Odstąpienie od umowy kupna/sprzedaży
Napisano 19 marzec 2025 - 13:46
Napisano 19 marzec 2025 - 15:07
Jeśli nie jest przedsiębiorcą i nie chce oddać kasy, to nie będzie ani szybko ani sprawnie.
- przemo_w lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 18:54

- Karpiu95, cyprys19 i ask lubią to
Napisano 19 marzec 2025 - 20:08
Napisano 19 marzec 2025 - 20:13
Napisano 19 marzec 2025 - 20:15

Użytkownik zandermafija*SpinnigistaWT edytował ten post 19 marzec 2025 - 20:16
- Mateo1989 lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 20:39
zandermafija*SpinnigistaWT, on 19 Mar 2025 - 19:15, said:
Tak, na przyszłość najlepszą opcją kupowania rzeczy z FB, czy innych for to kupowanie przez "przesyłka OLX"
Orientujesz się może co olx zrobi w sytuacji, gdy ja sprzedaję dajmy na to kołowrotek, nowy nieużywany. Kupujący wpłaci pieniądze na olx, ja wyślę towar a kupujący napisze, że otrzymal stary zużyty zlom. Co w takiej sytuacji? Na szczęście nie zdążyło mi się coś takiego, jednak zastanawia mnie to.
- PePe. i przemo_w lubią to
Napisano 19 marzec 2025 - 21:24
dante, on 19 Mar 2025 - 19:39, said:
Orientujesz się może co olx zrobi w sytuacji, gdy ja sprzedaję dajmy na to kołowrotek, nowy nieużywany. Kupujący wpłaci pieniądze na olx, ja wyślę towar a kupujący napisze, że otrzymal stary zużyty zlom. Co w takiej sytuacji? Na szczęście nie zdążyło mi się coś takiego, jednak zastanawia mnie to.
Też się nad tym zastanawiałem. I odeśle ten uszkodzony złom jako zwrot i opisze to że stan nie był zgodny z opisem i zdjęciami.
Kto ma rację w takiej sytuacji bo teoretycznie stratny będzie sprzedający bo otrzyma uszkodzony sprzęt z ewentualnego zwrotu.
Napisano 20 marzec 2025 - 07:00
- psd27 i przemo_w lubią to
Napisano 20 marzec 2025 - 08:07
mav3rick, on 20 Mar 2025 - 06:00, said:
By ochrona OLX zadziałała to by trzeba było mieć chyba cegłe w przesyłce zamiast kołowrotka. Dla nich się liczy, że sprzęt dotarł i nic więcej. Wg mnie ochrona z ich strony jest żadna.
nie przesadzajmy
może drobne rozbieżnosci ze stanem opisanym nie bedą podstawa do zwrotu gotówki lub częsciowej rekompensaty z ubezpieczenia ale moja żona np ze względu na niezgodnośc przedmiotu z opisem odzyskała kase z OLX (wielkośc przedmiotu odbiegała od informacji wpisanych w ogłoszenie i to nie była wielka rozbieżnosc ale znaczaca o kilkadziesiać złotych finasowo )
jesli obawiacie sie o taką sytuacje -i wysyłacie drogi , nowy przedmiot a jest reklamacja ze dotarł uzywany to jedyna radą jest pakowanie paczki pod okiem kamery nawet w telefonie i najlepiej jesli nagrywa osoba spoza rodziny która mogła by być ewentualnym swiadkiem. film nie powinien miec pauz i przerw podczas całego p[rocesu pakowania
Można go umiescic potem łatwo jako prywatny film w google na YT i jako dowód dla olx wysłąć linka do filmu
Przypominam tez koleżankom i kolegom ze kupowanie i sprzedawanie przez portale jak olx czy allegro przedmiotów od osób prywatnych powyzej 1000 zł (a moze 999 tego nei wiem ) jest proszeniem się o kłopoty finansowe po kilku latach
US ścignie Was za niezapłacone PCC po 4-5 latach i bedzie do zapłacenia + odsetki karne - wbrew powszechnej opinii odpowiedzialnośc jest zbiorowa a nie na kupującym za uiszczenie tej "opłaty za nic" i US ściga najpierw sprzedającego bo kupujacy jesli nie jest w pełni zarejestrowany czesto moze podać fejkowe dane
Użytkownik selk edytował ten post 20 marzec 2025 - 08:11
Napisano 20 marzec 2025 - 12:08
bartekmaj, on 19 Mar 2025 - 20:24, said:
Też się nad tym zastanawiałem. I odeśle ten uszkodzony złom jako zwrot i opisze to że stan nie był zgodny z opisem i zdjęciami.
Kto ma rację w takiej sytuacji bo teoretycznie stratny będzie sprzedający bo otrzyma uszkodzony sprzęt z ewentualnego zwrotu.
Zawsze możesz zaznaczyć w aukcji, by dany sprzęt był otwierany tylko i wyłącznie w obecności kuriera, a wszelkie niezgodności z opisem aukcji, protokołowane przez kuriera. W przeciwnym razie, reklamacje nie będą uwzględniane. I czyste papcie.
Napisano 20 marzec 2025 - 12:37
Lokityrem, on 20 Mar 2025 - 11:08, said:
Zawsze możesz zaznaczyć w aukcji, by dany sprzęt był otwierany tylko i wyłącznie w obecności kuriera, a wszelkie niezgodności z opisem aukcji, protokołowane przez kuriera. W przeciwnym razie, reklamacje nie będą uwzględniane. I czyste papcie.
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi dlatego proszę o wyjaśnienie: czy istnieje możliwość nakazu otwarcia przy kurierze? Czy kurier będzie w stanie rozróżnić w ciągu kilku sekund na przykład kołowrotki nowe od totalnie zużytych? Czy podejmie się fachowej oceny stanu przedmiotu? Co w przypadku dostawy do paczkomatu?
Trudno mi sobie wyrazić kuriera, który będzie sprawdzał z klientem czy np.telefon kupiony poprzez olx jest zgodny z opisem, na 512GB pamięci, dziala w polskiej sieci itd.
- PePe., cyprys19 i bartekmaj lubią to
Napisano 20 marzec 2025 - 17:43
dante, on 20 Mar 2025 - 11:37, said:
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi dlatego proszę o wyjaśnienie: czy istnieje możliwość nakazu otwarcia przy kurierze? Czy kurier będzie w stanie rozróżnić w ciągu kilku sekund na przykład kołowrotki nowe od totalnie zużytych? Czy podejmie się fachowej oceny stanu przedmiotu? Co w przypadku dostawy do paczkomatu?
Trudno mi sobie wyrazić kuriera, który będzie sprawdzał z klientem czy np.telefon kupiony poprzez olx jest zgodny z opisem, na 512GB pamięci, dziala w polskiej sieci itd.
kurier jak go zapytasz czy może z toba sprawdzić paczke to zwykle zaznacza żeby go nie mieszac do sprawy bo on jako strona w sadzie nie bedzie wystepował
- Sylwek1981, Marcyś i rapek lubią to
Napisano 20 marzec 2025 - 20:09
dante, on 20 Mar 2025 - 11:37, said:
Jako wystawiający w aukcji, wprowadzam klauzulę, która zobowiązuje kupującego do sprawdzenia zgodności zakupionego przedmiotu w obecności kuriera przed przyjęciem przesyłki. W przypadku zaniechania tej czynności, reklamacje nie będą przyjmowane. Takie postępowanie jest również zalecane przez firmy kurierskie.
Osobiście nigdy nie miałem problemów ze sprawdzeniem paczki w obecności kuriera. Ostatnio, sprawdzając zamówione okulary Costa i wędkę z Tradeinn, kurier sam zaproponował pomoc w tej czynności. Kupowanie w internecie zawsze wiąże się z ryzykiem otrzymania produktu niezgodnego z opisem. Dlatego droższe przedmioty kupuję wyłącznie na Allegro, do którego mam zaufanie po 19 latach korzystania, i wybieram jedynie sprawdzonych sprzedawców.
- bartsiedlce lubi to
Napisano 21 marzec 2025 - 09:46
dante, on 19 Mar 2025 - 19:39, said:
Z tego co pamiętam to był taki przypadek, ze ktoś z jerkbaita wysłał nową stellę, a gościu napisał, że to złom i odesłał złom.
I zaczęły się schody i problemy. Jak się skończyło nie pamiętam.
Niestety wszędzie można się naciąć na jakiegoś skurwysyna
- Mateo1989 i md30 lubią to
Napisano 21 marzec 2025 - 14:44
Dlatego ja nie kupuję nic na OLX a na jerku tylko od znanych mi osób
- kogut1982, Adam K., psd27 i 2 innych osób lubią to
Napisano 21 marzec 2025 - 15:14
Otwarcie przy obecności kuriera? Teoria. Jak się ma już jakiegoś znajomego (np gdy żona przed świetami ma 50 paczek dziennie ) to może i tak. Jednak wysyłając troszkę paczek częściej klient ich szuka po sąsiadach, przy płocie, w ogródku bo się spieszyło - a co dopiero otwierać i sprawdzać przy nim
Napisano 21 marzec 2025 - 15:22
Około miesiąc temu widzę przez okno jak podjeżdża kurier dpd zostawia paczkę przed bramką i odjeżdża nawet pajacowi nie chciało się zadzwonić domofonem w paczce towar za 800zl
Napisano 21 marzec 2025 - 17:03
Napisano 21 marzec 2025 - 22:52

- Artech lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych