Dragon MILLENIUM HD Fatso Jerk 1.95 m 25-60 g
Nadaje się to do moich celów?
Użytkownik Gofer2005 edytował ten post 30 marzec 2013 - 16:03
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 30 marzec 2013 - 15:58
Dragon MILLENIUM HD Fatso Jerk 1.95 m 25-60 g
Nadaje się to do moich celów?
Użytkownik Gofer2005 edytował ten post 30 marzec 2013 - 16:03
Napisano 30 marzec 2013 - 16:24
Napisano 30 marzec 2013 - 16:48
Chyba zdecydowałem się na Casting, ale nie ten oryginalny
to fakt
Napisano 30 marzec 2013 - 17:03
Kiedyś 2metrowym kijem z pełnego szkła o gramaturze 10g-10kg z kołowrotkiem Rex łowiło się węgorze na grunt, szczupaki na blachę, dorsze na Bałtyku i krasnopiórki na kolec jeżozwierza.
Teraz chcecie mi powiedzieć że kołowrotkiem stało-szpulowym nie będę mógł sobie połowić "a'la" castingowo?
Dlaczego?
Slider nie posłucha mnie jak szarpnę wędką?
Bo nie rozumiem z czego śmiech?
Tak na nawiasie- ze zwykłej łódki wiosłowej da radę łowić castingowo? czy potrzebny jest 15 osobowy jacht S klasy?
Napisano 30 marzec 2013 - 17:31
Napisano 30 marzec 2013 - 18:04
@samwieszkto przez to napisałem że nie oryginalny cast
Pod multika próbowałem się już dawno nastawić, ale
No właśnie ale? te hamulce , ustawianie go względem ciężaru przynęty, plącząca się linka...
Niestety nie na moje nerwy. Jeśli był bym oazą spokoju to nadal łowił bym na spławik
Pod tego Dragonka co wstawiłem chyba jest dedykowany stało-szpulowiec skoro nie ma pazurka?
Łowiłem w zeszłym sezonie trochę sliderkami młynkiem ze stałą szpulą tylko kij był za długi (270cm) i za giętki i nie chodziły mi tak jak powinny przez to szukam kijka odpowiedniejszego i myślę że szczupłe nie zauważą na jaki kręcioł łowię
Pozdro
Napisano 30 marzec 2013 - 18:09
Nie chodzi Ci o casting, tylko o rodzaj przynęt. To różnica. Przynajmniej tyle zrozumiałem z tych wydumanych wywodów. Sliderem (i nie tylko), oczywiście da się jerkować stałoszpulowcem. Da się ale mało wygodne to jest niestety.
Wiem, bo był czas, że podobnie kombinowałem.
Użytkownik popper edytował ten post 30 marzec 2013 - 18:10
Napisano 30 marzec 2013 - 18:11
Łowienie względnie ciężkimi przynętami zwykłą korbą często prowadzi do... casta z multikiem...
Użytkownik maxtip edytował ten post 30 marzec 2013 - 18:12
Napisano 30 marzec 2013 - 18:38
Napisano 30 marzec 2013 - 19:10
chłopaki to tak naukowo podchodzą do sprawy.a ja doskonale cię rozumiem i bardzo dobrze kombinujesz.kijek który wymieniłeś jak najbardziej nada się do przynęt jerkowych jak i pod slidera 10.poza tym nie jest to przynęta aż tak ciężka żeby łowienie w ten sposób było mocno uciążliwe.
Napisano 31 marzec 2013 - 16:35
Użytkownik mdziam_78 edytował ten post 31 marzec 2013 - 16:41
Napisano 01 kwiecień 2013 - 09:32
Dzięki chłopaki za podpowiedzi ten Shakespeare nawet widzę w sklepie ma dobrą opinię pomyślę nad nim. Ciekawe czy w Poznaniu będą go mieli gdzieś, ale wątpię bo nie widziałem chyba Szekspirów
Napisano 01 kwiecień 2013 - 10:27
watek czytalem ale zbytnio nie wiedzialem, co odpowiedziec, nie bylem pewien, czy dobrze zrozumialem i nadal nie jestem pewien
kiedys byly takie wedki, ktore obsluguja obydwa modele kolowrotkow i to calkiem znanych firm, np. jak sportex lub shimano, niestety musze powiedziec, ze owe nie potrafily ani jednego, ani drugiego bardzo dobrze, oczywiscie okazalo sie, jak czesto, ze mozna bardzo uniwersalnie ale cos za cos ... troche jak z ciastkami, ktore mozna miec lub zjesc ... wydaje mi sie, jednak, ze nie o to chodzi i poszukiwany obiekt, to zwykla wedka spinningowa o odpowiedniej akcji i cw., a takich wedek jest tyle, ze znalezienie odpowiedniej powinno byc latwe dla kazdego, wystarczy pojsc do sklepu i poprosic o propozycje odpowiedniego wedziska
terminologia czesto jest zawila, i z uzywanym sprzetem ma niewiele wspolnego http://pl.wikipedia....arstwo_rzutowe)
Napisano 01 kwiecień 2013 - 12:26
Fakt jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że do niczego. Dlatego nie lubię rzeczy uniwersalnych, którymi 'da się', ale nie sprawia to frajdy.
Podałem tego Ugly Stika gdyż jest stosunkowo niedrogi, bije na głowę większość pał z 'Jerk' w nazwie, ale dzięki tym niskim przelotkom może pozwolić koledze liznąć casta do jerkowania i pomóc przejść na właściwą stronę.
Na allegro widziałem wczoraj Daiwe Procaster Rojo za 270zł i takim setem mógłby sobie cośtam porzucać, jak mu się nie spodoba, lub jak zrobi brodę do rozplątania w domu to przełoży kręcioła, obróci kij i jedzie spinem.
Użytkownik mdziam_78 edytował ten post 01 kwiecień 2013 - 12:28
Napisano 01 kwiecień 2013 - 15:38
mdziam_78, on 01 Apr 2013 - 11:26, said:
Na allegro widziałem wczoraj Daiwe Procaster Rojo za 270zł i takim setem mógłby sobie cośtam porzucać, jak mu się nie spodoba, lub jak zrobi brodę do rozplątania w domu to przełoży kręcioła, obróci kij i jedzie spinem.
No i właśnie o to mi chodzi o tą uniwersalność. Jak się mi to spodoba i się zakocham to nie żal będzie mi wydać parę setek na wędkę z pazurkiem i jakiś multik do tego, na razie chcę zasmakować tego, a czy wejdzie w moje stałe menu? zobaczymy
Napisano 01 kwiecień 2013 - 16:08
Mój kolega ma tego Dragona pod stałą szpulę już od dwóch sezonów używa do jerka czasami do trola slaidery 10 a czasem i 12 obsługuję bez problemu na wędkę już sporo ryb słusznych rozmiarów wyciągną i jest bardzo zadowolony, na wędkę z multikiem w ogulę nie zamierza zmieniać.
Napisano 03 kwiecień 2013 - 09:23
Mi się coś wydaje, drogi Kolego, że Ty casta w ręku nie miałeś. Piszesz o hamulcach, o brodach o tych wszystkich trudnościach... z którymi średnio utalentowana osoba poradzi sobie po 6 minutach nauki pod czyimś okiem, kto zestawem castingowym potrafi się posługiwać. Jak przeczytałem Twojego pierwszego posta to tez nie wiedziałem o co Ci chodzi... później musiałem się domyślać. Pomyliłeś pojęcia i uparcie wrzucałeś "casting" w swoje wypowiedzi, a Tobie chodziło o szarpanie jerka kijem spiningowym - stąd całe zamieszanie.
Jakiego kija wybierzesz będzie zależne od wagi przynęty. Jak trafisz na np St. Croix Premiera w długości 198 i cw do 1oz to i sliderem 10cm porzucasz, a jak weźmiesz takiego do 1,5oz to już wielkie kloce nie będą dla niego straszne.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych