Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jak przyprawić dziczyznę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

    Manniek66

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 30 marzec 2013 - 11:58

Koledzy , dostałem dzisiaj od znajomego ładny kawałek dziczyzny ... ale czort wie jak to przyprawić  :blink:

 

Macie jakieś doświadczenia aby mięso wyszło soczyste i miało fajny smaczek  :P  ? 



#2 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5367 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 30 marzec 2013 - 12:04

Rozumiem iż znajomy podarował Ci przebadaną dziczyznę?!

 

Jeśli tak to na długie moczenie nie ma już czasu bo zapewne w święta pochłoniesz ją  ;)

Jak dzik, jeleń czy sarna jest stary,- to będzie kiepsko, ale jeśli nie, to utop ją w maślance do jutra  a potem powtykaj gdzie się da plasterków słoniny i gałązek rozmarynu, wsadź do rękawa foliowego (specjalnego do pieczenia mięsa) i wio do pieca....

 

A jak już będziesz w sklepie kup koniecznie żurawinę do tego,- pasuje znakomicie ;)

Ziemniaki w krążki,- ugotowane na pół twardo, potem tylko trzeba przysmażyć na patelni na niewielkiej ilości masła

 

Smacznego


Użytkownik Rheinangler edytował ten post 30 marzec 2013 - 12:09


#3 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 30 marzec 2013 - 12:17

No , nie tak hop,hop.Pogadaj z tym od kogo dostałeś ten prezent, :P a on ma na pewno sprawdzony sposób. Ja robiłem według niby sprawdzonego przepisu z inert. szyneczkę z cielaka jelonkowatego

i wyszedł mniód, który tylko mnie smakował. :P :P Ale pod gorzałkę była super.



#4 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

    Manniek66

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 30 marzec 2013 - 13:02

Gdałem ze znajomym :) Mięso jest przebadane , podał mi on również taką sprawdzoną mieszankę ziół :) Wsytsko już wiem :P 



#5 OFFLINE   Artek

Artek

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1981 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 30 marzec 2013 - 13:15

Jak już będziesz miał mięso gotowe do jedzenia to spróbuj z sosem czosnkowym, wyborne i oczywiście mała :ph34r: wódeczka.


Użytkownik Artek edytował ten post 30 marzec 2013 - 13:15


#6 OFFLINE   rajmuś

rajmuś

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów
  • LokalizacjaKWIDZYN

Napisano 30 marzec 2013 - 13:55

... a potem powtykaj gdzie się da plasterków słoniny i gałązek rozmarynu, wsadź do rękawa foliowego (specjalnego do pieczenia mięsa) i wio do pieca....

Słoninę zmiel na drobno z dodatkiem polskiego czosnku, bazylii i jałowca, zrób z tego taką pastę. Następnie nożem o szerokości ok 1-2 cm zrób w mięsie otwory i napikuj palcem tą pastą. Ja robię tak z szynką wieprzową na 2 godziny przed pieczeniem.

 

Smacznego



#7 OFFLINE   deichkind

deichkind

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 738 postów
  • Lokalizacjałódzkie

Napisano 30 marzec 2013 - 17:41

i ROZMARYN duuuuuuuuuuuuuuuuuużżżżżżżzzoooooo rozmarynu i JAŁOWCA!!! oczywiście jeśli mówmy o dziku! na sarninopodobnych się jeszcze nie znam



#8 OFFLINE   Friko

Friko

    SUM

  • Super moderatorzy
  • 18650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 marzec 2013 - 17:48

A ja bym:

 

1) wrzucił w bejce na noc ( ocet winny, cebula, marchewka, jałowiec, pieprz, sól )

2) rano oczyscił i obsmażył

3) potem dusił i na koniec doprawił sos śmietaną i podał z buraczkami

 

każda dziczyzna / poza ptactwem naturalnie / zrobiona w ten sposób jest palce lizac :P



#9 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

    Manniek66

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 30 marzec 2013 - 18:22

Dzięki za rady koledzy ;) Ja zrobiłem tak : 

 

z rozmarynu , szałwi , cząbru , oregano , tymianku , mięty , jałowca , czosnku , pieprzu i soli zrobiłem mieszankę ziół , wszystko zalałem oliwą z oliwek i dodałem kieliszek czystej wódki :) Mięso wrzuciłem w tą marynatę i poleży sobie do poniedziałku :) Tak mi poradził znajomy od którego dostałem mięcho :)

 

Pieczone będzie raczej w rekawie w piekarniku lub na brytfance w wodzie :)


Użytkownik Manniek66 edytował ten post 30 marzec 2013 - 18:23


#10 OFFLINE   Artek

Artek

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1981 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 30 marzec 2013 - 18:48

No i dobrze,a do tego kup jeszcze jakąś flaszkie. :D



#11 OFFLINE   makamba

makamba

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu
  • Imię:Bartosz

Napisano 30 marzec 2013 - 19:41

Koledzy , dostałem dzisiaj od znajomego ładny kawałek dziczyzny ... 

A czy ta Twoja dziczyzna nie ma na boku odciśniętego zderzaka od tego Poloneza rozbitego w rowie , w lesie pod Szczecinem. :lol:



#12 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

    Manniek66

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 30 marzec 2013 - 20:05

No niestety nie , coś tam się przebija..chyba znaczek citroen ;)


Użytkownik Manniek66 edytował ten post 30 marzec 2013 - 20:05


#13 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 30 marzec 2013 - 20:34

A może pomyśl przy takiej marynatce o wędzeniu?? :)



#14 OFFLINE   dnk

dnk

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Damian

Napisano 30 marzec 2013 - 21:01

No i dobrze,a do tego kup jeszcze jakąś flaszkie. :D

Na kupno flaszkie to chłop jest jeszcze za młody, no ale na spożycie... :D



#15 OFFLINE   deichkind

deichkind

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 738 postów
  • Lokalizacjałódzkie

Napisano 30 marzec 2013 - 21:23

No i dobrze,a do tego kup jeszcze jakąś flaszkie. :D

 

No ba przecież to podstawa dobrej dziczyzny! polecam żydowskiego EXCLUSIVE KOSHER VODKA

 

 

No niestety nie , coś tam się przebija..chyba znaczek citroen ;)

Mój saksofon 3 sztuki (R.I.P.) koło Spały pier.... tfu tzn uderzył i jeździ troszkę stuningowany hehehe



#16 OFFLINE   Mari

Mari

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 21:37

Chłopy, niezależnie od okoliczności, badane, czy nie ;) wódeczka z prawie 100% skutecznością zapewnia ochronę prze włośniem i jeszcze paroma innymi wynalazkami. Warunek, pita w ilościach większych niz umiarkowane...



#17 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5367 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 01 kwiecień 2013 - 07:49

Tja....

Alkohol pity w miarę,- nie szkodzi nawet w największych ilościach  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:



#18 OFFLINE   Jozi

Jozi

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 01 kwiecień 2013 - 09:23

Tja....

Alkohol pity w miarę,- nie szkodzi nawet w największych ilościach  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Hehe mówi ojciec do syna "Synu czemu pijesz tak bez miary"   syn odpowiada ojcu "Tato a wiadro to nie miara" :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych