Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jakie materiały muchowe na początek?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Olekk123

Olekk123

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • Imię:Olek
  • Nazwisko:Podemski

Napisano 13 kwiecień 2025 - 08:20

Cześć, łowie spinningiem xul i chcę się wdrozyc w jakieś muszki nimfy itp

Co potrzeba zeby zacząć robić te najprostsze muchy?

Mam 3 kolory nici czerwony,czarny,biały i zastanawiam się co jeszcze domówić jakie kolory drutów dubbingów itp polecacie? za wszystkie rady dziękuje :)

#2 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów

Napisano 13 kwiecień 2025 - 16:40

Olekk123, on 13 Apr 2025 - 07:20, said:

Cześć, łowie spinningiem xul i chcę się wdrozyc w jakieś muszki nimfy itp
Co potrzeba zeby zacząć robić te najprostsze muchy?
Mam 3 kolory nici czerwony,czarny,biały i zastanawiam się co jeszcze domówić jakie kolory drutów dubbingów itp polecacie? za wszystkie rady dziękuje :)

Polecam kanał Tobiasz Fly Tying
Tam masz różne wzory micro jigów
Potrzebne materiały i wykonanie krok po kroku

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#3 OFFLINE   Olekk123

Olekk123

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • Imię:Olek
  • Nazwisko:Podemski

Napisano 13 kwiecień 2025 - 17:35

Umbra, on 13 Apr 2025 - 15:40, said:

Polecam kanał Tobiasz Fly Tying
Tam masz różne wzory micro jigów
Potrzebne materiały i wykonanie krok po kroku

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

A żeby taniej było to moge uzywać jakieś pompony czy waty jako dubbing?

#4 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 13 kwiecień 2025 - 18:32

Możesz używać wszystko. Pasmanteria też jest źródłam tanich surowców. Stare swetry, dywany, zasłony wszystko to używaliśmy w czasach gdy nawet do głowy nam nie przyszło że można o tym gadać w internecie.
  • Sławek Oppeln Bronikowski, Mysha, Jack__Daniels i 3 innych osób lubią to

#5 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1162 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 14 kwiecień 2025 - 12:57

Jak wspomniał Tomek, kiedyś robiło się z wszystkiego, co w ręce wpadło i wydawało się nam, że do zrobienia muszki nadawało się. Od słynnych narzut znad Sanu po prezerwatywy. Chyba tylko haczyków muchowych nikt samodzielnie nie wykonywał. Moje pierwsze imadełko zostało wykonane według mojego projektu w Fabryce Pomocy Naukowych. Nawijarki, finishery itp. niezbędne narzędzia robiłem sam. Owszem, zrobienie prostej nimfy na dżigu, muchowym lub czeburaszkowym haczyku nawet w palcach nie jest wielkim problemem. Ale mogę podpowiedzieć, że skutecznością żadna nimfa nie przebije dzisiejszych silikonowych przynęt. Obecnie w dowolnym kolorze, wielkości i kształcie. Mam nimf od małych sanowych na lipienia do tzw. larw słonia raczej dużo. :)  Długo je próbowałem w różnych warunkach. Obecnie łowię wyłącznie na gumki. Oczywiście nikogo nie zamierzam przekonywać. Samodzielne wykonywanie nimf i pozostałych much to zawsze duża przyjemność. 

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#6 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 196 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 15 kwiecień 2025 - 07:11

Mam podobne doświadczenia z nimfami co Janusz. O ile okonie są nimi zainteresowane, to z białorybem jest zdecydowanie gorzej. Przynęty gumowe mają jeszcze dwie fajne zalety. Zdejmujesz z haka i zakładasz nową/inną i nie tracisz czasu na wiązanie oraz wolniej toną. 

Ale wracając do tematu. Na początek proponuję zrobić różne odmiany red tagów i brązek. Będziesz potrzebował dubbingi w kolorach naturalnych z zająca czy wiewiórki lub inne podobne wynalazki, spectra dubbingi - kolory wg uznania, promienie z piór pawia naturalne, sterówka bażanta (raczej duża), kapka szyjna z kury naturalna (proponuję brązową - nie musi być od razu genetyk), haki jigowe nr 12-14, główki wolframowe typu slotted od 3,0mm do 4,5mm, drut miedziany (ten możesz zdobyć demontując stary transformatorek lub dławik), włóczki w różnych kolorach. Czasami do dociążenia przyda się lameta ołowiana. Z takiego zestawu zrobisz różne odmiany ww. nimf. Zobaczysz na swoich wodach co rybom odpowiada. Aby było taniej, zamiast główek wolframowych możesz wykorzystać jigi na lekkich główkach ołowianyxh lub mosiężnych. Imadło, nawet te najtańsze będzie dużo lepsze nic kręcenie w palach czy szczypcach. Też się tak da, ale jest to upierdliwe. Nie zapomnij o finisherze. Są rożne odmiany (wystarczy jeden z tańszych) i tu proponuję naukę obsługi poprzez Youtuba. No i nawijarka  - też jedna z tańszych. Jakiś lakier do zabezpieczenia węzłów - może być zwykły szelak.

Ja zazwyczaj zakupy robię u Gawlika. Wybór niesamowity. UWAGA - wciąga.

Co i jak wiązać podpatrzysz na różnych kanałach na Youtubie  - tak jak proponują koledzy powyżej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych