Witam:)!
Mam dylemat, który z nich zakupić. Po wyprzedaniu całego sprzętu, po czasie zaplanowałem skompletować mały arsenał do takich oto zastosowań:
1. na lekko 5-20g
2. średnio 5-40g
3. ciężej 40-100g
Pozycja nr 3 zrealizowana (Daiwa Pluton). Następna w kolejności miała być pozycja nr 1 z cc51 lub cc51dc. Następnie do średniego castingu pozycja nr 2 i tu myślałem o Shimano Antares DC7LV, CC101dC, Ryoga 1016hl.
Tak to miało wyglądać ale niestety jak to napisał jeden z kolegów z forum - "plany planami a życie życiem..."
Obecnie chciałbym się skupić na wyborze jednego w miarę uniwersalnego multiplikatora, który obsłuży komfortowo przynęty od 5g do 60g - głownie lotne woblerki od 4cm do 7/8cm pstrąg, okoń, jaź, kleń, gumy i koguty z opadu na główkach max 25g oczywiście na sandacza oraz woblery i jerki od executor 9, 12, rapala DT 7cm po salmo slider 10, fatso 10s.
I tak zaczęły mi po głowie chodzić - Ryoga 1016hl lub CC101dC. Jeżeli chodzi o Ryogę to oczywiście z dodatkową tuningową szpulką do przedziału 5-25g z odpowiednio cienką i mocną plecionką i fabryczna standardowa do 30-60g z mocniejszą pletką.
No i CC101dc też biorę po uwagę ale tu nie wiem czy istnieje możliwość i jest taka konieczność zakupu szpulki tuningowej .
I teraz pytanko, który wybrać? W skrócie - ma dość komfortowo i daleko rzucać (oczywiście przy odpowiednim kiju) woblery od 5g, nadawać się do opadu pod sandacza na koguty 25g oraz do jerkowania na szczupaki i podpinania większych woblerów. Ma również jak pisałem daleko posyłać przynęty. Chciałbym go podpinać do trzech może nawet do czterech kijów.
Jeżeli jeden z nich spełniłby moje oczekiwania i okazał się taką uniwersalną maszynką to zdecydowałbym się na sprzedaż Plutona. Wtedy na tą chwilę byłby jeden multik i 3,4 patyki. Po głowie chodzi mi również Daiwa Stezz lub cc51dc do przedziału 5-35g (pstrąg, sandał) wtedy pluton by został do przedziału 40/60 do 100g.
Jakie są wasze opinie i propozycje na ten temat:)?
medium.jpg 13,85 KB
176 Ilość pobrań
Użytkownik PILOT edytował ten post 15 luty 2013 - 11:38