Ideał niedościgniony
#1 OFFLINE
Napisano wczoraj, 09:46
Mieliście kiedyś tak że żałowaliście pozbycia się wędki? Myślałem że w panującej sytuacji sprzętowej i dostępu do wielu świetnych konstrukcji coś takiego nie ma prawa bytu, ale jednak się zdarzyło.
Kilka lat temu, w przypływie pomroczności sprzedałem StC Legend Xtreme LXS76MF2. Kij moim zdaniem idealny pod względem akcji i właściwości użytkowych. Z racji tego, że jest to seria już nieprodukowana, szukam odpowiednika do uzbrojenia, który mógłby mi zastąpić xtremkę. Zwracam się do Was, drodzy jerkbaitowicze, z prośbą o pomoc w doborze blanku.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Parametry:
2 składy, 2.30 długość, wyrzut tak jak xtreme czyli i wirówka 1 poleciała daleko i Keitech 4.5” na 21-22 g bez problemu. Po drodze woblery boleniowe i cykady. Blank ma być szybki z gadającym szczytem, dolnik mocny ale jednocześnie wędka pracuje pod rybą cała. Xtreme mimo opisu 5-18 i 12 lb miała to wszystko o czym piszę wyżej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Friko i Rebel64 lubią to
#2 ONLINE
Napisano wczoraj, 10:56
Odzyskałem, nie tak dawno, Lamiglasa X86MTS. Swego czasu mój podstawowy oręż na większość gatunków. Bardzo żałowałem, że sprzedałem.
A teraz? Czeka na swój czas.
- Friko, miramar69 i WojtekCIN lubią to
#3 OFFLINE
Napisano wczoraj, 12:42
Ja już drugi rok nie grzebie za bardzo w sprzęcie bo dokładnie tak się kończyło jak Wojtek pisze a co do StC mam dwa patyki co potrafią ogarnąć wszystkie ryby w Polskich rzekach i chyba mają dożywocie
- WojtekCIN lubi to
#4 OFFLINE
Napisano wczoraj, 13:40
Batson XST1025F
Miałem dwa razy, za każdym razem sprzedałem . W międzyczasie Batsony przestały ten blank produkować . W zeszłym roku trafiłem używkę w ludzkiej cenie - wiele się nie zastanawiałem
#5 OFFLINE
Napisano wczoraj, 15:34
Ja mam odwrotnie - nie sprzedaję nic, a jak mi się spodoba to kupuję drugi taki sam blank (a jak nie da się blanku to wędkę) na zapas szaleństwo, wiem ale perspektywa że nie zostanę w razie czego bez ulubionej wędki mnie uspokaja
- mario, doktorek, popper i 12 innych osób lubią to
#6 OFFLINE
Napisano wczoraj, 16:07
- popper i Night_Walker lubią to
#7 OFFLINE
Napisano wczoraj, 17:24
Odzyskałem, nie tak dawno, Lamiglasa X86MTS. Swego czasu mój podstawowy oręż na większość gatunków. Bardzo żałowałem, że sprzedałem.
A teraz? Czeka na swój czas.
Potwierdzam, uniwersalny kij do wszystkiego o na wszystko... oczywiście nie mówimy o drobiu...
#8 OFFLINE
Napisano wczoraj, 18:33
Potwierdzam, uniwersalny kij do wszystkiego o na wszystko... oczywiście nie mówimy o drobiu...
... choć aktualny odpowiednik (GP 1022MT) też nie odbiega od pierwowzoru za bardzo , więc jakaś alternatywa nie raz jednak jest ...
- popper lubi to
#9 ONLINE
Napisano wczoraj, 18:37
2 składy, 2.30 długość, wyrzut tak jak xtreme czyli i wirówka 1 poleciała daleko i Keitech 4.5” na 21-22 g bez problemu. Po drodze woblery boleniowe i cykady. Blank ma być szybki z gadającym szczytem, dolnik mocny ale jednocześnie wędka pracuje pod rybą cała.
Szukając czegoś podobnego, w innej co prawda długości, wsparłem krajowych wytwórców, postawiłem na Vegter Boron 15lb i nie żałuję. Kilka udanych holi zaliczone.
Długość do wyboru, według uznania i potrzeb.
Wirówką 1 nie rzucałem.
- sieko, WojtekCIN i S.N. lubią to
#10 OFFLINE
Napisano wczoraj, 18:49
#11 OFFLINE
Napisano wczoraj, 19:00
Użytkownik Bolesław edytował ten post wczoraj, 19:00
#12 OFFLINE
Napisano wczoraj, 19:17
W podobnie głupi sposób sprzedałem brązowego avida inshore 70MLF (kupionego od Waldka @poppera). Co to był za kij. okonie, szczupaki, sandacze, wszystko do 21 gram ogarniał jak złoto.
@WojtekCIN, a STC nie ma już w ofercie w ogóle kijów w wariancie 76mf2?
- popper lubi to
#13 OFFLINE
Napisano wczoraj, 19:53
.
A jednak Panie kolego, mepps 1 latał od podstawy do szczytu główki. Jak było trzeba to się okonie tak zdejmowało
- vincino lubi to
#14 OFFLINE
Napisano wczoraj, 19:54
W podobnie głupi sposób sprzedałem brązowego avida inshore 70MLF (kupionego od Waldka @poppera). Co to był za kij. okonie, szczupaki, sandacze, wszystko do 21 gram ogarniał jak złoto.
@WojtekCIN, a STC nie ma już w ofercie w ogóle kijów w wariancie 76mf2?
Mają teraz te rayfiny ale chyba nie je moja bajka
#15 OFFLINE
Napisano wczoraj, 19:58
StC Legend Xtreme LXS76MF2
swoją drogą, gdyby to był 76MLXF2 ( i tak, mam dwa !) - to bym Ci polecił bo swego czasu miałem kręćka nad szukaniem analogów zarówno dwu jak i jednoczęściowych.
Natomiast, "emka" o której piszesz to była chyba jedyna elitka która mi się NIE podobała. Mam nadzieję, że nie mylę jej z innym modelem, ale zapamietałem ją jako blank z fatalnym ugięciem i chyba ze 3 flat -spotami (ze dwa na szczytówce i jeden na dolniku ). Co w sumie użytkowo - jak widać po Twoim wpisie - jej nie dyskwalifikuje.
#16 OFFLINE
Napisano wczoraj, 20:09
#17 OFFLINE
Napisano wczoraj, 20:21
kurde, dobre pytanie.... zielonej elitce jeśli pamięć nie myli. Chciałem kupić od Kolegi z forum, umówiliśmy się na parkingu koło jakiegoś McDonalda zdaje się ale jak zobaczyłem ugięcie to odpusciłem. Teraz się zastanawiam czy nie mylę tego z jakąć Deltą Talona ale chyba nie bo długość była na pewno 7'6 a Delty były 7'4" a poza tym była to fast a nie extra-fast... więc chyba jednak elitka
Ale wtedy nie było aż taki różnić między (zielonymi) elitkami a (szmaragdowymi) extremkami - extremki miały trochę subtelniejsze, głębiej uginające się szczytówki
#18 OFFLINE
Napisano wczoraj, 20:41
Wojtek, sprawdź Rayfina. Nawet kolor blanku podobny
Lubiłem extreme i ten tez mi do ręki przysiadł .
#19 OFFLINE
Napisano wczoraj, 21:03
Żałuję do dziś że sprzedałem Fenwicka Aetos, dziś nie do kupienia.
Ale kilka dni temu odebrałem z pracowni 2 kije na zapas, tylko po to żeby na wszelki wypadek jakby się złamał...
Kołowrotki też kolekcjonuję na zapas, sprawdzone modele certate 2016 i twin power 2020.
- Friko lubi to
#20 OFFLINE
Napisano wczoraj, 21:15
Jak będę w 3city to podjadęWojtek, sprawdź Rayfina. Nawet kolor blanku podobny
Lubiłem extreme i ten tez mi do ręki przysiadł .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
1 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
Darek_W