Kółka na przynętach wasze opinie
Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:12
Tematu nie znalazłem zatem chcę zacząć nowy który mnie nurtuje .
Cześć producentów dokłada do zaczepów przynęt kółka a część nie .Jakie są wasze opinie/spostrzeżenia na ten temat ? Stosować czy nie ?
Z moich skromnych obserwacji wynika , że nie zastosowałbym kółek w dużych gumach i woblerach gdyż mają one wystarczająco agresywną pracę żeby była potrzeba ich stosowania . Z praktyki nie założyłbym też ich do wobków boleniowych .
A co z mniejszymi woblerami ?
Jak to widzicie ? Jaki wg was kółko ma wpływ na pracę przynęty ?
Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:32
Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 21:33
Napisano 17 kwiecień 2025 - 03:13
Dziad Wodny, on 16 Apr 2025 - 20:32, said:
Z tego co słyszałem/czytałem (mam wrażenie, że autorem był p. Piotr Piskorski) kółka są dokładane głównie do przynęt robionych na rynek amerykański, gdzie ponoć nie stosują agrafek, a gdzie sztywny węzeł przez oczko wpływałby negatywnie na pracę przynęty. Kiedy jakaś przynęta jest pchana do Stanów, to już się nie utrzymuje dwóch rodzajów produkcji z kółkiem na USA i bez na Europę. Ja i tak te z kółkiem wieszam na agrafce.
Był Piotr Piskorski. Kółka zdejmuję, jest to zbędny element w zestawie, który dokłada do masy woblera, na które w 99% łowię, stosuję zawsze przypon z fluo z quick snapem. Kupę lat łowiłem z kółkiem i Jedyne, co zaobserwowałem, woblery z kółkiem i snapem, mają tendencję do wykładania się w nurcie. Suma summarum, jeden chui IMO.
Napisano 17 kwiecień 2025 - 09:25
Napisano 17 kwiecień 2025 - 15:35
- Qh_ lubi to
Napisano 17 kwiecień 2025 - 16:41
Napisano 18 kwiecień 2025 - 10:56
Dawniej uważałem że tylko dobre firmy dbające o klientów dawały im produkt gotowy do użycia. Wobek z kółeczkiem, kij, młynek, żyłka i łowisz. Przykład Rapala. Pewnie dalej coś w tym jest.
Napisano 21 kwiecień 2025 - 09:21
mayou, on 17 Apr 2025 - 14:35, said:
https://m.youtube.co...yB1bmRlcndhdGVy
Hamerykanie też się nad tym głowią. Pz
Fajny filmik.
Poniekąd widać na nim, ze założenie pokazane na kombinerkach „luzu” oczko/kółko w wodzie jest już raczej realizowane przez żyłkę …
Mnie kołeczka trochę wkurzają. 1. Wydłużają „obcą stal”przed woblerem. 2. Przy podszarpywaniu mogą być źródłem dodatkowego „klekotu”. 3. Przy drobnym woblerze i kółku w sterze plus szybkozłączka zawinięta (niedajboże z krętlikiem) i przy grubszych łapach po prostu wkurzające a zimą czasem nawet wk ..ące.
Żeście mnie natchnęli. Idę ściągać.
Napisano 21 kwiecień 2025 - 10:30
Chyba im mniej ustrojstwa przed pyskiem ryby, tył lepiej. Hamerykanom też wychodzi że nie ważne co zawiążą, założą to przynęta będzie pracować. Pz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych