało się zmienić najdalej w lecie 2024, a mamy dokładnie tak samo jak było i nie wierzę że to się zmieni ....

p.s. zdjęcie z wahań ostatnich 3 dób Przewóz, metr góra/metr w dół 

Załączone pliki

#20 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów

Napisano wczoraj, 12:32

Ale ekspertyza jest  :D

Jakby k...wa bez niej nie było wiadomo, jak jest.

Ja np. w tej chwili zajmuję się m.in. raportowaniem ilości, jakości i rodzaju posiłków jakie m.in. spożywają pracownicy jadący na wyjazdy serwisowe.

Tzn, czy wegetariański, wegański, czy "normalny".

Albo w jakim hotelu spali. Tzn ile gwiazdek. Bo ile gwiazdek tyle różnych udogodnień itp. A im więcej gwiazdek tym większy ślad węglowy.

Wszystko ramach badania i raportowania śladu węglowego generowanego przez firmę.

W ramach tzw. "zrównoważonego rozwoju".

Bo z posiłkami regeneracyjnych pracowników stacjonarnych jest trochę łatwiej - idzie wyciągnąć z systemu.

No i kolejna osoba ma robotę.

Tak więc są ważniejsze rzeczy niż jakieś rzeczki, rybki, żabki itp.

• PePe. i bob74 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

2 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Piasek, jedin