Panowie jakie macie doświadczenie z łowieniem troci na przynety gumowe ? Bo męczy mnie ten temat od kilku dni wkońcu trocie to taki wiekszy pstrąg a z tymi w ostatnim okresie nie mam problemu w łowieniu właśnie na gumy,a jak by tak męczyć trotki na gume? tylko większą 6-8 cm? jakie kolory?

Gumowe trocie?
Napisano 23 styczeń 2013 - 17:35
Napisano 23 styczeń 2013 - 17:46
Była z rok lub dwa temu ekipa chyba z Poznania która na Redze dokonala niezlego naje.... na twistery właśnie.Ja od kilku lat o tym myślę ale jakoś nie mogę się przełamać... wobler to wobler
Gdybym miał trociową rzekę ze 100km od domu to bym popróbował, ale jak człowiek przewali 500 km w jedną stronę to jest pod presją ...
pozdr.wobi
Napisano 23 styczeń 2013 - 17:48
Siemasz, tutaj na forum, w którymś roku były pokazane fajne trocie właśnie złowione na gumy. Z tego co pamiętam były to dość spore zółte-seledynowe twistery na ciężkich główkach. Na pomorskich rzeka spotkałem się kilka razy z ludźmi łowiącymi na gumy jednak to byli miejscowi. Ludzie co jadą ileś tam km raczej łowią na sprawdzone przynęty taki blachy i woblery. Stosuje się je ponieważ robią duże zamieszanie w wodzie i wpływają silniej na linie naboczną. No i w dużej mierze są też stereotypy że trocie się łowi głownie na blachy i woby:) Tak samo można by spróbować łowić je na koguty, czy inne jigi. Ale to trzeba po prostu nie zabrać z domu pudła z podstawowymi przynętami trociowymi.
Napisano 23 styczeń 2013 - 18:34
Wobi u mnie właśnie też jest ten problem z odległością tym bardziej że nigdy nie łowiłem troci,teoretycznie najcieżej złowić pierwszą nie ważne czy na gume czy woblera ale jak bym złowił pierwszą i na gume to już poniekąd wiem co i jak ,teoretycznie to tak samo z pstrągami kilka lat temu tez niewielem osób łowiło je na gumy a teraz to w wiekszości wód podstawa do skutecznego łowienia...
No i niewiem czy trocie teraz atakują z głodu czy z agresji? czy w zasadzie guma musi mocno pracować czy wystarczyło by poskakać i w niektórych miejscach spuścić ją blizej dna w dołek(coś takiego jak przy łowieniu na koguciki)
I najważniejsza kwestia kolory? Czy musi być oczojeb czy w wielu wypadkach wystarczyło by naturalne ubarwienie?
Wiem że wiekszość można wyczytać z oklepanych juz artykułów ale zależy mi na spostrzeżeniach osób które miały i mają na codzień do czynienia z trotkami
Napisano 23 styczeń 2013 - 19:05
Oleix, on 23 Jan 2013 - 16:35, said:
Panowie jakie macie doświadczenie z łowieniem troci na przynety gumowe ? Bo męczy mnie ten temat od kilku dni wkońcu trocie to taki wiekszy pstrąg a z tymi w ostatnim okresie nie mam problemu w łowieniu właśnie na gumy,a jak by tak męczyć trotki na gume? tylko większą 6-8 cm? jakie kolory?
Widziałem 4 lata temu troć ok 4kg złowioną na początku sezonu nad Regą na twistera motoroil na 7gr główce prowadzonej z prądem,rok temu miałem branie na białego twistera główka 10gr niestety ryba spadła,ogólnie rzecz biorąc wolę bardziej sprawdzone przynęty
Napisano 23 styczeń 2013 - 20:02
Słyszałem właśnie że najwiekszy problem gum to spady ale i z tym można sobie poradzić...
Napisano 23 styczeń 2013 - 21:09
Witam,
w moim przypadku gumy nie wytrzymały w konfontacji z woblerem i błystką przy połowie troci. Nad Regą, gdzie wędkuje najczęściej, znam kilku miejscowych wędkarzy, którzy łowią niemal wyłącznie na gumę i ich wyniki są ponadprzeciętne, ale wydaje mi się, że to nie za sprawą jakiej wyjątkowej skuteczności gumy, a dzięki wieloletniemu doświadczeniu w połowach. Z tego co udało mi się podpatrzyć, to stosują popularne modele kopyt i twisterów, nie bawiąc się w wyrafinowany sposób podania przynęty. Wystarczy dobrze dobrana główka i jednostajne, dość szybkie prowadzenie przynęty. Moja przygoda z gumą na trociach zakończyła się gdy przekonałem się, na kilku przykładach, że guma jest zbyt słabo uzbrojona - puste brania i spady. Moim faworytem na zimowe i wiosenne srebrniaki jest wobler. W pudełku mam kilka sprawdzonych modeli, parę dopalaczy i to wystarczy aby odnaleść się w każdych warunkach nad wodą. Moimi największymi killerami są woblery, które odbiegają od trociowego kononu.
Napisano 23 styczeń 2013 - 22:00
Użytkownik makamba edytował ten post 23 styczeń 2013 - 22:00
Napisano 24 styczeń 2013 - 14:18
Nie ma żadnych przeciwwskazań w łowieniu troci na gumy, nie istnieje też coś takiego jak "przynęta trociowa" . Wielokrotnie powtarzałem, że najlepszą przynętą na trocie i nie tylko, jest ta, którą mamy najczęściej na końcu zestawu
Użytkownik janusz.walaszewski edytował ten post 24 styczeń 2013 - 14:33
- Guzu lubi to
Napisano 24 styczeń 2013 - 15:19
Dzięki Makamba za filmy ale one raczej nijak mają sie do łowienia troci w pomorskich rzekach...
Panie Januszu priv.
Napisano 25 styczeń 2013 - 14:38
Kiedyś łowiąc okonie w marcu na Wieprzy, kijem do 10 g mannsowym twisterkiem 4 cm z podójnym ogonkiem złowiłem kelcinę 50 cm i srebro 68. Ryby wzięły w kanale portowym i miałem miejsca i czas na walkę z nimi na tak delikatnym zestawie. Zwłaszcza srebro dawało troszkę
Napisano 25 styczeń 2013 - 16:02
Trocie biorą na gumy, sam nigdy nie złowiłem ale byłem świadkiem na Odrze ,brat jako przyłów złowił samca troci na twistera motoroil . I na Redze kolega z premedytacją złowił kelta na seledynowego twistera
Napisano 03 marzec 2013 - 16:01
heh to podstawowa przyneta okołostargardzkich i stargardzkich trociarzy , i szczerze polecam ta odmiane przy połowie tej rybki !!! twister i kopyto to bardzo godne przynety na ta rybe zwłaszcza w kolorze seledynu z brokatem !!
Napisano 03 marzec 2013 - 20:22
W lutym próbowałem łowić troćki na ripperki i nawet jeden rybek się na to skusił. Łowiłem raczej z musu niż przekonania do tej przynęty, nie mogłem dotrzeć do dna wobkiem ani wahadłem a guma na 20-25g główce orała dno aż miło. Nawet wczoraj w Stargardzie spotkałem dwóch Panów, którzy również polowali na trotyle z gumami. Coś w tym jest, na pewno będę próbował - przedewszystkim ekonomiczność gum jest dużym plusem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych