ale wy jesteście naiwni ,kolega doskonale zna wartość tego echa przecież w handlu z tej branży siedzi
Nowe Lowrance Elite-7 HDI
#701 OFFLINE
Napisano 16 maj 2015 - 17:06
#702 OFFLINE
Napisano 16 maj 2015 - 18:22
Mam okazję kupić 2 letnią elite 7 hdi za 1200 zł
jednak przyszła tanisza wersja elite 7xhdi bez polskiej instrukcji
Użytkownik ledar edytował ten post 16 maj 2015 - 18:35
#703 ONLINE
Napisano 18 maj 2015 - 15:15
No ten X robi dużą różnicę
- szczupak1 lubi to
#704 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 06:07
Odgrzeję pytanie:
Czy jest jakaś widoczna różnica między elitką 7 HDI , a chrip, warta 500 zł . Taką mam różnicę cenową między jedną a drugą, muszę podjąć decyzję i tak naprawdę nie wiem czy warto dołożyć te 5 stów do chrip.
#705 ONLINE
Napisano 19 maj 2015 - 14:14
Tak. Ostatnio plywalem z hds i zrobiłem podział jedno okno 200hz drugie okno wysoki chrip. Różnica minimalna mniej szumów . Także jak dla mnie gra nie warta świeczki. .. moim zdaniem lepiej dołożyć i kupisz hds gen 2. 5 cali mniejszy ekran ale szybkością i funkcjami poprostu miażdży serię elite
#706 ONLINE
Napisano 19 maj 2015 - 14:55
Tak. Ostatnio plywalem z hds i zrobiłem podział jedno okno 200hz drugie okno wysoki chrip. Różnica minimalna mniej szumów . Także jak dla mnie gra nie warta świeczki. .. moim zdaniem lepiej dołożyć i kupic hds gen 2. 5 cali mniejszy ekran ale szybkością i funkcjami poprostu miażdży serię elite
#707 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 18:22
@siarq dzięki. ale .................
Wszystko Ok.
Tylko sprzedałem H 798 bo 5" to mało czytelne szczególnie do bocznego ( jak na moje oczy ) , i kosztem bocznego chcę kupić coś 7" .
HDS odpada , pływam na pontonie i ilość kabli mnie przeraża nie wspomnę o LLS i drugim przetworniku. Znalazłem Garmina 7 " w fajnej cenie z bocznym side vu, ale nikt tego nie używa i zero informacji jak się to sprawuje. HDS 7 za duży wydatek więc zostaje Elite 7 tylko czy HDI czy już Chrip , ta druga droższa o 500 zł i nadal nie wiem czy warto przeznaczyć 500 zł na Chrip. Pytam , pytam i nic.
#708 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 18:45
HDI Ci wystarczy bo to naprawde spoko sprzet
#709 ONLINE
Napisano 19 maj 2015 - 19:15
#710 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 19:22
Tworzenie map w Garminie , nie osiągalne , nikt nic nie wie, nawet dystrybutorzy . Co do bocznego w Garminie to tak jak w Hummanbirdzie, jeden przetwornik, na forach za wielką wodą chwalą, nawet bardzo , na europejskich używają i chwalą , ale na morzu. Za 4200zł można kupić 7" z bocznym , cena fajna tylko że .......
Tak więc zostaje Elite 7 HDI.
#711 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 20:34
Tworzenie map w Garminie , nie osiągalne , nikt nic nie wie, nawet dystrybutorzy . Co do bocznego w Garminie to tak jak w Hummanbirdzie, jeden przetwornik, na forach za wielką wodą chwalą, nawet bardzo , na europejskich używają i chwalą , ale na morzu. Za 4200zł można kupić 7" z bocznym , cena fajna tylko że .......
Tak więc zostaje Elite 7 HDI.
Witam
Kolego mógłbyś rozwinąć dlaczego zostaje Elitka a nie Garmin z si. Sam szukam czegoś około 4000 i nie wiem na co się zdecydować.
#712 ONLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:08
gdzies na forum reffmastera czytalem , ze ludki wolaja o udostepnienie tworzenia map pod garmina , ale poki co jest to w powijakach. Zbyt krotko na rynku zeby odrazu sie orprogramowanie pojawilo. Jednak jesli chca wyrobis sobie marke to beda musieli cos stworzyc bo bez map to lipa.Ogolnie 7hdi spoko sprzet , mialem przez dwa sezony i sprawowala sie super
#713 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:10
@Kapi 81- tak jak pisałem byłem prawie zdecydowany na Garmina 71 sv , na jednym przetworniku dv i sv cena 4200zł . Na pytanie czy można tworzyć mapy - brak odpowiedzi , jaki program do tworzenia map - brak odpowiedzi. ( sprzedawca i dystrybutor na Polskę ). I przede wszystkim brak opinii , przeszukałem fora
pytałem i zero odpowiedzi. Echo bardzo mi pasuje (cena bardzo) tylko dobrze by było coś wiedzieć jak się sprawuje w praktyce, filmiki i opisy nie oddadzą tego co i jak na wodzie. Echo bardzo popularne na morzu, amerykańce i kanadyjczycy chwalą, ale oni dostają mapy w zestawie za darmochę. Podobnież wgrana jest bazowa mapa świata , ale brak szczegółów. Dlatego właśnie chyba odpuszczam.
#714 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:17
Czyli jak ktoś nie potrzebuje robienia map to wybór lepszy od elitki? A co z innymi firmami w tej kasie np. raymarine
#715 ONLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:42
#716 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:44
Nie wiem czy lepszy , sam mam wątpliwości , ale Garmin za tą kasę 4200 zł nie kupisz echa z bocznym sonarem z 7" ekranem.
Raymarine 7" chrip w cenie Elite 7 chrip .
Elite 7 to sprawdzony temat i ma wielu użytkowników, dostaniesz pomoc przy tworzeniu map itp.
#717 ONLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:47
Z Raymarine tez nie miałem styczności . Trzeba by poszukać na forach za wielkiej wody co tam piszą. Wydaje mi się ze wszystkie te sprzęty w danej klasie są porwnywalne coś ala shimano vs daiwa jedni wolą to drudzy tamto. Lowrance i humminbird to dwaj najwięksi producenci elektroniki dla wedkarzy . Reszta chce urwać kawałek z tego tortu i gonią konkurencję z niezłym skutkiem. Tu jest też kwestia wsparcia technicznego. Informacji o produktach. Forach . I mniej powszechny model tym trudniej się cokolwiek dowiedzieć i później zostajesz sam sobie z zagadkami i problemami.... np z lowrance niema lipy z softem upgrade u dystrybutora. Masz dożywotnio za free przy zakupie z pl .dystrybucji . Przy humminbird zapewne też tak jest. A co reszta konkurencji oferuje w tym temacie?
Stwierdzenie "ktoś nie potrzebuje robienia map" ... chyba mało jest takich uzytkownikow.plywanie po żółtym podkładzie jest uwierz mi irytujące ( praktykowane to przez 1 sezon , totalna lipa)
#718 OFFLINE
Napisano 19 maj 2015 - 21:53
@kapi 81, Garmin to dużo wątpliwości, wchodzą dopiero na Polski rynek ( nagrodami w zawodach szczupakowych sponsorem był Garmin za I m-ce były 2 szt 9" Garmin, za 2 m-ce dwa Garminy 70dv. Może za parę lat dogonią popularnością L i H , na dzień dzisiejszy nawet nie ma z kim pogadać, tel Garmin Polska nie odpowiada , dzwoniłem ze 20 razy. Dane techniczne 71 sv super, za tą cenę tylko co z tego jak nikt nic nie wie, a przedstawiciel na Polskę ma to w dupie.
Czekam na email , może odpowiedzą to wtedy napiszę co z tworzeniem map i jak z softem. Poczekam z tydzień , jak nie odpiszą wezmę Elitkę.
#719 OFFLINE
Napisano 20 maj 2015 - 05:56
Softy do Garmina są na ich stronie. Pobierasz na kartę i sam aktualizujesz echo.
#720 OFFLINE
Napisano 20 maj 2015 - 09:31
Wszystko się zgadza, tylko Mapa Garmin BlueChart g2 Mazury i Inne Polskie Jeziora [010-C1107-20] została wycofana ze sprzedaży , brak możliwości zakupu i dane z ostatniej chwili brak programu do tworzenia map. Więc pływasz tylko po konturach .
Sympatyczny pan poinformował mnie, że prywatnie ktoś zrobił jakąś konwersje i sprzedaje mapy Mazur i Bałtyku , ale nie ma kontaktu z tym człowiekiem.
Odnośnie Garmina tyle .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych