Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aplikacja PZW 😁😁

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW
  • Imię:Daniel

Napisano 03 luty 2025 - 18:28

Dziaj na tik toku dowiedziałem się o aplikacji PZW która została niedawno uruchomiona. Podobno wszystko przez nią można zrobić, zainstalowałem i ani nie widzę swojego zacofanego okręgu Rzeszów a Przemyśl ma tylko możliwość opłaty 1, 2 i 3 dniowego zezwolenia. Czyli dalej lipa. Kiedy oni zrobią coś co nam ułatwi życie w XXI wieku.

#2 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 03 luty 2025 - 19:25

Odpowiedz jest prosta NIGDY 🤣🤣🤣
  • doktorek lubi to

#3 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 03 luty 2025 - 19:46

Tutaj jest temat, no trochę trzeba pokombinować ale da się używać  :)

https://jerkbait.pl/...skiej-w-om-pzw/

• jakub75 lubi to

#4 OFFLINE   Jaqbek

Jaqbek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Qbek
  • Nazwisko:Jaqbek

Napisano 07 marzec 2025 - 08:53

Cześć.

Korzysta ktoś z tej apki PZW ? Coś się zmieniło ?

Mam taki problem że po zalogowaniu nie pokazuje mi aktualnego zezwolenia, jedynie informację o członkostwie.

Opłaty robiłem osobiście w kole.

Może miał ktoś podobną sytuację i jest możliwość aktualizacji tych danych / zezwolenia ?

• JimbeamPK lubi to

#5 OFFLINE   JimbeamPK

JimbeamPK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaKalisz

Napisano 07 marzec 2025 - 10:11

Jaqbek, on 07 Mar 2025 - 07:53, said:

Cześć.

Mam taki problem że po zalogowaniu nie pokazuje mi aktualnego zezwolenia, jedynie informację o członkostwie.

Może miał ktoś podobną sytuację i jest możliwość aktualizacji tych danych / zezwolenia ?

U mnie w okręgu Kalisz ta sama sytuacja. 
Dzwoniłem, pytałem, Okręg musi wyrazić zgodę i przekazać dane odnośnie zezwoleń.

Póki co u nas nie ma takiej decyzji.  :ph34r:

Czy będzie i kiedy, też nie wiadomo.  B)

#6 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 09 marzec 2025 - 14:32

Jaqbek, on 07 Mar 2025 - 07:53, said:

Cześć.

musisz dodać ręcznie i wstawić fotkę zezwolenia wykupionego w kole. Dane nie są synchronizowane. W aplikacji jest przycisk dodaj posiadane zezwolenie.

#7 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW

Napisano 09 marzec 2025 - 15:26

To że się doda zdjęcie to jeszcze nic nie daje. Podobno koło musi coś tam jeszcze zatwierdzić, a to chyba będzie dla niektórych nie do przejścia. Ja to zrobiłem że 2 tygodnie temu i nic się nie zmieniło. Ot taka to aplikacja

#8 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 09 marzec 2025 - 15:49

Ale co miało się zmienić? Teraz używając przycisku “rozpocznij połów” wybierasz to zezwolenie i możesz rejestrować dane jego dotyczące. 

#9 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW

Napisano 09 marzec 2025 - 15:55

Darek_W, on 09 Mar 2025 - 14:49, said:

Ale co miało się zmienić? Teraz używając przycisku “rozpocznij połów” wybierasz to zezwolenie i możesz rejestrować dane jego dotyczące.

A gdzie to taki przycisk "rozpocznij połów" jest. U siebie tego nie znalazłem

#10 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 09 marzec 2025 - 16:01

Pierwsza strona  :)

Kurde chyba ze coś innego ostatnio się pojawiło, w sensie nowa aplikacja 

Załączony plik  IMG_1156.jpeg   38,59 KB   8 Ilość pobrań

EDIT : dobra widzę że coś nowego jest, używałem The Fish do tej pory bo PZW ją promowało! Zainstalowałem i się bawię i sprawdzam co to potrafi

O tą chodzi tak?

Załączony plik  IMG_1157.jpeg   51,59 KB   8 Ilość pobrań

No dobra to chyba jestem w tym samym punkcie co Wy, składka zakupiona elektronicznie w e-parki czeka na weryfikację przez koło. No zobaczymy ile to potrwa. Do momentu weryfikacji będę używał The Fish  :)

Pytanie czy już ktoś wykupił pozwolenie przy użyciu tej aplikacji i używa?

Użytkownik Darek_W edytował ten post 09 marzec 2025 - 16:56

#11 OFFLINE   JimbeamPK

JimbeamPK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaKalisz

Napisano 10 marzec 2025 - 12:37

Darek_W, on 09 Mar 2025 - 13:32, said:

musisz dodać ręcznie i wstawić fotkę zezwolenia wykupionego w kole. Dane nie są synchronizowane. W aplikacji jest przycisk dodaj posiadane zezwolenie.

U mnie jest tylko przycisk Kup zezwolenie po wejsciu w zakładkę zezwoleń. 

Możesz podpowiedzieć gdzie to dodać i znaleźć?

#12 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 10 marzec 2025 - 20:39

JimbeamPK, on 10 Mar 2025 - 11:37, said:

Twoje koło honoruje e-zezwolenie? Bo u mnie, na ten przykład, wyraźnie w regulaminie jest napisane, by mieć przy sobie 'wydrukowane', tj. tylko forma papierowa.

#13 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 10 marzec 2025 - 22:26

JimbeamPK, on 10 Mar 2025 - 11:37, said:

To pisałem w aplikacji The Fish… Teraz się uczę funkcjonalności tej PZW. Czekam na weryfikację zezwolenia przez koło, zaznaczyłem opcję że już wykupiłem i dodałem zamiast zdjęcia legitymacji ze znaczkami PDF’a z zezwoleniem wykupionym w e-parki

• JimbeamPK lubi to

#14 OFFLINE   doktorek

doktorek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 709 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 10 marzec 2025 - 22:28

Lokityrem, on 10 Mar 2025 - 19:39, said:

Twoje koło honoruje e-zezwolenie? Bo u mnie, na ten przykład, wyraźnie w regulaminie jest napisane, by mieć przy sobie 'wydrukowane', tj. tylko forma papierowa.

Darek_W, on 10 Mar 2025 - 21:26, said:

To pisałem w aplikacji The Fish… Teraz się uczę funkcjonalności tej PZW. Czekam na weryfikację zezwolenia przez koło, zaznaczyłem opcję że już wykupiłem i dodałem zamiast zdjęcia legitymacji ze znaczkami PDF’a z zezwoleniem wykupionym w e-parki

Z całym należnym szacunkiem wszystkim użytkownikom tychże aplikacji - ale czy to nie jest przypadkiem już masochizm? ;) :)

#15 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 11 marzec 2025 - 00:51

PZW zainstalowałem teraz na próbę a korzystam z The Fish i jest spoko. Problem polega na tym że okręgi ustalają wszystko na ostatnią chwilę a czasem nawet porozumienia między okręgami są podpisywane później - no to żadna aplikacja tego nie ogarnie  :P

Użytkownik Darek_W edytował ten post 11 marzec 2025 - 00:51

• JimbeamPK lubi to

#16 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1091 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 05 kwiecień 2025 - 20:21

Świat umiera …

Jak będzie w końcu działająca aplikacja to co oni biedni zrobią? A skarbnicy? 
Może ryby nawet bedą?

Trzymam kciuki. Poważnie. A na razie mam piękną książeczkę. Ta działa.

To by było piękne. Loguje się. Płacę tam gdzie łowię. Może by dbali? Można by rozliczać i jednych i drugich. Dlatego watpię …

#17 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 10:24

doktorek, on 10 Mar 2025 - 21:28, said:

Z całym należnym szacunkiem wszystkim użytkownikom tychże aplikacji - ale czy to nie jest przypadkiem już masochizm? ;) :)

Masochizmem jest, każdorazowe wpisywanie nazwy łowiska i daty połowu do papierowego rejestru brań, mając pozwolenie wykupione na jedno łowisko i wypuszczając wszystkie złowione ryby, jak i posiadanie przy sobie pozwolenia, karty i legitymacji członkowskiej w wersji papierowej. Kontrola, podobnie jak biletowa, powinna ograniczać się do wyjęcia telefonu i zczytania kodu QR. Biurokratyzacja w Polsce, to nadal zjawisko powszechne, niestety.

#18 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie
  • Imię:Marcin

Napisano 16 kwiecień 2025 - 14:08

Lokityrem, on 16 Apr 2025 - 09:24, said:

Masochizmem jest, każdorazowe wpisywanie nazwy łowiska i daty połowu do papierowego rejestru brań, mając pozwolenie wykupione na jedno łowisko i wypuszczając wszystkie złowione ryby, jak i posiadanie przy sobie pozwolenia, karty i legitymacji członkowskiej w wersji papierowej. Kontrola, podobnie jak biletowa, powinna ograniczać się do wyjęcia telefonu i zczytania kodu QR. Biurokratyzacja w Polsce, to nadal zjawisko powszechne, niestety.

Trochę zabawne jest, że osoby sygnalizujące wszem i wobec cnotę no kill uważają, że zagadnienie presji wędkarskiej właściwie ich nie dotyczy. Co do drugiej części posta -  cyfrowa biurokratyzacja jest dalej biurokratyzacją, tysiąc razy bardziej odczłowieczoną niż ta papierowa. No i jeśli takim problemem jest dla nas naskrobanie paru słów w rejestrze to nie mamy chyba marzyć o jakimś poważniejszym uporządkowaniu i zorganizowaniu naszego miernego wędkarskiego podwórka

• bartsiedlce lubi to

#19 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 15:08

Osobiście presję wędkarską interpretuję jako jakiekolwiek aktywności wędkarskie nad daną wodą.

Obojętnie jaki sposób łowienia, czy ktoś zabiera ryby czy nie.

W USA zaliczają też do tego sieci rzucane, podrywki, pułapki itp

Do "pressured water" czy też "overfished" liczy się też ile osób się tam przewija.

Na takich wodach złowić coś jest bardzo ciężko na przynęty sztuczne, u nas mówią na to "przebłyszczenie".

Zjawisko to jest chyba najbardziej widoczne na małych wodach w okolicy zabudowań (neighborhood ponds), zwłaszcza na Florydzie, ale nie tylko.

Używają żywych rybek i łowią nimi bez obciążenia i bez spławika spinningami.

Lub używają bez obciążenia gumek robakopodobnych na wacky rig'u lub "weightless" czyli sam hak EWG z rakiem lub speed worm'em.

Na wodach dzikich gdzieś na zadupiu byle co wrzucą do wody i wyjeżdżają ryby, czy to pstrągi, bassy, snakeheady, panfishe itp

Ciekawe jak u nas by się łowiło na takich dużych zbiornikach bez presji (troche taka szwecja/islandia/finlandia).

Mam tylko doświadczenie z dzikimi okonkami i okoniami - wcale nie waliły we wszystko jak głupie... 

Choć uklejek tam sporo to i tak królowała tanta 5cm na haku muchowym + główka 4,5mm

Ciekawe też, że oni mogą łowić praktycznie wszędzie, a u nas pod tamą czy przy progach nie wolno.

Używają na okonie zestawów składających się z dwóch haków i ciężarka lub dwie małe główki jigowe z żywymi rybkami.

W niektórych stanach legalny jest umbrella rig (8-10 gum z hakami lub kilka gum i te listki od spinnerbaitów)

A ryb mają ciut ciut i jeszcze trochę.... a rybki jedzą mniam mniam takie pstrągi i sandacze, sumy...

W polsce same zakazy, na drop shota nie można dać rosówki, nie można łowić pod jazem czy tamą, a ryb nie ma.

Ponoć no kill jest u nas rozwinięte :D

PS. Oczywiście też tam mają wody jak u nas prawie wszystkie zbiorniki PZW - w*jebane do zera, że tylko moczarka została bo nie zjadliwa na patelni...

Ale to rzadkość

Użytkownik Umbra edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 15:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych