Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Ryby w basenie Help

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 13 kwiecień 2025 - 12:12

Czesc. Mam 500 ryb amury i karasie w 3 basenach bestway. Jeden 305 średnicy a 2 szt 366. W każdym mam wlane po około 3 mauzery wody z pobliskiego zbiornika wodnego. Do tego lekki filtr przelewający się przez gąbkę. Co czynić żeby to miało sznase zyc dlugo.. karmic nie karmic filtrować wode czy nie ? Nie mam pojęcia o racjonalnym hodowaniu ryb ale mogę poczynić wszystko co potrzebne. Poproszę Kolegów co się znają o pomoc i podpowiedzi. Baseny w hali . Jest chłodno

#2 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 13 kwiecień 2025 - 12:49

rózgaś, on 13 Apr 2025 - 11:12, said:

Czesc. Mam 500 ryb amury i karasie w 3 basenach bestway. Jeden 305 średnicy a 2 szt 366. W każdym mam wlane po około 3 mauzery wody z pobliskiego zbiornika wodnego. Do tego lekki filtr przelewający się przez gąbkę. Co czynić żeby to miało sznase zyc dlugo.. karmic nie karmic filtrować wode czy nie ? Nie mam pojęcia o racjonalnym hodowaniu ryb ale mogę poczynić wszystko co potrzebne. Poproszę Kolegów co się znają o pomoc i podpowiedzi. Baseny w hali . Jest chłodno

W basenie raczej same pokarmu nie znajdą.

Znajomy trzyma w mauzerach karasie to karmi je gotowaną pszenicą, surowa nie może być bo mogą zdechnąć jak spęcznieje w żołądkach.

Z brudu raczej nie zdechną, ma tylko aeratory, które pompują powietrze.

Wodę zmienia jakoś raz na miesiąc, zostawiając 1/4 starej

Najlepiej zmieniać wodę wylewając wężem i też wciągając z dna ten cały syf

ps. karasie trzyma na dworze pod daszkiem wiaty

Użytkownik Umbra edytował ten post 13 kwiecień 2025 - 12:50

#3 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1036 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 13 kwiecień 2025 - 21:24

Karmić, zacznij od kukurydzy z puszki, później pellet. Chętnie będą jadły. Wodę, filtrować i podmieniać. Ważne jest jak ryby były przechowywane zanim je tam wpuściłeś. Jak były w siatce to jest duże prawdopodobieństwo, że będę chorować. Miałem ryby w mauzerze, z napowietrzaczem, filtrem i skończyło się na oczku wodnym, sporą ilością roślin i filtrem. Teraz żyją i nawet zimują.
  • rózgaś lubi to

#4 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 13 kwiecień 2025 - 22:53

Dzięki. Ten sort ze stawów w super stanie był. Miałem kiedys z betonowej wanny i byly poobdzierane i licho bylo z nimi. O te chcę zadbać bo wyglądają z potencjalem

#5 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5096 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 14 kwiecień 2025 - 06:11

Wykop staw, rózgasiu. Zrób karasiom trochę dobrze  :) 

Łowienie na żywca nie musi się kojarzyć z prymitywizmem. W dawnych przed zrywkowych i przed markowych czasach, widywałem poniżej Wyszogrodu dwóch łowców sumów zakładających żywe wabiki - żaby i ryby - w czymś w rodzaju uprzęży. Żaby miały prawdziwe hiltony w walizkach, a niepożarte wracały niczym szczęśliwi gastarbeiterzy, do domu :)

#6 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 14 kwiecień 2025 - 15:50

Sławku jakie prymitywne. Moje karasie mają lepsze instalacje jak pacjenci w szpitalach na NFZ
  • Voiteh i Umbra lubią to

#7 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5096 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 14 kwiecień 2025 - 15:59

Łowienie! Przynajmniej sam proces łowienia ma sprawiać wrażenie wielkoduszności.. :) Niedawno pacjenci padali jak muchy pod tlenem - tak, że uważaj :)

#8 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5292 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 kwiecień 2025 - 06:50

Wodę Musisz filtrować, najlepiej gdybyś miał pompę, która będzie podawać wodę na ustawione jeden na drugim, pojemniki perforowane od dołu, tak aby woda przeciekała dziurkami jak z konewki do kolejnych pojemników aby ostatecznie spływać do basenu. Pojemniki musisz wypełnić porowatym medium, najlepiej pumeksem ogrodniczym.
Ryby w wyniki metabolizmu, produkują toksyczny amoniak i jeśli, w wyniku cyklu azotowego, nie zostanie on przetworzony przez bakterie do azotanów to ryby zwyczajnie się nim zatrują i będą zdychać w męczarniach. Karmienie jest dużo mniej ważne ale nie powinno się do karmienia stosować żadnych ziaren.
  • Pluszszcz, pawelHERP i Umbra lubią to

#9 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 15 kwiecień 2025 - 21:21

A opowiedz proszę czemu tak istotne żeby płynęła przez kilka pojemnijkow? A dawać gąbkę gdzieś jako filtr mechaniczny? A jakiś węgiel aktywny? I co do filtracji w kazdym basenie jest 2 do 3 mauzerów wody z pobliskiego zalewu. Jaka pompka byłaby do tego wystarczająca? Podpowiedz jeszcze bo głową uboga w takie rzeczy, a komfort posiadania ryb zawsze - nieoceniony. Dzięki

Ps czy warto robic podmianę wody? Jeśli tak to ile i jak często.

Użytkownik rózgaś edytował ten post 15 kwiecień 2025 - 21:25

#10 OFFLINE   uvex

uvex

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 285 postów
  • LokalizacjaSkarżycho
  • Imię:Robert

Napisano 15 kwiecień 2025 - 22:11

Zrób sobie coś takiego i będzie git. Za pompkę użyj tej do basenów.
https://youtu.be/43U...VoCTLx5c3Wk5AGV

Ja mam coś takiego przy swoim basenie.
Załączony plik  20230620_204123.jpg   109,3 KB   11 Ilość pobrań

Słabo widać, ale jest za basenem po lewej stronie.
Pozdro

#11 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5292 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 kwiecień 2025 - 22:18

Woda nie tyle powinna płynąć co opadać. Złoże zraszane jest bardzo wydajne bo bakterie cyklu azotowego kochają tlen zatem przy danej objętości wydajność filtra zraszanego będzie większa niż filtra zalanego na stałe wodą. Gąbka nie będzie specjalnie potrzebna chociaż można położyć jedną warstwę na pierwszym pojemniku żeby złoże nie wymagało czyszczenia. (Złoża nigdy nie wolno płukać, można je tylko zrywać co oznacza, zamieszać dłonią ale po bardzo długim czasie użytkowania). Pompa ok 5tys.L/h. Podmianę wody warto robić, szczególnie zanim założy się złoże co oznacza czas zanim twój filtr dojrzeje czyli skolonizują go bakterie nitrosomonas i azotobacter. Węgiel aktywny nie będzie potrzebny.

Edit @Uvex twój filtr jest tylko mechaniczny i nieprzydatny w procesie redukcji amoniaku, amoniak jest bezbarwny i zabójczy więc czysta woda (optycznie) może być trucizną w odróżnieniu od brudnej ale dojrzałej biologicznie.

Rózga jak będziesz potrzebował pomocy to zadzwoń, łatwiej będzie.

Użytkownik guciolucky edytował ten post 15 kwiecień 2025 - 22:23

#12 OFFLINE   uvex

uvex

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 285 postów
  • LokalizacjaSkarżycho

Napisano 16 kwiecień 2025 - 07:29

@guciolucky mój filtr jest do wody basenowej, dodaję do niego jeszcze chlor.
Jednakże sama konstrukcja, po dopasowaniu złoża, nadaje się jak najbardziej do oczka wodnego.
Wodą wpływa do beczki grawitacyjnie i jest z niej wypompowywana.
Co roku na koniec sezonu nie dodaje chloru i po około 10 dniach, robi się w basenie niezły wodny ekosystem. Lęgną się komary,pojawiają się żółtobrzeżki, nartniki a nawet larwy ochotki.
Za wkład do filtra robi watolina na spodzie, około 40 litrów keramzytu, ponownie watolina, na której, czyli na samej górze położony jest w workach zwykły żwir rzeczny w ilości około 20 litrów.
Myślę, że bez chloru, na takim złożu bakterie będą miały dobre warunki i dadzą radę zamknąć cykl azotowy.
Całość kosztowała troszkę ponad 100 zł plus trochę czasu.
Odnośnie karmienia, to sypał bym specjalne produkty dla ryb trzymanych w oczkach, w ilościach minimalnych.

Ps. z pompy wyjąłem ten śmieszny papierowy filtr, zwiększył się lekko przepływ. Beczka nie jest szczelnie zakręcona, wodą wpływając do niej jest natleniana.
Ważne aby przy pracy z tym beczkofiltrem, każdorazowo najpierw zablokować dopływ wody a dopiero potem wyłączać popę.

Użytkownik uvex edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 07:43

#13 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5292 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:26

Wpuść tak kilka kilogramów ryb i zobaczysz co ten filtr jest wart :)
  • uvex lubi to

#14 OFFLINE   uvex

uvex

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 285 postów
  • LokalizacjaSkarżycho

Napisano 16 kwiecień 2025 - 11:13

guciolucky, on 16 Apr 2025 - 08:26, said:

Wpuść tak kilka kilogramów ryb i zobaczysz co ten filtr jest wart :)

W sumie, to za każdym razem mnie korci 😉
Może @rózgaś przetestuje, bo lepszy taki niż żaden.

Użytkownik uvex edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 11:13

#15 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5292 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 kwiecień 2025 - 12:00

Chodzi o to, że w wiaderku z wodą, pozostawionym na zewnątrz i bez filtra, też zalęgną się proste formy życia, natura nie znosi pustki ale to nie znaczy, że można w takich warunkach trzymać ryby. Jak wspomniałem ryby generują amoniak, wyjątkiem są rekiny, które wytwarzają mocznik jak ssaki (jest tak dlatego, że w większości posiadają one macicę i ich embriony mają rozwój wewnątrz jamy ciała matki jak u nas właśnie, stąd ich i nasze metabolity nie mogą być toksyczne dla potomstwa). Większość ryb ma rozród zewnętrzny stąd ich produkty płciowe nie są narażone na zatrucie i dlatego ryby mogą mieć toksyczne produkty przemiany materii. Sprawa dotyczy zatem związków, których nie widać gołym okiem ale są bardzo niebezpieczne, zabójcze kiedy osiągają, stężenia letalne dla danego gatunku, np. karaś ma dość wysoką tolerancję a np pstrąg niską itd...
  • Sławek Oppeln Bronikowski, godski i chlodnica lubią to

#16 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5292 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 kwiecień 2025 - 12:11

Jeszcze może wyjaśnię dlaczego podmiany są ważne. Otóż, w przypadku dojrzałego systemu z filtrem (basen, woda, ryby, filtr że złożem biologicznym) dochodzi do przemiany amoniaku w wyniku której powstają azotany. Azotany są cząstkami na tyle dużymi, że nie wnikają do komórek przez ich błony niemniej nie są obojętne, zbyt wysoki poziom azotanów powoduje u ryb methemoglobinemię czyli stan gdzie krew nie jest zdolna do transmisji tlenu. Mechanizm jest prosty opiera się na stopniu utlenienia żelaza, które w normalnych warunkach jest w krwi na +2 stopniu a podczas methemoglobinemii na +3cim. Podmianami zmniejszamy stężenie azotanów i ryby mogą normalnie funkcjonować. Oczywiście podmiany w zależności od zagęszczenia obsady powinny być różne ale dla karasi możemy przyjąć 10% w tygodniu przy niewielki karmieniu, nieemisyjnym pokarmem. Karmienie ryb w basenie można rozpocząć tylko i wyłącznie w momencie kiedy filtr jest dojrzały czyli nie wykrywamy w testach NH3+ i NO2.
  • Sławek Oppeln Bronikowski, Pluszszcz i chlodnica lubią to

#17 OFFLINE   uvex

uvex

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 285 postów
  • LokalizacjaSkarżycho

Napisano 16 kwiecień 2025 - 13:36

Ok ale wciąż nie rozumiem dla czego twoim zdaniem na mediach filtracyjnych w 120 litrowej beczce, nie utworzy się złoże biologicznie czynne, redukujące nh3, no2.
Skoro 360 litrowe akwarium ogarnia mi filtr o pojemności 12 litrów, to 3 tysiące litrów filtrowane złożem w beczce o pojemności powiedzmy 80-90 litrów nie da rady?

#18 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 14:50

Kurde muszę się zatrzymać i przeczytać to że zrozumieniem
  • Sławek Oppeln Bronikowski i chlodnica lubią to

#19 OFFLINE   ciosekm.80

ciosekm.80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:07

Ze swoich 35 letnich doświadczeń akwarystycznych jak i "mauzero żywcowych" potwierdzam większą wydajność systemów opartych na złożach zraszanych. Najlepiej popartych hydroponiką - aż się prosi o parę donic z trzciną lub jakimiś pomidorami w tych basenach . Jednak nic nie zastąpi zbawiennego działania podmiany wody. Chociaż przez ostatnie 3 lata wspieram się Purigenem co pozwala zwiększyć odstępy pomiędzy podmianami.

Przy okazji polecam patent na szybki start akwarium, który kiedyś poznałem na forum pawiookie. Należy poszukać jakiegoś cieku wodnego np. w lesie ale takiego w którym nie ma ryb (ograniczenie pasożytów). Szukamy spokojniejszego fragmentu z jakimś namułkiem, starymi roślinami. Mieszamy ręką i nabieramy butelkę takiej wody z całą zawiesiną, żyjątkami, jak się piasek nabierze to też dobrze. Wlewamy do akwarium np. z mętna wodą i na drugi dzień cieszymy się kryształową wodą. Sprawdzone wielokrotnie. Podobny efekt uzyskałem wlewając trochę rozwiletek z mojej hodowli do zapomnianego i zaglonionego mauzera kolegi.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka
  • Pluszszcz lubi to

#20 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15726 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:41

Jako laik stwierdzam że słuchajcie @Guciolucky - to spec jest a rybki Was przeżyją.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych