Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa podłodziowa - co można przewieźć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 14 marzec 2025 - 14:40

Czy istnieją przepisy, które zabraniają przewieźć na przyczepie podłodziowej coś z poza kategorii łodzi?
Wiem sama nazwa wskazuje do czego głównie służy taka przyczepa ale zastanawiam się czy np. można przewieźć jakiś dłuższy przedmiot nie wiem np deskę, rurę itd .
Pomijam kwestie mocowania i takie tam bo wiadomo że musi być bezpiecznie.kilkukrotnie widziałem jak na lawecie wiozą np. deski.
Orientuje się ktoś?

#2 OFFLINE   lamiglas

lamiglas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • Imię:Antek

Napisano 14 marzec 2025 - 14:56

O ile sie orientuje to mozna  przewiezc inny ladunek odpowiednio zabezpieczony i o masie zgodnej z ladownoscia przyczepy wpisana w dowodzie rejstracyjnym . 

#3 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1183 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 14 marzec 2025 - 16:57

Załaduj ,przymocuj aby nie odpadło i nie komplikuj sobie życia. Wiadomo ,waga i obrys .

Jak będziesz wiózł deskę to wiemy wszyscy ,że jest to wiosło a jak będzie innym razem rura to wiadomo ,że jest to maszt.

#4 OFFLINE   Tiur

Tiur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻywiec
  • Imię:Kamil

Napisano 14 marzec 2025 - 19:34

ask, on 14 Mar 2025 - 13:40, said:

Czy istnieją przepisy, które zabraniają przewieźć na przyczepie podłodziowej coś z poza kategorii łodzi?
Wiem sama nazwa wskazuje do czego głównie służy taka przyczepa ale zastanawiam się czy np. można przewieźć jakiś dłuższy przedmiot nie wiem np deskę, rurę itd .
Pomijam kwestie mocowania i takie tam bo wiadomo że musi być bezpiecznie.kilkukrotnie widziałem jak na lawecie wiozą np. deski.
Orientuje się ktoś?

Jest taki śmieszno-głupi tekst, że ciastka familijne można jeść nie mając rodziny. Jak kolega wyżej napisał nie ma co sobie samemu komplikować życia. Jeśli będziesz miał ładunek dobrze zabezpieczony i w gabarycie nie wykraczającym poza obrys nie ma w tym nic złego ani niezgodnego. Ile jest jeszcze na drogach przyczep z dawnych czasów zarejestrowanych jako sam i nikt tam nad niczym nie panuje. Na olx można często kupić papiery i ludzie je do swoich przyczep podczepiają.

#5 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano wczoraj, 08:46

Wszystko woziłem na podlodziowce łącznie z 500kg konstrukcji aż się dyszel połamał
  • Tiur lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych