Cześć Koledzy i Koleżanki
Za dwa tygodnie wybieram się z rodziną na ferie do Meksyku.
Z racji mojego hobby, chociaż jeden dzień chcę poświęcić na krótką wyprawę wędkarską. Oczywiście jeśli ktoś z Was ma już jakieś namiary bądź doświadczenie chętnie przyjmę wszelkie rady.
Jednak również interesują mnie informacje odnośnie łowienia z brzegu, warto zabierać travela żeby pomachać sobie z plaży czy raczej marne szanse?

Meksyk (Akumal) z plaży
Started By
roobek
, 17 sty 2025 22:28
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 styczeń 2025 - 22:28
Napisano 25 styczeń 2025 - 23:04
W Meksyku nie łowiłem ale w NY juz tak i powiem że warto. Możesz w oceanie złowić fajne rybki nawet z brzegu. Plecionka min 0.20-25. i ciężkie jigi 30-40gr Pozdrawiam
Napisano 26 styczeń 2025 - 08:15
Łowiłem kiedyś przez kilka miesięcy na Florydzie.
Jak masz możliwość, to weź dwa zestawy. Ciężki i lekki. Jak nie masz takiej możliwości, to weź lekki, czyli coś do ok 30-40 gram, pletka ok 1,5 PE(jak najdalsze rzuty). Koniecznie przypon fluoro, bądź metalowy. Do tego wszelkiej maści lotne woblery i wahadłówki. Jakieś klasyczne dalekosiężne rapale, boleniówki, trociowe morskie wahadłówki i garść gumek na różnych główkach.
No i podstawa podstaw! Znajdź sobie w necie wykres pływów dla Twojej lokalizacji i łów na przypływie lub na wodzie podnoszącej się. Pora dnia mniej istotna, najważniejsze pływy!
Daj znać po powrocie co tam połowiłeś.
Jak byś jeszcze miał jakieś szczegółowe pytania, to śmiało.
Jak masz możliwość, to weź dwa zestawy. Ciężki i lekki. Jak nie masz takiej możliwości, to weź lekki, czyli coś do ok 30-40 gram, pletka ok 1,5 PE(jak najdalsze rzuty). Koniecznie przypon fluoro, bądź metalowy. Do tego wszelkiej maści lotne woblery i wahadłówki. Jakieś klasyczne dalekosiężne rapale, boleniówki, trociowe morskie wahadłówki i garść gumek na różnych główkach.
No i podstawa podstaw! Znajdź sobie w necie wykres pływów dla Twojej lokalizacji i łów na przypływie lub na wodzie podnoszącej się. Pora dnia mniej istotna, najważniejsze pływy!
Daj znać po powrocie co tam połowiłeś.
Jak byś jeszcze miał jakieś szczegółowe pytania, to śmiało.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych