Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zawody spiningowe, o co chodzi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   dawek1

dawek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • Lokalizacjakielce
  • Imię:Dawid

Napisano 13 marzec 2013 - 20:58

Witam kolegów,

Zastanawiałem się nad zgłoszeniem w tym roku na jakieś zawody spiningowe,  nie mniej nie mam pojęcia gdzie co i jak! 

Tak naprawdę zastanawiam się, czy zwykły gość z ulicy który chcę się sprawdzić, ma taką możliwość!?

Może bardziej doświadczeni pomogą! :)

#2 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6985 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 13 marzec 2013 - 21:12

..zgłoś się do macierzystego koła PZW...

#3 OFFLINE   Radek1

Radek1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 13 marzec 2013 - 21:23

Witam.

Jeśli należysz do jakiegoś koła PZW to na pewno koło to organizuje mistrzostwa koła w spinningu. Są też zawody tzw. otwarte, w których mogą brać udział zarówno członkowie PZW jak i niezrzeszeni. A sprawdzić się zawsze można ;) , woda wszystko zweryfikuje.

#4 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 13 marzec 2013 - 21:57

Są zawody organizowane przez PZW, towarzyskie (koła, okręgowe - wystarczy zgłosić akces i ewentualnie opłacić startowe), oraz mistrzowskie. Mistrzostwa Koła - może startować każdy członek koła, Mistrzostwa Okręgu - tu musisz zorientować się, jakie są ograniczenia. Są też zawody eliminacyjne do tzw. Pierwszej Ligi, czyli potocznie - Druga liga. Tutaj już musisz być członkiem klubu sportowego (przy kole lub w okręgu), gdyż to klub zgłasza zawodników. 

Niezależnie od tych zawodów jest cała masa zawodów organizowanych przez kluby, gazety wędkarskie, dzierżawców wody, sklepy czy po prostu grupę zapaleńców. I od takich zawodów najlepiej zacząć. Zwykle panuje na nich koleżeńska atmosfera i jeśli powiesz, że to Twój "pierwszy raz ;) ", to powinni Ci przydzielić jakiegoś znającego wodę kolegę, który pokaże Ci "co i jak"

#5 OFFLINE   dawek1

dawek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • Lokalizacjakielce
  • Imię:Dawid

Napisano 13 marzec 2013 - 22:38

No to już coś wiem :) Dzięki koledzy za informację, zobaczymy co z tego wyjdzie.

#6 OFFLINE   zandermafija*SpinnigistaWT

zandermafija*SpinnigistaWT

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 20:23

Nie wiem, czy to odpowiedni wątek, ale mam pytanie. Spotkał się ktoś z zakazem używania echosond na zawodach? U nie w kole od zeszłego sezonu wprowadzili taki zakaz 😅

#7 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 659 postów
  • LokalizacjaNDM/Brodnickie

Napisano 27 styczeń 2025 - 21:13

Tak spotkałem się z takim zapisem. Organizatorzy zastrzegali, że łowimy bez echo aby szanse były równe dla wszystkich
  • Biesan i zandermafija*SpinnigistaWT lubią to

#8 OFFLINE   MajKar

MajKar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 28 styczeń 2025 - 21:54

Jeżeli zawody są towarzyskie które organizuje firma lub jakaś osoba  to taki zapis może być jeżeli to są zawody organizowane przez koło PZW to obowiązuje regulamin rozgrywania zawodów który dopuszcza używanie echosondy. W moim kole na walnym zebraniu został złożony wniosek o wprowadzenie zakazu używania echosond na zawodach, prezes okręgu który był na tym zebraniu powiedział że byłoby to złamanie przepisów PZW.   Pamiętam około dwadzieścia lat wstecz, gdy w naszym kole pojawiły się osoby łowiące na tyczkę też były próby zakazów. 

Użytkownik MajKar edytował ten post 28 styczeń 2025 - 22:00

#9 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2145 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 28 styczeń 2025 - 23:02

Zawody zawsze wygrywa kasa ,musisz ją mieć żeby nie iść do roboty ,kupić sprzęt który pokaże ci ryby, tak to działa od wielu wielu lat...🤷‍♂️
  • przemo_w i md30 lubią to

#10 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4879 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano wczoraj, 08:47

Pojawiają się także zawody towarzyskie u nas, gdzie zakazuje się obrazowania "na żywo", ew. tworzona jest dodatkowa kategoria " bez latarki" itp. 

• przemo_w lubi to

#11 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1631 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano wczoraj, 09:21

A mnie tam zakaz echo nie dziwi - dzisiaj echosonda to już przesada . Za moment będą pokazywały w mm treści pokarmowe ryby od środka czy aby na pewno już przetrawiła i warto jej przed nosem postawić przynętę.Sam używam echo , ale jak widzę jak daleko to zaszło to równie dobrze można w akwarium łowić 2 na 2 m - dla mnie taka sama satysfakcja.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post wczoraj, 09:23

• Voldemort, Radek_Z i md30 lubią to

#12 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4879 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano wczoraj, 11:27

A mnie tam zakaz echo nie dziwi - dzisiaj echosonda to już przesada . Za moment będą pokazywały w mm treści pokarmowe ryby od środka czy aby na pewno już przetrawiła i warto jej przed nosem postawić przynętę.Sam używam echo , ale jak widzę jak daleko to zaszło to równie dobrze można w akwarium łowić 2 na 2 m - dla mnie taka sama satysfakcja.

Echosondy zostały wymyślone na zawody głównie- tu nic się nie zmieniło. Poważne zwody międzynarodowe Predator Cup wprowadziły ograniczenie do 1 live o ile dobrze pamiętam. Jeśli dojdzie do kolejnego przełomu technologicznego w echosondach - np Live3D nie zdziwią mnie restrykcje prawne, bo im bliżej technologicznie do ryby- tym dalej od wędkarstwa. 

#13 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4061 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano wczoraj, 12:03

Moim zdaniem taki sprzęt powinien być dozwolony dla służb mundurowych, lub zawodowych rybaków.
W wędkarstwie powinien być zabroniony.

Za chwilę jeszcze do tego wszystkiego dojdzie sztuczna inteligencja.

Użytkownik cyprys19 edytował ten post wczoraj, 12:06

• Radek_Z lubi to

#14 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4879 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano wczoraj, 13:50

Moim zdaniem taki sprzęt powinien być dozwolony dla służb mundurowych, lub zawodowych rybaków.
W wędkarstwie powinien być zabroniony.

Za chwilę jeszcze do tego wszystkiego dojdzie sztuczna inteligencja.

Sztuczna inteligencja nic nie wniesie, gdy nie będzie ryby w wodach. Nie echosondy je wyciągają a wędkarze- statystycznie na filety i żywca   i troling- najskuteczniej. Śląskie zaporówki, Siemianówka zostały wyjedzone zanim nastał live. To nie jest panaceum na każde warunki, ale w określonych wodach i porach roku -nie ma co ukrywać, że najskuteczniejsze narzędzie do lokalizacji ryby. 

• JerryM lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych