Witam czy ktos z forum lowi we francji i moglby mi jakis regulamin wyslac??Z tego co pamietam licencje sie wykupowalo w decathlonie, albo w jakims wedkarskim,czy to sie zmienilo?Dzekuje.Pzdr

Regulamin polowu ryb we Francji
Napisano 23 grudzień 2012 - 21:34
Napisano 23 grudzień 2012 - 21:47
Teraz "carte de peche" możesz kupić przez net. Gdybyś miał kłopoty natury językowej daj znać.
Przepisy odnośnie łowienia w wodach publicznych nie są skomplikowane tu znajdziesz przepisy które Cie interesują.
Użytkownik robert67 edytował ten post 23 grudzień 2012 - 21:55
Napisano 23 grudzień 2012 - 23:02
Robert dzieki wlasnie czytam Pzdr
Napisano 07 listopad 2013 - 20:23
Witam.
Pozwalam sobie odświeżyć wątek, żeby nie zakładać nowego tematu
Mam takie pytanie. Czy można lub co trzeba zrobić od strony proceduralnej by łowić na wybrzeżu morskim ( również na ujściach rzek ) w rejonie Bretanii ?!
Są wymagane jakieś stosowne pozwolenia i gdzie to ew. można sformalizować?
Wszystkie opinie i ew. sugestie będą mile widziane.
Pozdrawiam.
Maciej G.
Napisano 07 listopad 2013 - 21:10
Na łowienie morskie nie wymagane są żadne zezwolenia, w wodach przyujściowych (zasolonych) również .
Wody śródlądowe obwarowane przepisami jak w zamieszczonym linku z możliwością wykupienia karty "on-line".
Strona jest w trzech językach...w razie "W" służę pomocą .
Może przydać się ten tekst .
http://www.developpe...e_de_loisir.pdf
Użytkownik robert67 edytował ten post 07 listopad 2013 - 21:23
Napisano 07 listopad 2013 - 23:17
Cześć Robert. Bardzo dziękuję w imieniu kolegi! Właśnie dotarł do rogatek Paryża.
Jutro rano dotrze do Bretanii gdzie planuje spróbować swoich sił w przybrzeżnych wodach.
W razie potrzeby pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu.
Pozdrawiam.
Maciej G.
robert67, on 07 Nov 2013 - 20:10, said:
Na łowienie morskie nie wymagane są żadne zezwolenia, w wodach przyujściowych (zasolonych) również
.
Wody śródlądowe obwarowane przepisami jak w zamieszczonym linku z możliwością wykupienia karty "on-line".
Strona jest w trzech językach...w razie "W" służę pomocą
.
Może przydać się ten tekst
.
Napisano 08 listopad 2013 - 20:37
Maciej G., on 07 Nov 2013 - 22:17, said:
Cześć Robert. Bardzo dziękuję w imieniu kolegi! Właśnie dotarł do rogatek Paryża.
Jutro rano dotrze do Bretanii gdzie planuje spróbować swoich sił w przybrzeżnych wodach.
W razie potrzeby pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu.
Pozdrawiam.
Maciej G.
Życzę koledze "połamania" .
Łowisk w Bretanii nie znam ale, ze słyszenia wiem, iż można tam zaspokoić najwybredniejsze gusta wędkarskie .
Dajcie znać o wynikach .
Napisano 09 listopad 2013 - 14:39
Witam.
Kolega kilka dni będzie stacjonował w Saint-Nazaire.
Z tego co wiem jest już na etapie wstępnego rekonesansu. ( ma ze sobą dwa kije spinningowe )
Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane.
A ew. wynikach i jego doświadczeniach oczywiście poinformuje.
Pozdrawiam.
Maciej G.
Napisano 09 listopad 2013 - 17:31
Nie gniewaj się, trudno mi o sugestie . Jak wspominalem nie znam regionu.
Gdybym tam był, na pewno próbowałbym w od ujścia w górę "La Vilaine" która wpada do zatoki biskajskiej.
W St-Nazaire ma "La Loire" (Loara) jednak, jeśli rzeka tam (co podejrzewam) wygląda jak "Seine" (Sena) to odcinek przyujściowy można zapomnieć.
Bardzo duże ( dobowe) wahania stanu wody + bardzo grząski teren przy odpływie.
Jeśli nie przeszkadza koledze industrialny charakter nabrzeży, można próbować w małych portach bądź kanałach.
Dniówka na słodkiej (publicznej) wodzie to z reguły 10 eur. i wybierałbym takie opcje .
Napisano 09 listopad 2013 - 22:59
Robercie dziękuję bardzo za sugestie.
Kolega właśnie mówił, że trafił na odpływ.
Aktualnie czekam na informacje o jego poczynaniach.
Pozdrawiam.
Maciej G.
Napisano 09 listopad 2013 - 23:18
Miałeś pisać o sukcesach .
Napisano 16 sierpień 2017 - 18:28
Witam, ostatnimi czasy bardzo często przebywam we Francji przez co chciałbym dowiedzieć się co nieco o zasadach i możliwościach wędkowania. Generalnie wiem że trzeba wykupić carte de peche które umozliwia wędkowanie aczkolwiek spotkałem się również z opinią że wędkując tylko jedną wędka nie trzeba wnosić żadnych opłat czy to prawda??? Czy ktos z forumowiczów mógłby sie podzielić wiedzą w tym temacie oraz czy moze ktos poławia w okolicy Strasbourga na renie? Bardzo dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam
Napisano 16 sierpień 2017 - 18:48
może coś tu?
http://jerkbait.pl/t...ryb-we-francji/
http://jerkbait.pl/t...oze-do-francji/
http://jerkbait.pl/t...rancji-sekwana/
- Piotrek Milupa i Koincydencja lubią to
Napisano 16 sierpień 2017 - 19:18
Napisano 16 sierpień 2017 - 20:41
cześć,
Wszystko znajdziesz tutaj :
http://www.cartedepeche.fr/ , jest wersja angielska, jeśli nie mówisz po francusku.
Pozwolenie ( carte de peche ) jest wymagane zawsze na wodach śródlądowych. W morzu nie trzeba pozwolenia.
Krotko mówiąc, wykupienie karty daje prawo do:
- łowienia na 4 wędki w okręgu w którym się ja kupuje + w okręgach stowarzyszonych
- prawo do łowienia na jedna wędkę w całym kraju w wodach drugiej kategorii.
Koszt rocznej karty to około 100 €, kupno na sieci zajmuje kilka minut, ( trzeba tylko wgrać fotkę z własnym zdjęciem ), wystarczy potem wydrukować pdf. Mozna kupić tez kartę w sklepach wędkarskich lub Decathlonie.
- kefaspirit lubi to
Napisano 17 sierpień 2017 - 04:32
LukaStCroix, on 16 Aug 2017 - 19:41, said:
... Krotko mówiąc, wykupienie karty daje prawo do:
- łowienia na 4 wędki w okręgu w którym się ja kupuje + w okręgach stowarzyszonych ...
Ta informacja może wywołać kolejną falę emigracji z naszego kraju, zwłaszcza wędkarzy "specjalizujących" się w połową ch gruntowych.
- gregorxix i szczupak1 lubią to
Napisano 17 sierpień 2017 - 17:02
A jakbym dorzucił, ze ostatni raz strażnika spotkałem z piętnaście lat temu to już w ogóle...
- szczupak1 lubi to
Napisano 21 luty 2025 - 14:40
Ps. Zamierzam pojechać do siedziby związku ale zanim to zrobię chciałbym zebrać jaknajwiecej info szczególnie w necie żeby w razie czego mieć podkładkę do pokazania bo tu nie chętnie mówią po angielsku a ja mam strasznie słaby niemiecki.
Dziękuję pozdrawiam
- skius lubi to
Napisano 21 luty 2025 - 20:20

- skius lubi to
Napisano 21 luty 2025 - 20:59
Znudzony, on 21 Feb 2025 - 13:40, said:
Witam. Proste pytanie. Czy we Francji jest dozwolone spiningowanie w okresie ochronnym szczupaka i sandacza? Czy ktoś ma wiedzę praktyczna nie teoretyczna w tej kwestii. Od paru miesięcy spinninguje na Renie w okolicach Strasburga. Przed wykupieniem licencji pani w zwykłym kiosku poinformowała mnie ze mogę łowić okonie w okresie ochronnym innych drapieżników. Okon nie ma okresu. Nie znam francuskiego więc biorę pod uwagę błąd. Dziś nad wodą zaczepił mnie wędkarz i powiedział że spining jest zabroniony. Wyciągnąłem regulamin i poprosiłem o pokazanie zakazu. W regulaminie jest tylko okres ochronny szczupaka I sandacza nie ma zakazu jakiejkolwiek metody.Wracajac zaczepiłem innych wędkarzy mówiących w znanym mi języku. Twierdzili ze nie wolno spinningowac ale przepisu nie potrafili wskazać. Pojechałem do punktu gdzie kupiłem licencje i to samo ale już z mocnymi wątpliwościami. Na stronie związkowej ten sam regulamin co przy pozwoleniu. Okresy są zakazów nie mam. Ktoś ma doświadczenie we Francji? Szkoda bo zostaję tu do maja a licencja kosztowała 123 euro ze nie wspomnę o okoniach 40 cm w Renie.
Ps. Zamierzam pojechać do siedziby związku ale zanim to zrobię chciałbym zebrać jaknajwiecej info szczególnie w necie żeby w razie czego mieć podkładkę do pokazania bo tu nie chętnie mówią po angielsku a ja mam strasznie słaby niemiecki.
Dziękuję pozdrawiam
Prosta odpowiedź, spining jest zabroniony by chronić tarło, co jest zresztą logiczne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych