wędkowanie z łódki
Napisano 13 sierpień 2007 - 11:05
Napisano 13 sierpień 2007 - 11:53
Skąd pomysł, że taki istnieje?
Napisano 13 sierpień 2007 - 11:57
Ja takiego przepisu nie znalazłem dlatego pytam.
Napisano 13 sierpień 2007 - 11:59

Napisano 13 sierpień 2007 - 12:23
Napisano 13 sierpień 2007 - 13:12
Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej są:
- pasy/kamizelki ratunkowe w ilości odpowiadającej ilości ludzi na łódce;
- koła ratunkowe /z linką o średnicy 8-10 mm i długości 25 m/- łódź z napędem mechanicznym - 1
bez napędu mechanicznego - 2
- gaśnice - gdy łódź nie przekracza 10 m - gaśnica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/
Nie pamietam tylko podstawy ale taka istnieje napewno. Jest to bodajże w ustawie o rybactwie.
Napisano 13 sierpień 2007 - 13:58
Napisano 13 sierpień 2007 - 20:44
W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema,
Przepraszam za zmyłkę , dokładny opis wyposażenia znajdziesz w ustawie o żegludze śródlądowej jak również w rozporządzeniu ministra w sprawie wyposażenia i bezpieczeństwa na statkach do połowu ryb. To mi podpowiedział kolega z innego portalu jak również i to że obecne przepisy są mocno popaprane i różnie mogą być interpretowane tak przez wędkarzy jak i kontrolujących a kto wygra w tej materi chyba jest jasne. Ja ze swej strony proponuję mieć na łódce zawsze kamizelkę mi pomogła uratować sprzęt kiedy łódka tonęła.

Napisano 13 sierpień 2007 - 21:40
- zawsze będę miał na sobie kamizelkę założoną

Pozdrawiam
Remek
Napisano 13 sierpień 2007 - 22:12

Ciekawe pytanie....moze byc tak, ze kamizelki trzeba miec a moze nie byc mowy o tym, ze masz w nich caly czas siedziec.
Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US..
Kamizelki jestem w stanie zrozumiec ale jak dlugo ktos myslam az wymyslil, ze na lodce z silnikiem spalinowym ma byc gasnica

Wiem za to co zrobie, jak sie zacznie jarac...wyrzuce za burte zbiornik z paliwem i sam udam sie tym sladem...

Gumo
Napisano 13 sierpień 2007 - 22:18
Chcialem sobie nabyc taka pneumatycznie dmuchana kamizelke, stanowi to takie dwa naramienniki z uprzeza...nienadmuchane zupelnie nie przeszkadza...niestety nie chcieli wysylac poza US..
Ja też taką chcę. Myślisz o tej na nabój?
Pozdrawiam
Remek
Napisano 14 sierpień 2007 - 06:06
W ustawie o rybactwie śródlądowym takiego zapisu niema,
[/quote]
Przepraszam za zmyłkę , dokładny opis wyposażenia znajdziesz w ustawie o żegludze śródlądowej jak również w rozporządzeniu ministra w sprawie wyposażenia i bezpieczeństwa na statkach do połowu ryb. To mi podpowiedział kolega z innego portalu jak również i to że obecne przepisy są mocno popaprane i różnie mogą być interpretowane tak przez wędkarzy jak i kontrolujących a kto wygra w tej materi chyba jest jasne. Ja ze swej strony proponuję mieć na łódce zawsze kamizelkę mi pomogła uratować sprzęt kiedy łódka tonęła.

[/quote]
Ustawę o żegludze śródlądowej przeczytałem i wprost przeciwnie pisze że na łódkach 2,5x8 m nie obowiązują przepisy bhp oraz żadne kwalifikacje itp. ale z innego portalu otrzymałem ciekawy link, zapraszam do lektury (teraz to naprawdę jestem głupi)
http://www.samoster.org.pl/?doc=8
Co do przydatności kamizelki sprawa nie podlega dyskusji = może się przydać
Napisano 14 sierpień 2007 - 10:25
Pozdrawiam
Remek
Napisano 14 sierpień 2007 - 14:38
[/quote]
Pozdrawiam
Remek
[/quote]
kurde kiedys widzialem takie w Schwedt za cale 10 € byly dmuchane z pluc a za 12€ z nabojem. do tej pory zaluje ze nie kupilem...
Napisano 14 sierpień 2007 - 14:58
[/quote]
Pozdrawiam
Remek
[/quote]
pogadajcie z @Ramayem moze Wam zalatwi

polecam!
Napisano 15 sierpień 2007 - 16:32
Napisano 15 sierpień 2007 - 16:41
Raczej niemozliwe jest, zeby dalo sie z pluc dmuchac i zeby to wystarczylo.
Wydaje sie , ze musi to byc rozwiazane poprzez naboj ze sprezonym powietrzem. Dla mnie tylko kontrowersyjne jest, czy ma to byc model z automatycznym dzialaniem po wpadnieciu do wody czy to ja mam decydowac poprzez uruchomienie dzwigni czy uruchamiac ustrojstwo.
Jestem sobie w stanie wyobrazic kilka syt., w ktorych taki automat bylby mi nie na reke...
Z tego, co pamietam nie wysylaja ani automatow ani manuali poza US...
O tyle jest to ciekawe rozwiazanie, ze nieraz rzeczywiscie chodzi nie tylko o to, zeby sie Policja odp...ierwiastkowala ale o rzeczywiste...unoszenie sie nad woda

Gumo
Napisano 15 sierpień 2007 - 17:54
pozdrawiam!
Napisano 15 sierpień 2007 - 21:06
Co do kamizelki asekuracyjnej jest chyba taki wymog.
Ja sie wlasnie zastnawiam nad nabyciem pneumatycznej uruchamianej recznie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych