Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
WĘDKI

Daiko Absolut Boron , St. Croix Legend Tournament Inshore

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE   mohave

mohave

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Bajerski

Napisano 04 kwiecień 2025 - 18:52

Dzień dobry!

Do sprzedania mam dwie perełki z mojej kolekcji:

1. Daiko Absolute Boron Assist ABS-892MF- wędka w stanie sklepowym, chociaż użyta dwa razy. Bardzo dbam o sprzęt, więc nie można jej nic 

zarzucić. Spinning wykonany przepięknie. Sam boronowy blank prosty, co nie jest w tym przypadku tak oczywiste. Nienaganne i eleganckie 

rozmieszczenie przelotek Fuji w tytanowych ramkach. Oryginalny, specjalnie zaprojektowany dla Daiko, uchwyt do kołowrotka z dodanymi 

elementami wykonanymi z tytanu. Spinning ma dodatkowy opis na blanku w postaci napisu "Plug & Spinner Rod", więc jego żywioł to 

przynęty twarde. Ale świetnie poradzi sobie także z gumowymi. Pozwala to określić tę wędkę jako super uniwersał rzeczny. Zakres  łowienia 

różnych gatunków ryb też jest niezwykle szeroki. Od grubych pstrągów w skandynawskich rzekach, przez troć na lekkośrednio, bolenia, po 

po szczupaka i sandacza. Sam ciężar rzutowy określony przez japońską firmę to od 4 do 18 g, a moc od 6 do 14 lb Ta wędka może jednak

sporo więcej. To trochę jak w przypadku St. Croix. Daiko Absolute określiłbym jako taką prawie uncjówkę, przy jednoczesnym zachowaniu 

parametru określającego dolny ciężar rzutowy. Skoro jednak już wymieniłem nazwę amerykańskiej firmy to podpowiem, że odpowiednik Daiko

stamtąd pochodzący, czyli Legend Elite, ustępuje Absolutowi pod każdym względem. Wykonanie, uzbrojenie, akcja, ugięcie, zakres 

używalności przynęt, czułość boronowego blanku, zdolności rzutowe i estetyka projektu są po prostu na wyższym poziomie. Akcja jest szybka

a ugięcie płynne bez przesztywnień i zabetonowanego dolnika, przy zachowaniu sporej mocy. Blank został zaprojektowany i wykonany w

Japonii, w fabryce firmy Daiko. Nie w firmie produkującej blanki dla wielu odbiorców, jak to się dzieje często obecnie. Jest on grubościenny,

dwuczęściowy, łączony prawdziwym spigotem, a nie jego namiastką. Ta wędka to po prostu majstersztyk i  rarytas, bo ciężko dzisiaj 

znaleźć coś dla niej konkurencyjnego. Jeśli ktoś lubi wysokiej klasy sprzęt, niebanalnie zaprojektowany i wykonany, to szczerze polecam.

Parametry Daiko Absolute Boron Assist "Plug & Spinner Rod" ABS-892MF:

- długość 8'9", czyli 265 cm

- ciężar rzutowy- 4,0g - 18g

- moc- 6lb - 14lb

- łączenie na spigot

- akcja fast, grubościenny blank o pięknym ugięciu

Całość oczywiście Madę in Japan.

W komplecie oryginalny pokrowiec, również "madę in Japan", wykonany z materiału zapobiegającego uszkodzeniom.

Cena - 2400 zł + 60 zł przesyłka kurierska

Preferuję i zachęcam do odbioru osobistego w Warszawie.

Mogę także wysłać w twardej, bezpiecznej tubie.

Nie wysyłam za pobraniem.

Brak rezerwacji.

Załączony plik  IMG_0585.jpeg   51,06 KB   37 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_0593.jpeg   51,9 KB   37 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_0596.jpeg   52,95 KB   37 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0599.jpeg   57,44 KB   37 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_0601.jpeg   50,55 KB   37 Ilość pobrań

2. St. Croix Legend Tournament Inshore LTIS-76MF- wędka nieużywana, nigdy nie była nad wodą. Kupiłem ją 19-01-2022 r., w Coronie

Fishing. I wtedy została zarejestrowana. Przez 12 lat będzie więc jeszcze na gwarancji St. Croix. Posiadam dowód zakupu w postaci faktury.

Wędka i seria wielokrotnie opisywane i filmowane. Nie bez powodu, bo to jeden z najbardziej udanych produktów tej firmy. Akcja, ugięcie,

przelotki, wyważenie, długość dolnika, uchwyt do kołowrotka z dodatkowym pierścieniem dociskającym- to same zalety. Był to bodajże trzeci

wypust tej serii i ze względu na cechy w/w, według mnie najlepszy. W dodatku długo oczekiwana i wybierana, ponieważ nie toleruję

niedoróbek żadnej firmy wędkarskiej, nawet, albo może nawet szczególnie- St. Croix. Tak więc blank jest prosty, a przelotki założone 

"na trzeźwo", w linii prostej. A korek? Korek jest naprawdę znakomity i może zawstydzić te z renomowanych pracowni, nie wspominając

obecnych, czołowych wyrobów St. Croix. Poza tym, to po prostu znakomity spinning sandaczowo- szczupakowy, który szczerze polecam.

Parametry St. Croix Legend Tournament Inshore LTIS-76MF:

- długość 7'6"- 229 cm

- wędka jednoczęściowa

- ciężar rzutowy- 3/8 - 3/4 oz., czyli 10,5g - 21g

- moc - 8 - 17 lb

- akcja fast, ale nie kołkowata

Madę in USA

Cena- 1700 zł + przesyłka kurierska

Ze względu na gabaryty preferuję odbiór osobisty w Warszawie.

Oczywiście mogę także wysłać, lecz w tej chwili nie potrafię ocenić kosztów [ tuba + przesyłka ]

Nie wysyłam za pobraniem.

Brak rezerwacji.

Załączony plik  IMG_1077.jpeg   73,41 KB   36 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_1398.jpeg   86,74 KB   34 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_1393.jpeg   99,8 KB   34 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_1390.jpeg   95,63 KB   28 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_1388.jpeg   113,07 KB   29 Ilość pobrań

Dziękuję bardzo odwiedzającym moje ogłoszenia, zapraszam do zakupów i serdecznie pozdrawiam.

• sieko, morales i Sebulba lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych