Ryby w basenie Help
Napisano 13 kwiecień 2025 - 12:12
Napisano 13 kwiecień 2025 - 12:49
rózgaś, on 13 Apr 2025 - 11:12, said:
Czesc. Mam 500 ryb amury i karasie w 3 basenach bestway. Jeden 305 średnicy a 2 szt 366. W każdym mam wlane po około 3 mauzery wody z pobliskiego zbiornika wodnego. Do tego lekki filtr przelewający się przez gąbkę. Co czynić żeby to miało sznase zyc dlugo.. karmic nie karmic filtrować wode czy nie ? Nie mam pojęcia o racjonalnym hodowaniu ryb ale mogę poczynić wszystko co potrzebne. Poproszę Kolegów co się znają o pomoc i podpowiedzi. Baseny w hali . Jest chłodno
W basenie raczej same pokarmu nie znajdą.
Znajomy trzyma w mauzerach karasie to karmi je gotowaną pszenicą, surowa nie może być bo mogą zdechnąć jak spęcznieje w żołądkach.
Z brudu raczej nie zdechną, ma tylko aeratory, które pompują powietrze.
Wodę zmienia jakoś raz na miesiąc, zostawiając 1/4 starej
Najlepiej zmieniać wodę wylewając wężem i też wciągając z dna ten cały syf
ps. karasie trzyma na dworze pod daszkiem wiaty
Użytkownik Umbra edytował ten post 13 kwiecień 2025 - 12:50
Napisano 13 kwiecień 2025 - 21:24
- rózgaś lubi to
Napisano 13 kwiecień 2025 - 22:53
Napisano 14 kwiecień 2025 - 06:11
Wykop staw, rózgasiu. Zrób karasiom trochę dobrze
Łowienie na żywca nie musi się kojarzyć z prymitywizmem. W dawnych przed zrywkowych i przed markowych czasach, widywałem poniżej Wyszogrodu dwóch łowców sumów zakładających żywe wabiki - żaby i ryby - w czymś w rodzaju uprzęży. Żaby miały prawdziwe hiltony w walizkach, a niepożarte wracały niczym szczęśliwi gastarbeiterzy, do domu
Napisano 14 kwiecień 2025 - 15:50
- Voiteh i Umbra lubią to
Napisano 14 kwiecień 2025 - 15:59
Łowienie! Przynajmniej sam proces łowienia ma sprawiać wrażenie wielkoduszności.. Niedawno pacjenci padali jak muchy pod tlenem - tak, że uważaj
Napisano 15 kwiecień 2025 - 06:50
Ryby w wyniki metabolizmu, produkują toksyczny amoniak i jeśli, w wyniku cyklu azotowego, nie zostanie on przetworzony przez bakterie do azotanów to ryby zwyczajnie się nim zatrują i będą zdychać w męczarniach. Karmienie jest dużo mniej ważne ale nie powinno się do karmienia stosować żadnych ziaren.
- Pluszszcz, pawelHERP i Umbra lubią to
Napisano 15 kwiecień 2025 - 21:21
Ps czy warto robic podmianę wody? Jeśli tak to ile i jak często.
Użytkownik rózgaś edytował ten post 15 kwiecień 2025 - 21:25
Napisano 15 kwiecień 2025 - 22:11
https://youtu.be/43U...VoCTLx5c3Wk5AGV
Ja mam coś takiego przy swoim basenie.

Słabo widać, ale jest za basenem po lewej stronie.
Pozdro
Napisano 15 kwiecień 2025 - 22:18
Edit @Uvex twój filtr jest tylko mechaniczny i nieprzydatny w procesie redukcji amoniaku, amoniak jest bezbarwny i zabójczy więc czysta woda (optycznie) może być trucizną w odróżnieniu od brudnej ale dojrzałej biologicznie.
Rózga jak będziesz potrzebował pomocy to zadzwoń, łatwiej będzie.
Użytkownik guciolucky edytował ten post 15 kwiecień 2025 - 22:23
- godski, rózgaś, Pluszszcz i 2 innych osób lubią to
Napisano 16 kwiecień 2025 - 07:29
Jednakże sama konstrukcja, po dopasowaniu złoża, nadaje się jak najbardziej do oczka wodnego.
Wodą wpływa do beczki grawitacyjnie i jest z niej wypompowywana.
Co roku na koniec sezonu nie dodaje chloru i po około 10 dniach, robi się w basenie niezły wodny ekosystem. Lęgną się komary,pojawiają się żółtobrzeżki, nartniki a nawet larwy ochotki.
Za wkład do filtra robi watolina na spodzie, około 40 litrów keramzytu, ponownie watolina, na której, czyli na samej górze położony jest w workach zwykły żwir rzeczny w ilości około 20 litrów.
Myślę, że bez chloru, na takim złożu bakterie będą miały dobre warunki i dadzą radę zamknąć cykl azotowy.
Całość kosztowała troszkę ponad 100 zł plus trochę czasu.
Odnośnie karmienia, to sypał bym specjalne produkty dla ryb trzymanych w oczkach, w ilościach minimalnych.
Ps. z pompy wyjąłem ten śmieszny papierowy filtr, zwiększył się lekko przepływ. Beczka nie jest szczelnie zakręcona, wodą wpływając do niej jest natleniana.
Ważne aby przy pracy z tym beczkofiltrem, każdorazowo najpierw zablokować dopływ wody a dopiero potem wyłączać popę.
Użytkownik uvex edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 07:43
Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:26

- uvex lubi to
Napisano 16 kwiecień 2025 - 12:00
- Sławek Oppeln Bronikowski, godski i chlodnica lubią to
Napisano 16 kwiecień 2025 - 12:11
- Sławek Oppeln Bronikowski, Pluszszcz i chlodnica lubią to
Napisano 16 kwiecień 2025 - 13:36
Skoro 360 litrowe akwarium ogarnia mi filtr o pojemności 12 litrów, to 3 tysiące litrów filtrowane złożem w beczce o pojemności powiedzmy 80-90 litrów nie da rady?
Napisano 16 kwiecień 2025 - 14:50
- Sławek Oppeln Bronikowski i chlodnica lubią to
Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:07

Przy okazji polecam patent na szybki start akwarium, który kiedyś poznałem na forum pawiookie. Należy poszukać jakiegoś cieku wodnego np. w lesie ale takiego w którym nie ma ryb (ograniczenie pasożytów). Szukamy spokojniejszego fragmentu z jakimś namułkiem, starymi roślinami. Mieszamy ręką i nabieramy butelkę takiej wody z całą zawiesiną, żyjątkami, jak się piasek nabierze to też dobrze. Wlewamy do akwarium np. z mętna wodą i na drugi dzień cieszymy się kryształową wodą. Sprawdzone wielokrotnie. Podobny efekt uzyskałem wlewając trochę rozwiletek z mojej hodowli do zapomnianego i zaglonionego mauzera kolegi.
Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka
- Pluszszcz lubi to
Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:41
Jako laik stwierdzam że słuchajcie @Guciolucky - to spec jest a rybki Was przeżyją.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych