Sprzątanie rzeki a pozwolenie
Napisano 22 kwiecień 2025 - 13:16
- Guzu, doktorek, psulek i 5 innych osób lubią to
Napisano 22 kwiecień 2025 - 17:30
Zbierać możesz sobie bez zgłoszenia, ale dobrze by było zebrać to w jedno miejsce i uzgodnić z miastem, że wywiozą wasz urobek. Zapewne wydział gospodarowania odpadami lub coś podobnego.
Użytkownik psulek edytował ten post 22 kwiecień 2025 - 17:31
Napisano 22 kwiecień 2025 - 18:48
Napisano 22 kwiecień 2025 - 21:49
Napisano 23 kwiecień 2025 - 06:50
Napisano 23 kwiecień 2025 - 07:13
Napisano 23 kwiecień 2025 - 10:29
Ja napiszę jak załatwiłem to w moim miejscowym Miejskim Przedsiębiorstwie Oczyszczania (Kraków). Zadzwoniłem do nich z zapytaniem czy odebraliby kilkanaście worów śmieci, które zebrałem podczas spacerów z psem (owoc półrocznego szwendania się po okolicznych łąkach). Na początku oznajmili mi, że wszystko zależy od miejsca zbiórki. Jeśli działka gminna - nie ma problemu, jeśli prywatna - lipa. Na moje wątpliwości (w końcu nie każdy potrafi obsługiwać geoportal ;-)) Pan zaproponował, żeby mu napisać maila o tym iż śmieci zostały zebrane w wyniku oddolnej inicjatywy społecznej (typu "sprzątanie ziemi", ekoedukacja dzieci i takie tam).
Wysłałem namiary gps i po 3 dniach ktoś to odebrał.
- homax lubi to
Napisano 23 kwiecień 2025 - 20:33
- pablo lubi to
Napisano 23 kwiecień 2025 - 20:36
Pike1, on 22 Apr 2025 - 12:16, said:
Witam. Chcemy z kolegami posprzątać rzekę na odcinku miejskim. Niski stan wody odsłania straszny widok. Czy ktoś z kolegów ma doświadczenie komu to zgłosić i w jaki sposób, chcemy aby wszystko było zgodnie z przepisami.
https://chatgpt.com/...dd-00c24d9096bd
Napisano 23 kwiecień 2025 - 21:24
gringo, on 23 Apr 2025 - 19:33, said:
Miałem kiedyś sytuację, że zgłosiłem nielegalne wysypisko nad rzeką, a Pani z zakładu zarzuciła mi, że to ja mogłem wywieźć odpady na teren skrabu państwa czyli brzeg rzeki i teraz domagam się usunięcia na koszt gminy czybtez zakładu komunalnego...
Obywatel Piszczyk się kłania. Zresztą ciągle przypominają - Nie wychylać się. Nie widziałeś takich oznaczeń? Ja bym się wcale nie zdziwił jakby autorowi wątku dowalili jakiś domiar za inicjatywę zbierania śmieci na własna rękę. To jest tak samo podejrzane jak osoba która się uśmiecha na ulicy. Nie wiadomo czy nie jakiś psychiczny. Bo kto normalny w tym kraju się uśmiecha? Albo niedawno przyjechał z zachodu i jeszcze mu nawyk został, albo konfident lub gorzej. U nas musi być mina marsowa, czoło zmierzwione, ślipia łypią spode łba.
....Ile jeszcze wody musi w Wiśle upłynąć, żeby coś się w tym kraju zmieniło?
- guciolucky lubi to
Napisano 23 kwiecień 2025 - 23:09
Napisano 24 kwiecień 2025 - 10:44
Ja co roku organizuję sprzątanie brzegów rzeki. Siedlecki Zakład Utylizacji Odpadów (ukłony dla zarządu) od wielu lat nas wspiera workami i bezpłatnym odbiorem zebranych śmieci. Od kilku lat warunkiem jest segregacja na min. 3 frakcje, tj. plastik + metale, szkło i reszta. Papieru nie ma sensu oddzielać, bo i tak jest brudny i/lub mokry, więc nie nadaje się do recyklingu.
Odezwij się do którejś firmy od odpadów i do zarządcy terenu, np. gminy.
PZW prawdopodobnie też pomoże, nas wspiera miedialnie przez publikację informacji o organizowanych akcjach.
Jedno, co ważne, do wszystkich zwracaj się pisemnie i z konkretnymi propozycjami współdziałania. Np. od śmieciarzy oczekuj bezpłatnego odbioru, od gminy worków, od PZW rękawiczek itp.
Napisano 24 kwiecień 2025 - 13:21
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
- vako lubi to
Napisano 25 kwiecień 2025 - 07:09
Pike1, on 22 Apr 2025 - 12:16, said:
Witam. Chcemy z kolegami posprzątać rzekę na odcinku miejskim. Niski stan wody odsłania straszny widok. Czy ktoś z kolegów ma doświadczenie komu to zgłosić i w jaki sposób, chcemy aby wszystko było zgodnie z przepisami.
Najlepiej w twoim przypadku byłoby udać się do urzędu miasta i tam w dziale obsługi mieszkańca zgłosić sprawę, z prośbą o spotkanie z burmistrzem/prezydentem miasta. Najlepiej jest spotkać się z szefem szefów, bo on odeśle cię do swego podwładnego, z wydziału gospodarki odpadami, a ten nie będzie mógł ci odmówić i wykona wszystko co zostało wcześniej ustalone.
Nie zawadzi tez poprosić o pomoc lokalne koło PZW. Koła chętnie wspomagają takie akcje finansowo i osobowo, bo potem mogą się pochwalić wykonaną robotą.
W moim przypadku jutro mamy kolejną w tym roku akcję porządkową, w ramach akcji ,,Sprzątanie Świata,, i robimy ją w porozumieniu z lokalnym sołectwem i burmistrzem gminy, na terenie której leży porządkowany obiekt- jezioro. Dzięki temu mamy wsparcie uczniów lokalnej szkoły, mieszkańców sołectwa i sołtysa(który załatwia worki i rękawiczki) i burmistrza gminy, który załatwia bezpłatny odbiór zebranych odpadów poprzez grupę remontową do gminnego PSZOKa.
- bartsiedlce lubi to
Napisano 25 kwiecień 2025 - 10:48
md30, on 24 Apr 2025 - 12:21, said:
Mówienie na firmy zbierające odpady i ich pracowników śmieciarze, to troszkę przegięcie.
Wiadomo że wśród ładowaczy nieczystości stałych znajduje się jakiś Team Leader ,ale słowo ''śmieciarz '' w języku Polskim istnieje i wypowiedziane w stosunku do osoby wykonującej ten zawód raczej nie jest obraźliwe.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Napisano 25 kwiecień 2025 - 11:16

- Mysha, Biesan, Grzegorz B. i 3 innych osób lubią to
Napisano 25 kwiecień 2025 - 20:11
Co w tym zabawnego, ze śmieciarzem nazywamy tego co zbiera śmieci poruszając się często śmieciarką?
Jeszcze mniej zabawne jest, że tego co śmieci, nazywamy syfiarzem a niekoniecznie każdy z nich syfa złapie. Taki ten świat niesprawiedliwy jest …
Tak mi do głowy przyszło, w erze segregacji, że syfiarzy w zależności od frakcji można by też podzielić na gówniarzy, sierściuchów, gnoi, szczyli itd … kupa ich.
Napisano 28 kwiecień 2025 - 07:24
Podsumowując, Ci co zostawiają syf i nie potrafią po sobie posprzątać, to brudasy ! Ci, których z reguły nazywa się "śmieciarzami", to z kolei porządni pracownicy Zakładów Gospodarki Komunalnej i obywatele, którzy robą porządek po tych brudasach .
- md30 lubi to
Napisano 28 kwiecień 2025 - 08:47
Dajcie spokój, to był skrót myślowy i nie ma nad czym rozwodzić się.
Sprzątajmy, bo warto
- md30 lubi to
Napisano 28 kwiecień 2025 - 08:57
Bartek, ja nie pije do Ciebie, ale stwierdzam fakt, a sprzątać zawsze warto, najlepiej każdy po sobie, to będzie porządek !
- md30 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych