Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

St. Croix PC70MHF do ciezszego rzecznego opadu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   MaSsAcReR

MaSsAcReR

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaUK
  • Imię:Bartek

Napisano 16 kwiecień 2025 - 18:29

Witam. Lowie sandacze z lodzi. Mam okazje kupic w/w kij w okazyjnej cenie. Niestety nie mam mozliwosci wziecia wedki do reki, stad moje pytanie. Czy kij ten da rade obsluzyc duza gume ok 15cm (typu Berkley realistic shad) na glowce 20-25g w nurcie duzej rzeki nizinnej? Do lowienia o krok nizej uzywam tournamenta o mocy medium. Jego zakres na mojej rzece konczy sie na przynetach 10-12cm i glowce 20g. Jednak roznica w wadze i oporze przynety 10cm a 15cm jest duza. Stad moje pytanie, czy kupujac w/w kij bede mial wedke do pokrycia o klase ciezszych przynet czy tylko nieznacznie zwiekszony komfort lowienia wzgledem tournamenta (typu 5g w gore, co nie mialoby dla mnie sensu). Jesli nie, to bardziej celowac w kij o mocy H? Jesli jak to jakies propozycje? Dziekuje

Użytkownik MaSsAcReR edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 18:31

#2 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 16 kwiecień 2025 - 18:45

jerkbait.pl-wędki-st-croix

#3 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 396 postów
  • LokalizacjaBartoszyce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 16 kwiecień 2025 - 22:05

I jeszcze tu: https://fishing-test...remier-pc70mhf/

#4 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 630 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 17 kwiecień 2025 - 09:04

Czy mnie oczy nie mylą gdy widzę duże przesztywnienie szczytu? Tak paskudnego ugięcia próżno szukać nawet wśród kijów z bazaru za 50 zł.

#5 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5102 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 17 kwiecień 2025 - 18:12

Przelotki wyjątkowo kulawo rozłożone :)

#6 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2025 - 20:32

Ja bym przede wszystkim przemyślał i zastanowił się, czy do łowienia sandaczy chcę wędkę o takim ugięciu i czuciu. Patrząc na jej test to jakoś bardzo przekonany do niej nie jestem. Nie do zastosowania o którym piszesz.

To jest kij, jak pisali, do wahadeł, cranków, sporych popperów. Chociaż amerykanie też teraz mają tendencję do łowienia z łodzi na dłuższe kije 7,4 - 7,8, chyba że chcą precyzyjnie podać przynętę albo łowią na mniejsze przynęty to wtedy biorą właśnie 7. 

#7 OFFLINE   MaSsAcReR

MaSsAcReR

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 21 kwiecień 2025 - 11:57

pablo, on 17 Apr 2025 - 19:32, said:

Ja bym przede wszystkim przemyślał i zastanowił się, czy do łowienia sandaczy chcę wędkę o takim ugięciu i czuciu. Patrząc na jej test to jakoś bardzo przekonany do niej nie jestem. Nie do zastosowania o którym piszesz.
To jest kij, jak pisali, do wahadeł, cranków, sporych popperów. Chociaż amerykanie też teraz mają tendencję do łowienia z łodzi na dłuższe kije 7,4 - 7,8, chyba że chcą precyzyjnie podać przynętę albo łowią na mniejsze przynęty to wtedy biorą właśnie 7.

Tez coraz bardziej sie upewniam ze chyba jednak ten kij nie bedzie odpowiedni pod wieloma wzgledami, pomijajac ze chyba bylby tez troche za slaby. Jakies alternatywy godne polecenia dla w/w sposobu lowienia?
  • pablo lubi to

#8 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2025 - 16:50

MaSsAcReR, on 21 Apr 2025 - 10:57, said:

Tez coraz bardziej sie upewniam ze chyba jednak ten kij nie bedzie odpowiedni pod wieloma wzgledami, pomijajac ze chyba bylby tez troche za slaby. Jakies alternatywy godne polecenia dla w/w sposobu lowienia?

Zainteresuj się Zodiasem 172H. Powinien spełnić Twoje oczekiwania. Patrzyłem, że jest na promocjach w wielu miejscach i cena jest naprawdę korzystna. Tylko jakbyś się zdecydował to bierz wersję 1+1, trochę gorsza w transporcie ale patrząc z perspektywy mocy tego kija i co możesz mieć okazję nim holować, to wszystkie argumenty, poza transportowym, przemawiają za wersją 1+1 (jednoskład z dolnikiem). 

Użytkownik pablo edytował ten post 22 kwiecień 2025 - 16:51

#9 OFFLINE   MaSsAcReR

MaSsAcReR

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 22 kwiecień 2025 - 17:54

Dzieki Pablo za podpowiedz :) sprawdze tego kija dokladniej. Transport nie stanowi problemu, gdyz wiekszosc moich wedek to jednosklady 🙂

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych